Je všeobecně známo, že ořechy jsou zdrojem zdravých tuků, kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a široké škály vitamínů a minerálů. Snižují riziko vzniku srdečních i dalších chorob, podporují zdraví mozku a nervového systému. Jsou tedy bez pochyby zdravé, ořechy však mají velký význam i pro fitness nadšence a obecně pro všechny sportovce. Doplní vám energii, pomohou při budování svalové hmoty, podpoří vás při hubnutí a pomohou zlepšit vaše výkony. Pojďme se podívat podrobněji, čím jsou jednotlivé ořechy zdravé a jakým přínosem mohou být sportovce.
Ořechy jsou pro všechny, kdo se věnují fitness či jakémukoliv jinému sportu, skvělým zdrojem výživy, neboť jsou zásobárnou makroživin a mikroživin nezbytných pro tělo, když sportujete. Někteří mají tendenci se ořechům vyhýbat, protože jsou tučné, ale je třeba vědět, že se jedná o mononenasycené a polynenasycené tuky, které tělo potřebuje. Za předpokladu konzumace vhodného množství vám tak ořechy mohou být při dosahování fitness cílů velmi užitečné.
Ořechy jsou zdrojem kvalitních bílkovin, důležitých pro opravu a růst svalů. Dále jsou bohaté na aminokyselinu arginin, která zvyšuje průtok krve. Do svalů se tak dostává více kyslíku a živin, díky čemuž se zlepšují výsledky silového tréninku.
Ořechy obsahují antioxidanty, které mohou pomoci snižovat záněty v těle. To je důležité pro sportovce, kteří často podstupují namáhavý trénink, který může způsobit zánět a svalovou bolest.
Některé druhy ořechů obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny, které snižují svalové vyčerpání a bolestivost svalů. Omega 3 mastné kyseliny se významně podílejí na blokaci rozpadu bílkovin při zátěži (katabolismus bílkovin), což je nutný předpoklad efektivního tréninku a budování svalové hmoty.
Ořechy jsou bohatým zdrojem hořčíku, zinku, mědi a dalších minerálů nepostradatelných pro syntézu proteinů i tuků, pro svalovou kontrakci, kostní metabolismus, imunitu a další důležité procesy v těle.
Přestože jsou ořechy kaloricky bohaté potraviny, mohou pomoci při snižování hmotnosti. Mají velké sytící schopnosti, nízký glykemický index a zaženou chuť na tučné a nezdravé potraviny. Paradoxně tedy i přesto, že jsou ořechy kalorické, pomáhají při celkovém snížení denního příjmu kalorií. Navíc vysokým obsahem vlákniny podporují zdravou střevní mikroflóru nutnou pro úspěšné hubnutí.
Vysoký obsah vlákniny a enzymů pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a zdravé trávení, které je nesmírně důležité pro vstřebávání živin a celý metabolismus.
Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky a sacharidy, které vám poskytnou energii pro trénink. Kromě toho jsou některé ořechy bohaté na hořčík, který je nepostradatelný pro přeměnu potravy na energii.
Zdravé srdce a dobře okysličená krev jsou při sportu velmi důležité. Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a zlepšit zdraví srdce.
Různé druhy ořechů mají své přednosti a benefity, které vám mohou být užitečné při dosahování vašich fitness cílů. Každý vyniká v něčem jiném a je třeba si vybírat podle vašich preferencí a samozřejmě chuti.
Nutriční hodnoty na 100 g mandlí: 579 kcal, 21 g bílkovin, 22 g sacharidů, 50 g tuků
Mandle jsou známé tím, že pomáhají při hubnutí. V počtu kalorií se mezi ořechy pohybují na nejnižších příčkách a díky vysokému obsahu bílkovin a rozpustné i nerozpustné vlákniny vás zasytí na dlouhou dobu. Mandle mají vysoký podíl zdravých tuků, naopak množství nasycených mastných kyselin je v porovnání s ostatními ořechy velmi nízký. Kromě toho působí alkalicky, čímž bojují proti překyselení organismu.
Mandle jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů vitamínů E, který v těle působí jako nejdůležitější antioxidant bojující proti nemocím i stárnutí buněk. Kombinace hořčíku, vápníku, draslíku, zinku a železa je ideální pro zdravou pleť, vlasy, kosti, nehty i zuby. Většina antioxidantů je obsažena ve slupce mandlí, a proto pokud můžete, dopřejte si je neloupané.
