Všechny dárky jako na dlani Kolofix

The Surge 2 (NOVINKA) – Jaký obsah nabízí placený season pass?

Zobrazit katalog

Recenze

Aktualizováno

Výborné akční RPG The Surge 2 obdrželo dostatek pozitivních ohlasů na to, aby ho vývojáři ze studia Deck13 nenechali jen tak ležet ladem. V plánu mají příběhové DLC a momentálně přišli s vlastním season passem, jenž vám zajistí bezproblémový přístup k veškerému dodatečnému obsahu. Co přesně tedy tato nabídka obsahuje?

NovinkyRecenze (PS4)Oznámení


• Žánr: Akční RPG • Multiplayer: Ne • Vývojář: Deck13 • Vydavatel: Focus Home Interactive • Platformy a Datum vydání: PC, PS4, Xbox One (24. září 2019) Homepage • Čeština: Ano (pouze pro PC a PS4)


Části článku:


The Surge 2 – Novinky

  1. (1. 11. 2019) The Surge 2 odhaluje plány do budoucna
  2. (14. 9. 2019) The Surge 2 ukazuje soubojový systém v plné kráse
  3. (29. 8. 2019) The Surge 2 v češtině na PC a PS4
  4. (22. 8. 2019) The Surge 2 – komentovaná videoprohlídka Jericho City
  5. (18. 7. 2019) The Surge 2 – předčí dvojka svého předchůdce?
  6. HW nároky pro The Surge 2 PC

The Surge 2 odhaluje plány do budoucna

• Novinka: 1. 11. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Studio Deck13 v následujících 3 měsících plánuje postupné vypouštění nového obsahu pro The Surge 2 v rámci placeného season passu. V listopadu do hry přibyde hned 13 nových zbraní, v prosinci 3 sety brnění a v lednu se nás chystají tvůrci potrápit příběhovým DLC nazvaným The Kraken.

To se bude odehrávat v předtím neviděné a hráči nenavštívené čtvrti Jericho City a také na palubě jakéhosi vzdušného plavidla. Rozšíření bude samozřejmě obsahovat nové lokace k prozkoumání, nebezpečné nepřátelé a chybět nebude ani nový boss.

The Surge 2; screenshot: Season Pass

Majitelé Season Passu získají také přístup ke zcela unikátní kvantové zbrani BORAX-I připomínající řemdih. Celý tento balíček vás vyjde na 549 Kč a mimo výše zmíněných položek vám umožní ponořit se do lednového DLC o celých 48 hodin dříve než ostatní hráči. A to není úplně špatná nabídka, zvlášť když vezmeme v úvahu kvality původní hry.

• Zdroje: Focus Forums



The Surge 2 ukazuje soubojový systém v plné kráse

• Novinka: 14. 9. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

The Surge 2 se blíží velmi rychle a díky množství zveřejněného materiálu už máme vcelku dobrou představu, co od tohoto akčního RPG zhruba můžeme čekat. A aby toho nebylo málo, Deck13 právě vypustili do oběhu další, příhodně 13minutovou video ukázku, jež vás zavede hlouběji do útrob Jericho City.

The Surge 2 – Raw Gameplay Footage

Odsekávání končetin a částí brnění je klíčovým mechanismem hry, ze získaných součástek si totiž můžete craftovat lepší výbavu.

Kromě náhledů na poměrně rozmanité prostředí dystopické metropole se samozřejmě nevyhneme efektním záběrům na ještě efektnější porcovačky všemožné robotické havěti, díky čemuž si také v celé své kráse můžete vychutnat dynamický soubojový systém založený na brutálním odsekávání jednotlivých částí těl(a).

Hodně prostoru ve videu dostal plunging attack, neboli útok ze skoku, který první The Surge v pravém slova smyslu neobsahoval. Autoři toto vylepšení vlastního soubojového systému tedy asi chtějí pořádně prodat a já se jim nedivím, protože mi tento úder v původní hře poměrně chyběl.

The Surge 2 tak nadále podporuje stále sílící pocit, že se máme na co těšit. Jestli ale bude tento dojem opodstatněný, to se ukáže 24. září 2019 na platformách PC, PS4 a Xbox One, kdy hra studia Deck13 dorazí na pulty obchodů.

