Oblíbené víno je tradiční a po staletí vyhledávaný alkoholický nápoj. Jako takové bylo i podrobeno celé řadě vědeckých výzkumů. Ty prokázaly celou řadu pozitivních účinků, tedy i to, že víno je zdravé. Jaké jsou ty nejvýznamnější?
Není ale dobré zapomínat na to, že nadměrná konzumace jakéhokoliv nápoje s obsahem alkoholu má potenciálně škodlivé účinky na lidský organismus. Bílé víno zdraví prospívá, stejně tak i tak i červené (dokonce i podle všeho více), musí se ale pít s mírou. Lékaři a vědci hovoří o maximální denní dávce 4 deci vína pro muže a 2 deci pro ženu.
Je víno zdravé, jaké prospěšné látky obsahuje a jak na náš organismus působí?
Specifickým nápojem je oblíbený burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt. Burčák zdraví prospívá natolik, že ho mnoho lékařů přímo doporučuje. Prospěšné jsou živé kvasinky (pozitivně svědčí zejména trávení) a celá řada vitamínů skupiny B. Je zde i kyselina pantotenová, která chrání před onemocněními sliznic a trávicího traktu.
Červené víno zdraví prospívá o něco více než bílé. Jednoduše řečeno, je v něm všech prospěšných látek více. V tom přehnaném množství škodí. Platí ale, že se tento oblíbený nápoj musí pít střídmě. Pokud chcete zachovat vědecky potvrzené účinky tohoto oblíbeného nápoje, raději s ním šetřete.
Víno Alkohol a nápoje