Nutriční hodnoty na 100 g vlašáků: 654 kcal, 15 g bílkovin, 14 g sacharidů, 65 g tuků
Vlašské ořechy se řadí mezi superpotraviny, které rostou v našich zeměpisných šířkách. Vedle omega 6 obsahují také významný podíl omega 3 nenasycených mastných kyselin, které mají při posilování a hubnutí velký význam. Zabraňují rozpadu bílkovin, čímž pomáhají efektivně budovat svalovou hmotu a podporují odbourávání podkožního tuku.
Vlašské ořechy zdraví prospívají nejen díky nezanedbatelnému obsahu omega 3 mastných kyselin, ale také díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů, z nichž největší zastoupení mají hořčík, fosfor, draslík, kyselina listová, vitamín E i vitamíny B1 a B2 a betakaroten. Při pravidelné konzumaci v rozumném množství mají pozitivní vliv na kondici mozku, bojují proti zánětlivým procesům v těle a pomáhají snižovat oxidaci buněk.
Chcete-li do jídelníčku zařadit vlašské ořechy, recepty hledat nemusíte. Nejlepší jsou jen tak samotné. Snadno a rychle obohatí také obilné kaše či lívance o bílkoviny a vlašské ořechy naslano chuťově doladí sýry nebo zeleninové saláty.
Vlašské ořechy sice obsahují přírodní látku zvanou juglon, která může být pro některá zvířata toxická. Nicméně je velmi nepravděpodobné, že by u lidí po konzumaci vlašských ořechů došlo k otravě juglonem, neboť množství této látky v ořeších je pro lidi velmi nízké. Může se však stát, že vlašské ořechy chutnají nahořkle, což může být způsobené částečně zoxidovanými mastnými kyselinami z důvodu nesprávného skladování. Žluklý ořech smrdí zatuchlinou a takové ořechy určitě jíst chtít nebudete. Zdravý ořech má přirozenou oříškovou vůni, jemně nasládlou chuť a krásnou máslovou a křupavou texturu.
Nutriční hodnoty na 100 g kešu: 553 kcal, 18 g bílkovin, 30 g sacharidů, 44 g tuků
Kešu ořechy jsou doslova hořčíková bomba, čímž podporují správnou funkci nervů a svalů, ale jsou také významným zdrojem draslíku, sodíku, vápníku, zinku, mědi. Mezi ostatními ořechy vynikají poměrně nízkým obsahem tuku a vysokým podílem sacharidů, díky čemuž mají svoji typickou sladkou chuť. Většinově se jedná o sacharidy s nízkým glykemickým indexem, takže kešu mohou pravidelně obohatit váš zdravý jídelníček.
Kešu můžete nejlépe konzumovat v naturální podobě nebo ve formě kešu krému. Hodí se výborně do asijských pokrmů a dobře se uplatní v indických receptech. Užití jsou stovky, stačí jen zapojit fantazii a nechat pracovat chuťové buňky.
i
Při sportu a fyzické aktivitě se hořčík vyplavuje z těla mnohem rychleji, proto je třeba dbát na jeho zvýšený příjem. Ořechy jako mandle, kešu a para ořechy jsou bohaté na hořčík a už 1 hrst kešu ořechů vám dodá čtvrtinu denní doporučené dávky.
Nutriční hodnoty na 100 g lískáčů: 611 kcal, 16 g bílkovin, 12 g sacharidů, 56 g tuků
Největší benefit lískových ořechů je ve značném množství antioxidantů. Nejhojněji jsou zde zastoupeny fenolické sloučeniny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zánět v těle. Vláknina z lískáčů zajistí dobré trávení a tělo pročistí od nežádoucích látek. Vysoký obsah vitamínů rozpustných v tucích (DEKA), vitamínů skupiny B, dále hořčíku, mědi a manganu dělá z lískových ořechů dobrotu, která prospěje vašemu tělu i kráse.
Lískové ořechy mají vyvážený nutriční profil a v kombinaci s jejich jedinečnou nasládlou chutí se skvěle hodí na sladké pečení a přípravu raw dezertů. Můžete si je dát jen tak syrové, ale výtečné jsou pečené v troubě jako granola.