• Zdroje: thesurge-game.com/en, YouTube (Fucus Home Community), vlastní



The Surge 2 v češtině na PC a PS4

• Novinka: 29. 8. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Bude The Surge 2 umět česky? Bude. Hra vyjde s českými titulkami, pokud si ji ale plánujete pořídit na platformu Xbox One, možná s tím boucháním šampaňského ještě počkejte, český jazyk si totiž v této brutální sci-fi akci užijí zřejmě jen majitelé PC a PS4.

The Surge 2 – Combat Trailer

Ať už ale nad češtinou v The Surge 2 jásáte, či pláčete, nejnovější trailer zaměřený na drsné souboje vás přesvědčí, že z hlediska hratelnosti bude rozhodně o co stát!

Proč tomu tak je? Podle českého herního webu Zing.cz za to může uživatelské rozhraní samotného Xboxu, které rovněž česky neumí. Jazyk v The Surge 2 nepůjde nastavit manuálně a bude se řídit právě jazykem nastaveným v systému konzole. Technicky tedy hra česky umět bude, kvůli těmto nedomyšlenostem ale naši rodnou mluvu nebudete na Xboxu moci aktivovat. Což je, mírně řečeno, k vzteku.

Sice existuje šance, že se Microsoft nad českými hráči v budoucnu smiluje a systém své herní konzole přeloží i do našeho unikátního jazyka, čím by se celý problém vcelku elegantně vyřešil, do 24. září, kdy The Surge 2 oficiálně vychází pro PC, PS4 a Xbox One, se to už ale asi nestihne…

• Zdroje: Zing, YouTube (Focus Home Interactive)



The Surge 2 – komentovaná videoprohlídka Jericho City

• Novinka: 22. 8. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Nejnovější video vám na ploše necelých 5 minut představí základní mechanismy a funkce The Surge 2, jež by vám měly usnadnit přežití ve futuristické metropoli Jericho City. Začínat budete jako obyčejný člověk, proti pološíleným humanoidům vybaveným implantáty či rovnou plně mechanickým stvořením byste si ale ani neškrtli, srovnat trochu šance vám tak pomůže ExoRig – speciální oblek propůjčující nadlidskou sílu a reflexy.

ExoRig bude mít v The Surge 2 čtyři základní atributy – zdraví, staminu, baterii a sílu jádra. Právě jádro bude stejně jako v prvním díle velmi důležitou položkou, jelikož zvyšuje limit toho, co všechno váš ExoRig „utáhne”. Své bojové schopnosti, pasivní vlastnosti, či množství uzdravovacích injekcí totiž upravujete instalací nejrůznějších implantátů. Tato vylepšení, případně i jednotlivé části zbroje, ovšem čerpají určitou porci energie. A pokud si jich na sebe nasadíte moc, váš ExoRig bude prostě a jednoduše energeticky přetížený a vám nezbude nic jiného než nějaký kousek oželet, nebo raději navýšit level vašeho jádra.

The Surge 2 – Gamescom 2019 (gameplay trailer)

Téměř 5 minut dlouhé video vyzdvihuje základní principy a přednosti The Surge 2.

The Surge 2 – město plné nepřátel a přehršel bojových možností

Abyste v neúprosném světě The Surge 2 obstáli, budete si muset trochu ušpinit ruce krví, případně motorovým olejem. Hra naštěstí bude obsahovat kolem 80 zbraní rozdělených do 9 typů, ať už se jedná o rychlé duální čepele, těžká mechanická kladiva nebo nové typy schopné transformace, trochu podobné těm v Bloodborne. Všechny zbraně mají své unikátní útoky, ať už z hlediska rychlosti, pohybu či poškození.

Poměrně velkou novinkou v The Surge 2 bude oproti prvnímu dílu také určitá forma multiplayeru, možnosti pomáhat si navzájem s ostatními hráči se ale zřejmě opět nedočkáme. Spíš budete mít možnost pomocí graffiti nechávat vzkazy ostatním hráčům procházejícím stejnou oblast ve své hře a navzájem se informovat o blížícím se nebezpečí, silném protivníkovi či nějakém užitečném předmětu.

