5 důvodů, proč je v některých případech lepší káva bez kofeinu
Ačkoliv je klasická káva s kofeinem velmi oblíbená, existuje několik důvodů, proč je v některých případech lepší káva bez kofeinu.
- Kofein způsobuje závislost, čímž vyvolává různé potíže v těle.
- Citliví lidé jsou po něm neklidní, nervózní či jim rychle buší srdce.
- Někdo může zpozorovat trávicí obtíže, nadýmání či bolesti hlavy.
- Vzhledem k tomu, že kofein je stimulant, může docházet k nespavosti.
- Kofein nepatrně zvyšuje krevní tlak.
Co je kofein a kde jej naleznete?
Kofein je nejrozšířenější stimulant na světě. Jedná se o látku, která podporuje činnost srdce i nervové soustavy a napomáhá trávení. Naleznete jej nejen v kávě, ale také v čaji, energetických nápojích či v některých rostlinách.
Jak se získává káva bez kofeinu? Výroba může probíhat různými procesy
Přemýšleli jste někdy, jak se získává káva bez kofeinu neboli decaffeinato? Výroba probíhá dvěma různými procesy, pomocí kterých se ještě před pražením odstraňuje kofein ze zrn.
- Evropský proces používá k odstranění kofeinu chemické prostředky – do vodného roztoku se namočí kávová zrna a přidá se dichlormetan. I přes to, že se zrna následně promyjí, může mít káva mírně chemickou pachuť.
- Švýcarský proces spočívá v tom, že se zrna velmi dlouho namáčejí, což vede k samovolnému odstraňování kofeinu – voda a zrna se následně přefiltrují přes uhlík. Káva však máčením ztrácí své typické aroma.
I když je káva bezkofeinová, výroba nezajistí 100% odstranění této látky
I v případě, že je káva bezkofeinová, výroba nezajistí 100% odstranění této látky s povzbuzujícími účinky. Káva zbavená kofeinu tak může obsahovat stopové množství, které činí přibližně 0,1 %.
i
Podle které z uvedených metod se získává lahodnější káva bez kofeinu? Švýcarská metoda je zdravější, šetrnější a odstraní větší množství kofeinu. Takto připravená káva si navíc zachovává i více své přirozené chuti – v praxi se ovšem často využívá spíše druhá metoda.
Země původu má vliv na to, jakou výslednou chuť bude mít bezkofeinová káva
To, z jaké země bezkofeinová káva pochází, má vliv na její výslednou chuť. Mezi neoblíbenější patří káva z Kolumbie, která vás překvapí vyváženou kyselostí a nádechem oříšků a smetany. Dalším favoritem je káva, která je spíše sladká, lehce kořeněná až karamelová a tak akorát kyselá – jedná se o kávu z Brazílie.
Chcete-li si být jistí, že káva pochází z plantáží, kde se nepoužívají žádná umělá hnojiva či chemické látky, je pro vás jasnou volbou organická káva bez kofeinu.
Pro koho je káva bez kofeinu – vysoký tlak a těhotenství jsou nejčastějšími důvody
Pro jaké skupiny lidí je vhodná káva bez kofeinu? Vysoký tlak, těhotenství či kojení jsou nejčastějšími důvody, proč lidé volí raději bezkofeinovou variantu. Je k tomu skutečně důvod?
- Kafe bez kofeinu v těhotenství či při vysokém tlaku však není zcela nutné – někomu kofein nemusí dělat dobře, ovšem v malém množství v těchto případech není nijak zdravotně škodlivý.
- Ovšem kafe bez kofeinu při kojení je žádoucí. Kofein se totiž dostává do mateřského mléka a děti jsou poté neklidné. Ze zdravotního hlediska však matce ani dítěti tato látka neublíží.
V jaké formě je dostupná bezkofeinová káva? Mletá i zrnková
Každý milovník kávy má svůj rituál. Pro někoho je lepší bezkofeinová káva mletá, někdo si ji raději namele sám. V jaké formě je dostupná káva bez kofeinu? Zrnková, mletá i v podobě E.S.E. podů – záleží tedy pouze na vás, jaký způsob přípravy kávy preferujete.
i
Máte doma kávovar na kapsle? Bezkofeinová káva v tomto provedení je také snadno k dostání, a to do nejrůznějších typů pomocníků.
Skrýt popis