Nutriční hodnoty na 100 g arašídů: 587 kcal, 24 g bílkovin, 21 g sacharidů, 49 g tuků
Arašídy neboli burské oříšky se zařazují mezi ořechy, nicméně ve skutečnosti se jedná o luštěninu. Překvapí vás vysoký obsah bílkovin tvořící přibližně čtvrtinu jejich objemu, což je řadí na první příčku, hledáte-li nejlepší zdroj bílkovin mezi ořechy. Svým téměř kompletním spektrem esenciálních aminokyselin jsou skvělým doplňkem bílkovin každého zdravého jídelníčku.
Obsahují také hodně vlákniny nezbytné pro správné fungování zažívacího ústrojí a vitamíny skupiny B, vitamín A a E a také hořčík, draslík a fluor. Jsou výborným zdrojem beta-sitosterolu, který má protirakovinné účinky a také resveratrolu, jenž je znám díky výskytu v červeném víně a pomáhá bojovat se srdečními nemocemi.
i
Vstřebání živin z ořechů podpoříte, když je na pár hodin namočíte. Zbavíte je tak enzymových inhibitorů a pro tělo je pak jednodušší je trávit.
Nutriční hodnoty na 100 g para ořechů: 656 kcal, 14 g bílkovin, 12 g sacharidů, 66 g tuků
Podílem bílkovin, sacharidů a tuků jsou para ořechy dosti podobné vlašským ořechům. Nicméně v porovnání s nimi i s ostatními ořechy obsahují poměrně vysoké množství i nasycených mastných kyselin. Rozhodně by však neměly být zavrhovány, neboť para ořechy jsou obrovskou zásobárnou selenu, který je nezbytný pro fungování štítné žlázy, imunitního systému a růst buněk. Nedostatek selenu může vést k poškození štítné žlázy a vzniku autoimunitních onemocnění.
Již 1 para ořech obsahuje více než doporučenou denní dávku selenu, který kromě výše zmíněného působí jako ochrana mozkových buněk. Další důležité látky, díky kterým para ořechy zdraví i kondici prospívají, jsou hořčík, měď, fosfor, vitamín E a zinek.
Nutriční hodnoty na 100 g pistácií: 560 kcal, 20 g bílkovin, 27 g sacharidů, 45 g tuků
Pistácie patří k nejzdravějším a dobře stravitelným ořechům. Podobně jako mandle mají velmi nízký obsah nasycených mastných kyselin. Obsahují hodně železa a jsou plné antioxidantů, především karotenoidů. Pistáciové oříšky se ze všech ořechů mohou pochlubit nejvyšším podílem zeaxanthinu a luteinu. Jedná se o karotenoidy, které snižují riziko vzniku oční svalové degenerace a dalších onemocnění.
Jedna mistička těchto oříšků dodá vašemu tělu téměř polovinu denní dávky mědi potřebné pro zdravé kosti, tvorbu červených krvinek a kolagenu. Dále obsahují draslík nezbytný ke správnému fungování nervového systému a svalů a také fosfor, vápník, zinek, selen a další vitamíny a minerály, které posilují imunitu a zlepšují náladu. Ostatně loupání pistácií je samo o sobě v žebříčku relaxačních metod zcela jistě na stejné úrovni, jako praskání bublinkové fólie.
Nutriční hodnoty na 100 g pekanů: 721 kcal, 9 g bílkovin, 14 g sacharidů, 72 g tuků
Oblíbenost pekanových ořechů není tak velká, neboť jejich obsah tuku je téměř dvojnásobný než například u mandlí či kešu ořechů. Přesto se pekanů bát nemusíte a při střídmé konzumaci si můžete jejich lahodnou chuť vychutnat. Jsou totiž potravinou plnou vitamínů a minerálů a jsou rovněž významným zdrojem selenu, který chrání imunitní systém.
Pekanové ořechy jsou zcela bez cholesterolu a mají velmi nízký glykemický index. Nezpůsobují tedy prudký nárůst cukru v krvi a jsou schopné regulovat jeho hladinu, například pokud jsou součástí jídla, po němž by normálně byla glykémie vyšší. Pekanové ořechy tak pomáhají udržet pocit sytosti a snížit chuť na sladké.