Tyto zprávy pro ostatní hráče budete po světě The Surge 2 zanechávat pomocí speciálního létajícího drona, který bude mít i bojové využití. Půjde vybavit několika bojovými moduly, jako jsou EMP granáty, sniperské pušky, lasery, magnety, kulomety gatling a podobně. Osobně doufám, že drony budou o něco užitečnější než v prvním díle, kde byly prakticky k ničemu, podle všeho to ale vypadá, že tentokrát už budou plnohodnotnou součástí vašeho arzenálu.

Studio Deck13 tak v novém videu jasně demonstruje, že v případě The Surge 2 nenechává nic náhodě a vylepšuje všemožné neduhy předchozího dílu. Jak moc bylo ve svých snahách úspěšné, se dozvíme 24. září 2019 na PC, PS4 a Xbox One

• Zdroje: homepage, YouTube (Xbox), vlastní



The Surge 2 – předčí dvojka svého předchůdce?

• Novinka: 18. 7. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

První The Surge ukázal značný potenciál a potvrdil, že „sci-fi Dark Souls” nejsou pouhou utopickou představou. Hra nabídla solidní hratelnost a vcelku zajímavé mechanismy, jako byla možnost cílit na konkrétní končetiny nepřátel a odsekávat je. A podle doposud známých informací to vypadá, že „dvojka” spoustu dobrých nápadů ještě rozvine.

Podle rozsáhlého preview serveru Trusted Reviews je The Surge 2 ambiciózní hrou přímo přetékající atmosférou a neutěšenými výjevy z nedaleké dystopické budoucnosti. Hratelnost byla oproti prvnímu dílu jak se patří vymazlena a vybroušena, aniž by ale ztratila něco ze své sympaticky nastavené obtížnosti. Tvůrci se zřejmě poučili z chyb a přešlapů svého předešlého počinu a poněkud stereotypní prostředí jednoho velkého industriálního komplexu nyní nahrazuje futuristické město Jericho plné nejrůznějších zkratek, odboček a otevřených i uzavřených prostor. Level design by se tak měl dočkat o poznání větší variability, průzkum veškerých zákoutí kvůli lepší výbavě by tak měl být o něco zábavnější.

The First 20 Minutes Of The Surge 2 | Surge 2 Gameplay (PC)

Podívejte se na prvních 20 minut hry.

Co se nových ukázek týče, na YouTube kanále Rock Paper Shotgun bylo zvěřejněno gameplay video ukazujících celých 20 minut záběrů ze začátku hry. Za zmínku stojí určitě relativně komplexní editor postavy, o kterém si hráči původního The Surge mohli nechat jen zdát. Hra začíná dva měsíce po událostech prvního dílu, kdy se jako bezejmenný chlápek s amnézií probudíte ve vězeňském komplexu a snažíte se přijít na to, co se vlastně stalo během doby vaší (mo)mentální nepřítomnosti.

Hratelnost je v mnoha ohledech velmi podobná „jedničce”, většina zbraní ukázaných ve videu má i téměř identické útoky, potěšil mě ale ale zdánlivě přepracovaný systém parry, který byl v původním díle zbytečně komplikovaný a pro mě prakticky nepoužitelný. V The Surge 2 bych zdá se toto užitečné odražení nepřátelských výpadů mohl opět zahrnout do svého repertoáru, z čehož mám upřímnou radost.

Pokud vše vyjde tak, jak naznačují aktuální informace, má The Surge 2 šanci stát se překvapivým hitem roku 2019. O tom se budeme moci přesvědčit už 24. září 2019 na PC, PS4 a Xbox One, nebude to ale mít nikterak jednoduché, hned o 3 dny později totiž vychází rovněž sérií Dark Souls inspirované upírské akční RPG Code Vein.

