V parní troubě dokážete připravit zdravé pokrmy v krátkém čas při zachování originální chuti použitých surovin a také vyššího podílu vitamínů a důležitých živin. Lze v ní upéct stejné pokrmy jako v horkovzdušné troubě, navíc však můžete péct/vařit v páře. Přečtěte si, jaké jsou její hlavní výhody a nevýhody a nechte se inspirovat chutnými recepty pro pečení v páře.
Pečení v páře stejně jako vaření v páře mají hned několik skvělých výhod, které ocení nejen příznivci zdravé výživy, ale i všichni ti z vás, kteří rádi vaříte. Parní trouby mají tyto benefity:
i
Vybrané modely parních trub vám umožní připravit jídlo metodou SousVide. Jedná se o funkci, která umožňuje vaření „ve vakuu“. Daný pokrm se peče ve vzduchotěsném plastovém obalu ve vodní lázni při dodržení přesné teploty.
Parní trouby využívají k přípravě pokrmů beztlakou páru, jejíž teplota nepřesáhne 100 °C. Pro tento účel je trouba vybavená zásobníkem na vodu, ze kterého se pára vytváří a následně se vhání do trouby. Vy si jen zvolíte adekvátní program. Pára se poté v závislosti na druhu programu kombinuje s teplým vzduchem. Jednotlivé programy jsou určené pro různé druhy potravin. Díky tomu vždy dosáhnete nejlepšího možného výsledku.
Potraviny si tak zachovají velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Páru přitom můžete regulovat v rozmezí od 35 do 100 °C, což podporuje i mnohé raw trendy.
Abyste byli s vaším výběrem spokojení, je nutné předem zohlednit několik podstatných technických parametrů. Jako první se zaměřte na rozměry a objem parní trouby. U vestavných spotřebičů musí být velikost naprosto přesná.
Objem trouby je nutné vybírat s ohledem na počet členů domácnosti a také frekvenci používání parní trouby.
Než vyrazíte do obchodu, zamyslete se, jaká jídla připravujete nejčastěji a tomu poté přizpůsobte i váš výběr. Moderní parní trouba disponuje programy horního a dolního ohřevu stejně jako klasické trouby. V nabídce má ale také velmi specifické programy, které výrazně usnadňují přípravu různých druhů pokrmů. Velmi užitečný je například program Pravý horký vzduch, díky kterému budou mít maso nebo chleba vždy dokonale propečenou kůrku. Kruhové topné těleso vám zase umožní připravovat několik druhů jídel najednou, aniž by se během pečení promísily jejich chutě.
Dle modelu mají parní trouby v nabídce také další praktické programy: ventilátor, rozmrazování, stupeň na pizzu, gril, mikrovlnný ohřev, přednastavené programy nebo statické pečení, které zajistí zcela rovnoměrné pečení chleba, kynutého těsta a moučníků.
Všechny typy trub vyžadují pravidelnou údržbu. Parní trouba vám tuto neoblíbenou činnost výrazně usnadní, protože je často vybavená funkcí samočištění. Dle modelu můžete využít tyto tři způsoby čištění: parní čištění, pyrolýzu a katalytické čištění. Více se dočtete v našem článku Jak vyčistit troubu.
i
Pokud máte malé děti, zvolte si model, který disponuje funkcí Studené dveře. Ta zajistí, že budou dvířka trouby stále chladná, ať už pečete na jakýkoliv stupeň. Stejně tak oceníte Dětskou pojistku, která uzamkne ovládací tlačítka. Více se o výběru trouby můžete dočíst v našem průvodci Jak vybrat vestavnou troubu.
Chcete připravit pro svou rodinu vynikající nedělní oběd, večeři, domácí pečivo či moučník, ale došla vám inspirace? Připravili jsme si pro vás několik zajímavých receptů pro pečení v parní troubě.
Tento recept využijete pro slavnostní příležitosti i během všedních dní. Parní trouba zajistí, že bude vepřové maso krásně šťavnaté. Recept není složitý, takže jej zvládnou i šikovní začátečníci.
Ingredience:
Pesto:
Maso okořeníme a vložíme do vakuovacího sáčku společně s ostatními ingrediencemi (máslem, rozmarýnem, česnekem) a zavakuujeme. Poté pečte v režimu Vakuové vaření při teplotě 58 °C 90 minut.
Všechny ingredience na pesto rozmixujte nebo rozdrťte v hmoždíři. K masu s pestem podávejte dušenou zeleninu nebo pečené brambory.
Bagel je hutný typ pečiva, který je ideálním základem pro vydatnou snídani. Můžete je naplnit salámem, sýrem, slaninou s vejci a salátem, nebo si je dopřát na sladko s pořádnou porcí džemu a ovoce.
Ingredience:
Voda na vaření:
Na posypání:
V kuchyňském robotu vypracujeme těsto, které necháte asi hodinu kynout při pokojové teplotě. Po vykynutí těsto rozdělte na 7 stejně velkých bochánku (pracujte na pomoučeném válu). Rozválejte je na asi 20 cm dlouhé válečky a konce spojte dohromady. Poté nechte ještě dalších 10 minut dokynout.
Mezitím nechte vařit vodu s medem a solí. Bagly ve vodě povařte z každé strany asi půl minuty. Poté přendejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky nebo mákem a nechte péct v troubě při teplotě 220 °C 12 až 15 minut.
Tento recept nadchne všechny příznivce fitness a zdravého stravování. Nevšední kombinace je plná vitamínů a minerálů.
Ingredience:
Majonéza:
Mrkve očistěte a poté spolu s ostatními přísadami vložte do vakuovacího sáčku a pečte v režimu Vakuového vaření při teplotě 90 °C 30 minut. Smíchejte žloutky, citronovou šťávu, hořčici a poté pomalu přidávejte olej. Nakonec nastrouhejte kůru z citronu, osolte a opepřete.
Parní trouba je moderní multifunkční spotřebič, který dokáže plnohodnotně nahradit klasickou horkovzdušnou troubu, mikrovlnku i parní hrnec. Pokrmy mají skvělou, výraznou chuť a zachovají si také většinu důležitých živin. Pečení v páře nadchne i vás.