Nutriční hodnoty na 100 g makadamových ořechů: 718 kcal, 8 g bílkovin, 14 g sacharidů, 75 g tuků
Makadamové ořechy byly dříve zavrhovány kvůli obsahu tuku, který tvoří cca 75 % ořechu. Jsou však doslova nabité mikroživinami a antioxidanty a výtečně chutnají. Jsou skvělým zdrojem vitamínu A, železa, thiaminu, riboflavinu, niacinu a folátů. Najdete v nich i mírné množství zinku, mědi, vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku a vašemu tělu dodají i antioxidanty, jako jsou polyfenoly, aminokyseliny, flavony a selen.
Jakmile makadamové ořechy ochutnáte, zamilujete si jejich specifickou delikátní chuť a příjemné křupnutí. Jedná se o opravdovou lahůdku. Ovšem pokud jste se vydali na cestu hubnutí, buďte opatrní a dopřejte si je spíš jako pamlsek.
Nutriční hodnoty na 100 g piniových oříšků: 673 kcal, 13 g bílkovin, 14 g sacharidů, 68&nbs;g tuků
Piniové oříšky jsou původem z Chile. Byly základem stravy Araukánců, známých svou legendární silou a vytrvalostí. Nejedná se ve skutečnosti o ořechy v pravém slova smyslu, nýbrž o jedlá semínka borovice pinie – jehličnan, jehož semínka mají v syrovém stavu lahodnou, jemně nasládlou máslovou chuť.
Piniové ořechy jsou obrovským zdrojem především polynenasycených mastných kyselin, které jsou důležité zejména při tvorbě nervové tkáně a snižovaní hladiny cholesterolu v krvi. V těchto drobných jádrech najdeme také nezanedbatelné množství bílkovin, vitaminu B1 a železa.
Druh ořechů | Energetická hodnota | Tuky | Z toho nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Sacharidy | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|---|
Mandle natural se slupkou | 579 Kcal | 50 | 3,8 | 21 | 22 | 12 |
Vlašské ořechy | 654 Kcal | 65 | 6,1 | 15 | 14 | 6 |
Kešu natural | 553 Kcal | 43,9 | 7,2 | 18 | 30 | 3 |
Lískové ořechy natural | 611 Kcal | 55,6 | 4,9 | 16 | 12 | 10 |
Arašídy pražené nesolené | 587 Kcal | 49 | 7,7 | 24 | 21 | 9 |
Para ořechy | 656 Kcal | 66,4 | 15,1 | 14 | 12 | 8 |
Pistácie loupané natural | 560 Kcal | 45 | 5,9 | 20 | 27 | 7 |
Pekanové ořechy | 721 Kcal | 72 | 6,2 | 9 | 14 | 10 |
Makadamové ořechy | 718 Kcal | 75 | 12,1 | 8 | 14 | 9 |
Piniové oříšky | 673 Kcal | 68 | 4,9 | 13 | 14 | 4 |
Zdroj: Ořechy Bery Jones
i
Každý z ořechů má jednoznačně své přínosy a ideální je různé druhy ořechů střídat. Ochutnejte směsi ořechů Bery Jones, jejichž kvalita nadchne všechny milovníky ořechů.
Přestože jsou ořechy bohaté na tuky a díky tomu jsou i značně kalorické, nemusíte se jim vyhýbat, ani když je vaším cílem zhubnout. Ořechy mohou pomoci s redukcí tělesného tuku a budováním svalové hmoty při hubnutí, samozřejmě za předpokladu, že dbáte na přiměřené množství a zvolíte vhodný typ ořechů.
i
Zdravá střevní mikroflóra významně ovlivňuje náš imunitní systém, psychiku i metabolismus včetně hubnutí. Konzumace ořechů má na zdravý střevní mikrobiom prokazatelně pozitivní vliv.
Je vašim cílem zhubnout? Pak si rozhodně dopřejte mandle. Pomáhají při hubnutí a jsou vyloženě doporučovány lidem, kteří mají problém s nadváhou, protože díky vyváženému poměru bílkovin, sacharidů a vlákniny vás rychle a na delší dobu zasytí. Mandle udržují hladinu krevního cukru v normě a pomáhají zlepšovat profily lipidů včetně snižování cholesterolu, což v kombinaci s vyváženou stravou vede i ke snížení břišního tuku.