• Zdroje: YouTube, trustedreviews.comrockpapershotgun.com/

Obsah recenze The Surge 2 (PS4)

  1. The Surge 2 – opakování matka moudrosti
  2. Základ Dark Souls upgradovaný pomocí implantátů
  3. The Surge 2 – v budoucnosti se bez násilí neobejdete
  4. Jericho City je vítanou změnou prostředí
  5. The Surge 2 – výborné pokračování s několika mouchami
  6. Recenze The Surge 2: závěrečné hodnocení
  7. HW nároky pro The Surge 2 PC

The Surge 2 – opakování matka moudrosti

• Recenze: 24. 9. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Studio Deck13 Interactive musí sérii akčních RPG Dark Souls opravdu milovat, jelikož během posledních pár let vytvořilo hned několik her založených na podobném konceptu. Jejich první hra inspirovaná tímto specifickým subžánrem nesla jméno Lords of the Fallen, jednalo se ale o poněkud nedomrlý klon bez větší dávky vlastní invence. Opravdový potenciál ale tito němečtí tvůrci předvedli až v roce 2017, kdy přišli s futuristickou akční sci-fi The Surge, která ovšem trpěla mnoha technickými problémy. I přesto autoři do této série zřejmě vkládají dost nadějí, jelikož ani ne o dva roky později jdou s kůží na trh s druhým dílem. Dočkáme se nějakého zásadního posunu, nebo se ani The Surge 2 nepodaří vymanit se ze škatulky Dark Souls imitátorů?

Původní The Surge se odehrávalo převážně mezi zdmi komplexu nadnárodní korporace CREO, společnosti snažící se zvrátit neblahé účinky globálního oteplování. Hru jste absolvovali v roli Warrena, čerstvého zaměstnance, jehož první den se hrozivě nevyvedl. Objevil se totiž záhadný výboj, který usmažil veškerou komunikaci a také mozky většiny kyberneticky vylepšených zaměstnanců, jenž vám od té doby šli po krku. Warren se tedy místo učení jmen nových spolupracovníků musel rychle adaptovat na bojové podmínky a zápasit o svůj holý život.

The Surge 2; gameplay: momentka

Efektní zakončovací útoky jsou jednou ze stěžejních mechanik série The Surge.

Příběh The Surge 2 navazuje přímo na konec „jedničky” (který nebudu spoilerovat). Za Warrena už sice nehrajete, ale můžete si svobodně vytvořit postavu vlastní. Zatímco si v jeho (nebo v její) kůži užíváte pohodlný let na palubě letadla směřující k Jericho City, opět se objeví onen záhadný výboj, vyřadí palubní systémy a pošle váš dopravní prostředek střemhlav k zemi. Upadáte do kómatu a probouzíte se o několik měsíců později v detenčním zařízení, kde se vás většina živých bytostí snaží zabít. A když se vám podaří uniknout na čerstvý vzduch do ulic Jericho City, zjistíte, že celé město je v karanténě a přímo se hemží pomatenými kyberneticky vylepšenými lidmi, vojáky a nebezpečnými nanomonstry. Bitva o přežití právě začíná.

Děj The Surge 2 je solidní a na rozdíl od série Dark Souls je podaný o poznání přímočařeji. Nedočkáte se tedy skládání dějové linie z indicií a střípků informací vyčtených z dialogů a popisků jednotlivých předmětů, vše je řečeno explicitně a jasně. Dokonce i vedlejší questy vám poměrně polopaticky vysvětlí, co máte dělat a kam máte jít, což jsem v tomto případě vlastně i ocenil.

Základ Dark Souls upgradovaný pomocí implantátů

Hratelnost je v základním principu se sérií Dark Souls prakticky identická. Procházíte lokace plné tuhých nepřátel, ze kterých po zabití vypadávají zkušenosti (zde v podobě techšrotu). Ty slouží zároveň i jako herní měna a můžete je utratit u speciálních stanovišť zvaných Ošetřovny. Pokud při boji ovšem zemřete, veškeré vaše zkušenosti zůstávají ležet na místě vašeho skonu, zatímco vy se objevíte u poslední navštívené Ošetřovny. Pro ztracené zkušenosti se můžete vrátit a znovu je sebrat, má to ovšem jeden háček – spolu s vámi oživli i všichni nepřátelé (vyjma již poražených bossů) a pokud po cestě za zkušenostmi opět zemřete, přicházíte o ně definitivně. Prostě jako v Dark Souls.

The Surge 2 ovšem tento systém obohacuje o několik vlastních mechanismů. Na Ošetřovně si totiž můžete nasbíraný techšrot ukládat, takže o něj v případě smrti nepřijdete, na druhou stranu, čím více šrotu nosíte „po kapsách”, tím více získáváte ze zabitých nepřátel – takový „rizikový bonus”.

