Je pro vás espresso příliš silné? Pak doporučujeme kávu z překapávače. Chutná podobně jako ta z French pressu, k finální extrakci kávy však dochází prostřednictvím filtrace. Filtr je při přípravě kávy z překapávače zásadní, protože může ovlivnit chuť nápoje.
Velkou výhodou oproti jiným espressovačům je množství připravené kávy. Objem konvice se totiž pohybuje v rozmezí 0,75 až 2 litry.
Překapávače mívají příkon v rozsahu 350 W až 1 750 W. Ty s nízkým příkonem mívají pouze základní funkce, avšak levnější provoz. Překapávače s příkonem vyšším jak 1 000 W umí připravit větší množství kávy, disponují mnoha doplňkovými funkcemi, avšak jejich provoz je dražší.
Filtr má vliv na kvalitu připraveného kávového nápoje.
S překapávačem můžete rychle a jednoduše připravit větší množství kávy, která je charakteristická jemnější chutí než káva z klasického espressovače. Hodí se proto do společných prostor, kde pije kávu více lidí, případně pro někoho, kdo si rád kávu dolívá v průběhu dne.
Překapávače fungují, jak je již z názvu patrné, na principu překapávání. Na rozdíl od espressovačů, které vyrábí kávu za pomocí vysokého tlaku, u nich voda svévolně stéká přes vrstvu kávy. Tím vzniká jemnější a méně silná káva.
Do nádobky nalijte čerstvou vodu. Kávový filtr mírně navlhčete, následně do něj nasypte kávu čerstvě namletou pokud možno na středně jemno. Pro 125 ml středně silné kávy použijte 7 gramů kávy, pro silnější kávu použijte 8 gramů. Po aktivaci začne do konvice překapávat hotový nápoj.
Tento kávovar si oblíbí zejména ti, kdo mají rádi tureckou kávu bez sedliny, za den vypijí i několik šálků a espresso je pro ně příliš silné. Kávu, které může být najednou mnohem více než z espressovače, navíc není třeba ihned servírovat, proto si ji můžete vychutnávat pomalu.