Kešu ořechy patří mezi nejméně kalorické ořechy s nejmenším podílem tuku. Ve 100 g kešu oříšků najdete až 18 g bílkovin a 30 g sacharidů, takže vás dobře zasytí a svou sladkou chutí uspokojí váš mlsný jazýček. Kromě toho vám dodají ve významném množství hořčík, vápník a další důležité minerály.
Podobně jako kešu, i pistácie jsou méně kalorické a mají nižší obsah tuku. Antioxidanty, minerály a vitamíny nabité pistácie jsou skvělou alternativou k chipsům, ale při hubnutí volte raději pistácie natural.
Ořechy obsahují vysoké množství nenasycených tuků, které jsou náchylné na žluknutí. Přítomnost tepla, světla a kyslíku jim značně neprospívá. Při špatném skladování ořechy mohou nejen ztratit svou chuť a vůni, ale také zplesnivět nebo mohou být napadeny larvami můry potravinářské.
i
Vyzkoušejte širokou nabídku ořechů a ořechových krémů Bery Jones. Pečlivě vybírané plody v ekologických uzavíratelných obalech přímo od farmáře jsou zárukou té nejvyšší kvality, čerstvosti a skvělé chuti.
Ořechy skladujte na suchém, tmavém, dobře větraném a chladném místě (ideálně při teplotě okolo 15 °C). Na ořechy použijte skleněnou nebo plastovou nádobu s uzávěrem, případně sáček s pevným uzávěrem pro eliminaci přístupu vzduchu a vlhkosti. Přestože jsou ořechy poměrně odolné, po určité době i dobře skladovaná jádra ztrácí své výživové vlastnosti. Proto je skladujte nanejvýš několik měsíců od zakoupení a kupujte je pouze od spolehlivých dodavatelů či přímo od pěstitelů.
Ať už chcete nastartovat den chutnou snídaní, nebo hledáte způsoby, jak zdravě, chutně a snadno doplnit energii a obohatit svůj jídelníček o bílkoviny a další živiny nutné pro váš trénink i regeneraci, případně vás jednoduše přepadne chuť na něco dobrého, ořechové krémy jsou vhodnou alternativou pro všechny tyto případy.
Pro fitness výživu jsou ořechové krémy vhodné hned z několika důvodů:
Nicméně, i přesto že ořechová másla jsou skvělým zdrojem živin a energie pro sportovce, měli byste být opatrní na množství, v jakém je konzumujete, abyste se vyhnuli příliš vysokému příjmu tuků a kalorií, což by mohlo vést k přibírání na váze.
Ořechy a ořechové krémy poskytují nekonečné možnosti pro obohacení a zpestření snídaně, svačiny, ale i hlavních jídel nebo dezertů. Navíc díky dobré skladnosti a trvanlivosti je můžete mít stále po ruce. Máme pro vás hned několik tipů, jakým způsobem si je můžete vychutnat.
i
Pro zvýraznění chuti ořechy opražte. Pečte je cca 15 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Ořechové mouky jsou vhodnou alternativou pro celiaky, neboť jsou přirozeně bezlepkové. Mouka z ořechů však skvěle doplní každý vyvážený fitness jídelníček. Pokrmu dodá více bílkovin než většina obilných mouk, což je přínosné při budování svalů, pro udržení svalové hmoty během hubnutí i pro prodloužení pocitu sytosti. Ořechové mouky mají nízký glykemický index, takže uvolňují cukr do krevního oběhu pomaleji a pomáhají udržet hladinu cukru v krvi stabilní. Velký obsah vlákniny pomáhá udržet zdravá střeva a zlepšuje trávení.
Možná se vám stává, když se pustíte do ořechů nebo ochutnáte ořechové máslo, že nemůžete přestat. S množstvím ořechů ve stravě to však nepřehánějte. Nadměrná konzumace ořechů může vést k příliš velkému příjmu kalorií, což může způsobit přibírání na váze. Další odvrácenou stranou nadměrné konzumace ořechů je možný nadměrný příjem omega-6 mastných kyselin, obzvláště pokud často konzumujete maso a různé rostlinné oleje. To může způsobit zánětlivé procesy v těle a řadu zdravotních problémů.
Ořechy mohou pomoci při dosahování fitness cílů, jako je svalový růst, zlepšení výkonu, redukce tuku a celkové zdraví těla. Vychutnejte si lahodné ořechy nebo ořechové krémy každý den a zpestřete svůj zdravý jídelníček tím nejlepším způsobem.