The Surge 2; gameplay: level-up The Surge 2; gameplay: implantáty The Surge 2; gameplay: výbava

Levelování vašeho charakteru se dočkalo velmi funkčního přepracování, které hře jednoznačně prospívá.

Připravte se ale na to, že vzhledem k poměrně vysoké obtížnosti hry budete umírat relativně často, putování za dinosaury… tedy, za ztracenými zkušenostmi se nejspíš párkrát nevyhnete. Ve studiu Deck13 si ale zřejmě řekli, že procházka zpět na místo, kde jste zaklepali bačkorami, není dostatečně stresující a na sebrání zkušeností ještě přidali časový limit, což z této výpravy dělá dosti napínavou záležitost a závod s časem.

techšrot obecně využíváte na levelování postavy, craftování a následné vylepšování vaší zbroje a výbavy. Stejně jako v původním The Surge nezvyšujete úroveň přímo svého charakteru, ale vašeho mechanického exoskeletu, který získáte velmi brzy na začátku hry. Ten oplývá čtyřmi základními atributy – zdravím, výdrží, energií a úrovní jádra. A právě poslední jmenovaná hodnota je v The Surge 2 velmi důležité číslo.

Vlastnosti vaší postavy totiž nadále upgradujete brněním a všemožnými implantáty, každá z těchto věcí ale disponuje i určitými energetickými nároky. Při nasazování nové výbavy si tak budete muset hlídat, jestli všechny ty věci najednou jádro vašeho obleku vůbec utáhne, a pokud ne, budete muset sáhnout po méně náročném kousku, nebo nasbírat dostatek techšrotu na další level, což energetický limit jádra zvýší o jeden bodík. Čím silnější tedy budete, tím více vylepšení a zbroje unesete.

The Surge 2; gameplay: cloud 9

I v daleké a nepříliš pozitivní budoucnosti si lidé potřebují trochu odpočinout. Třeba v tanečním klubu.

První The Surge fungovalo podobně, celý princip byl ale ještě o něco složitější a matoucí. Zdraví či staminu jste si nemohli zvyšovat manuálně podle svého uvážení, nýbrž její hodnoty automaticky navyšovat některými implantáty. Druhý díl levelování značně překopal, zjednodušil a vylepšil, a abych byl upřímný, jsem z toho nadšený. Najednou je to přehledné a srozumitelné a celý ten systém instalování jednotlivých komponent na jeden exoskelet z vás postupně dělá nezastavitelný stroj na zabíjení, což je prostě boží.

The Surge 2 – v budoucnosti se bez násilí neobejdete

Když už jsme ale zmínili zabíjení a nepřátele, nemůžeme opomenout skvělý soubojový systém, kterým The Surge 2 oplývá. Máte k dispozici horizontální a vertikální útok, úskok, standardní blok, odražení úderu (neboli předělané a vylepšené parry), nově přibyl i konečně plnohodnotný a použitelný útok z výskoku (plunging attack) – možností jak rozsekat (doslova) své soupeře na kusy tedy máte dostatek.

Stejně jako v Dark Souls lze zamířit své útoky na konkrétní nepřátele, The Surge 2 šlo ale v tomto ohledu ještě dál (stejně jako předchozí díl) a dovoluje mířit přímo na jednotlivé části těl, což má hned dva praktické důvody. Sekáním do nechráněných částí těla protivníků udělujete větší damage, cílením útoků na jejich brnění ale po dostatečném poškození můžete provést speciální zakončovací útok a patřičnou končetinu nepříteli brutálně ladným pohybem oddělit od těla.

Systém poškozování částí zbroje a jejich následné odsekávání z živých (brzy mrtvých) nepřátel je přímo klíčovou mechanikou celé hry. V The Surge 2 totiž nenacházíte kusy zbroje povalující se na zemi nebo v truhlách, musíte si je nejdřív poctivě odsekat ze svých protivníků, čímž získáváte plánky na sestrojení konkrétních dílů. Ty si pak pro své užití musíte vyrobit na Ošetřovně, abyste je mohli následně nosit. Typů brnění je hned několik druhů, mají různé bonusy, vlastnosti a můžete je mezi sebou libovolně kombinovat.

The Surge 2 Little Johnny Boss Fight PS4 | Alza Magazin (Gameplay)

I během bossfightů lze získat novou výbavu, většinou musíte odseknout konkrétní část těla samotného bosse, což během intenzivního souboje často není nic jednoduchého.

Zbraní The Surge 2 nabízí dostatek a svou oblíbenou si najde opravdu každý. V Jericho City budete ve svých rukou třímat sekery, meče, tyče, kopí, kladiva, všemožné hasáky a nářadí předělané na smrtelné nástroje, dokonce několik technologicky vyspělých exemplářů a nanozbraní. Chvíli vám možná bude trvat, než si najdete tu svou oblíbenou, jakmile ale k tomu šťastnému shledání dojde, budete si každé brutální střetnutí v ulicích Jericho City vyloženě užívat. Mimochodem, stejně jako v původním The Surge i zde máte na povel svůj vlastní útočný dron, ovšem s tím rozdílem, že tentokrát je k dispozice více typů a je konečně trochu užitečný, což je dobrá zpráva.

Hra vás v samotných soubojích nepřímo nutí k poměrně agresivními přístupu, úspěšnými útoky totiž vyrábíte energii do speciálních baterií, které pohání nejen většinu uzdravovacích injekcí a podpůrných předmětů, ale třeba i zmíněné efektní zakončovací útoky. Baterie se také poměrně rychle vybíjí, pokud tedy potřebujute další energii, musíte se vrhnout zpátky do akce. Obrazně řečeno jste takové velké kybernetické dynamo.

Nepřátelé žijící za zdmi Jericho City se rekrutují z řad vojáků, kyberneticky vylepšených lidí, robotů, prapodivných beztvarých nanobotů, za zmínku stojí ale nepochybně i neúprosné bossfighty, ve kterých vás každá chyba bude stát život. Většina z těchto střetnutí pak vyžaduje i určitou strategii a taktický přístup, frontální útok často vede k vaší nevyhnutelné smrti. Každého z bossů si budete jistojistě pamatovat, protože vám pravděpodobně zabere hned několik pokusů, jakmile ale zasadíte poslední úder, tomu návalu euforie se jen máloco vyrovná. Tedy pokud proti vám nestojí kapitán Cervantes, který padnul na první pokus. Neznal jsem, ale RIP.

The Surge 2 Captain Cervantes Boss Fight PS4 | Alza Magazin (Gameplay)

Captain Cervantes zůstane navždy v našich srdcích. Ne proto, že by byl tuhým protivníkem, ale protože se dlouho nezdržel.

Jericho City je vítanou změnou prostředí

Oproti prvnímu dílu The Surge 2 představuje asi největší změnu v oblasti level designu. Jednička se totiž odehrávala převážně v klaustrofobních prostorách komplexu společnosti CREO, otevřené ulice, prostranství, náměstí a boční uličky Jericho City jsou obrovským krokem kupředu. Herní mapa je jeden velký konzistentní svět složený z několika navzájem propojených lokací, kde si postupně odemykáte všemožné branky, zkratky a výtahy, které vám výrazně ulehčují cestu kupředu a přesuny mezi jednotlivými lokacemi.

Samotné město je navíc zpracováno velmi detailně a ač se to na první pohled nemusí zdát, nabízí i dostatečně variabilní prostředí – od obyčejných uliček zavítáte třeba do špinavého přístavu plného toxického odpadu a vyšinutých kultistů, na vyhlídkovou trasu za městem, do městského podzemí, všemožných vojenských zařízení, do tanečního klubu, na CREO Univerzitu, zkrátka je toho dost.

The Surge 2; gameplay: jericho city The Surge 2; gameplay: creo university The Surge 2; gameplay: gideons rock

The Surge 2 oproti prvnímu dílu přináší mnohem větší variabilitu prostředí. Jericho City vypadá parádně.

Novinkou The Surge 2 je také určitá forma multiplayeru, která umožňuje nechávat ostatním hráčům ve stejné oblasti vzkazy formou graffiti a informovat je tak třeba o kusu nějaké výbavy, tuhém protivníkovi, poloze zkratky nebo Ošetřovny, prostě o všem, co uznáte za vhodné. Čas od času také ve hře narazíte na takzvané Pomstychtivé nepřátele, což jsou vrazi ostatních hráčů, jejich porážka vaší rukou vám zajistí nějaký ten bonusový techšrot navíc.

The Surge 2 – výborné pokračování s několika mouchami

Zatím jsem veskrze chválil, až v úplném závěru recenze mi ale zbylo místo i na nějaké ty nedostatky, ačkoli jsou stejně jako v prvním díle především technického rázu. Takže jen v rychlosti – hra mi několikrát spadla, nepřátelé si párkrát střihli opravdu dosti podivné skoky přes půl ulice až k mojí maličkosti (fyzikální model se utrhl ze řetězu) a kamera sem tam předváděla podivné veletoče. Ano, jsou to věci, které nijak nepotěší, jsem si ale jist, že většinu těchto záležitostí nepochybně opraví budoucí, dost možná i rovnou „day one” patch. Takže nic, z čeho bychom si měli dělat těžkou hlavu.

The Surge 2; gameplay: little johny

Little Johnny představuje poměrně těžkou překážku, s trochou trpělivosti ale i on padne k vašim nohám.

Celkově je ale The Surge 2 chytlavé akční RPG s výborným soubojovým systémem, které svého předchůdce překonává snad ve všech ohledech. Větší a zajímavější svět, přepracovaný systém levelování postavy a ještě více zbraní a výbavy vás díky pochmurné, ale o to více vtahující atmosféře nepříliš přívětivé budoucnosti přiková k obrazovce a nepustí, dokud se nevybijí baterie vám nebo vašemu ovladači.

Studio Deck13 může být na svůj nejnovější počin nepochybně hrdé. Původní The Surge se možná do škatulky „Dark Souls klon” ještě vešlo, dvojka už tu prokletou bednu ale trhá ve švech, jelikož přináší dost vlastní invence na to, aby se dále nemusela krčit ve stínu (legendární) série japonského studia FromSoftware. The Surge 2 vychází 24. září 2019 pro PC, PS4 a Xbox One, navíc s českými titulky.

Tato recenze byla napsána pro PS4 verzi.

• Zdroje: Vlastní

Recenze The Surge 2: závěrečné hodnocení

        Hodnocení 85 % Alza Magazín
Hlavní parametry: Hratelnost
90 %
 Audiovizuální zpracování
80 %
 Znovuhratelnost
85 %
The Surge 2; recenze

Klady

  • Překopaný systém levelování postavy
  • Spousta zbraní a výbavy
  • Vynikající soubojový systém
  • Jericho City
  • Povedený level design

Zápory

  • Grafika prakticky beze změny
  • Pár drobných technických chyb
  • Občas pozlobí kamera
Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

Psaní o videohrách, ať už ve formě samostatných článků nebo recenzí, se věnuji přibližně od roku 2017, kdy jsem svými texty začal přispívat na server Zing.cz, abych posléze napevno zakotvil v redakci Alza Magazínu. Mými oblíbenými žánry jsou RPG a akční adventury z pohledu třetí osoby, nepohrdnu ale i nějakým tím zápasem o přežití v battle royale titulech. Obecně ale u her razím heslo, že skvělá hratelnost je nadřazená nabušené grafice.

The Surge 2 – Oznámení

  1. The Surge 2 rozvíjí potenciál prvního dílu
  2. HW nároky pro The Surge 2 PC

The Surge 2 rozvíjí potenciál prvního dílu

• Oznámení: 14. 6. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

První díl The Surge se odehrával v komplexu nadnárodní korporace CREO, kam jste v kůži řadového pracovníka Warrena právě nastoupili. Krátce na to ovšem celým zařízením prošel jakýsi prapodivný výboj, jenž usmažil veškeré systémy a všechny sektory se uzamkly z bezpečnostních důvodů. Výboj ovšem usmažil také mozky všech strojů a kyberneticky vylepšených pracovníků, kteří vám od té chvíle šli po krku. Nic moc na první den.

Nemám zde v úmyslu spoilerovat konec původního The Surge, snad ale mohu říci, že celá situace byla mnohem většího rozsahu, než se zdálo na první pohled a trailer na The Surge 2 to jasně potvrzuje. Prozatím bezejmenný hlavní hrdina totiž prochází ulicemi očividně zdevastovaného města, je tedy vcelku bezpečné předpokládat, že bychom se ze stísněných koridorů „jedničky” měli dostat do mnohem otevřenějších lokací plných nových nepřátel.

The Surge 2 - E3 2019 Trailer

Oficiální E3 trailer sice neukázal žádný reálný gameplay, něco málo informací z něj přesto lze vyvodit.

Lehce stereotypní robotické nepřátele, kterých byl první díl plný, by tak měli trochu obohatit i relativně příčetní lidé, kteří se ovšem evidentně stali členy jakéhosi kultu či sekty. To ve hrách většinou znamená, že vám dotyční příslušníci budou chtít udělat něco nepěkného ve jménu čehosi či kohosi. Doporučuji se tedy od nich raději držet dál.

Trailer navíc naznačil i jednu relativně podstatnou věc – dost možná se dočkáme něčeho na způsob multifunkčních zbraní v Bloodborne. I v The Surge 2 tak zřejmě půjde jednotlivé zbraně transformovat a měnit tak jednoduše jejich útoky či vlastnosti. Což do hry, kde je levelování založeno na upgradování vašeho exoskeletu a různých implantátů, padne jako ulité.

A konečně poslední důležitá informace obsažená v E3 traileru – datum vydání. The Surge 2 si budeme moci zahrát už 24. září 2019, přičemž hra stejně jako původní díl zřejmě vyjde na klasickou svatou trojici platforem: PC, PS4 a Xbox One.

The Surge 2; screenshot: apocalypse

Zdá se, že hrozba v příběhu The Surge bude větší, než to z počátku vypadalo.

• Zdroje: YouTube

HW nároky pro The Surge 2 PC



Minimální HW požadavky Doporučené HW požadavky
Operační systém Windows 7/8/10 (64-bit) Windows 7/8/10 (64-bit)
Procesor AMD FX-8320 (3.5 GHz) / Intel i5-4690K (3.5 GHz) AMD FX-8370 (4.0 GHz) / Intel Core i7-3820 (3.6 GHz)
Grafická karta 2 GB, AMD Radeon R9 280 / NVIDIA GeForce GTX 950 6 GB, AMD Radeon RX Vega 56 / NVIDIA GeForce GTX 980 Ti
DirectX 11.0 11.0
Operační paměť 8 GB 16 GB
Pevný disk 20 GB 20 GB
i Mohlo by vás zajímat
Alza Magazín

Jsme Alza Magazín

Všechny naše články, kde se dočtete nejen o informacích ze světa her, herního hardwaru a mobilních technologií, naleznete na stránkách Alza Magazínu. Naše herní recenze a zpravodajství můžete sledovat také na kanále Alza Gaming (facebook, instagram), kde se kromě denního přídělu novinek, dojmů, recenzí a memů můžete těšit také na pravidelné soutěže.

The Surge 2 vychází 24. září 2019 na PC, PS4 a Xbox One. O novinkách vás budeme informovat.

The Surge 2 - Xbox Digital
Hra na konzoli - Xbox One S / Xbox One X, Xbox Series X, Xbox Series S, elektronická licence, klíč pro Xbox Live, české titulky, žánr: akční a RPG

1 599,- bez DPH 1 321,-
Koupit
Ihned ke stažení
Objednací kód: MXESD1288
The Surge (PC) DIGITAL
Hra na PC - elektronická licence, klíč pro Steam, žánr: akční

174,- bez DPH 144,-
Koupit
Ihned ke stažení
Objednací kód: MVE003543
The Surge - Xbox Digital
Hra na konzoli - Xbox One S / Xbox One X, Xbox Series X, Xbox Series S, elektronická licence, klíč pro Xbox Live, žánr: akční

1 039,- bez DPH 859,-
Koupit
Ihned ke stažení
Objednací kód: MXESD0648
The Surge: A Walk in the Park - Xbox Digital
Herní doplněk / DLC - Xbox One S/Xbox One X, elektronická licence, klíč pro Xbox Live, žánr: Akční a RPG, pro uplatnění je vyžadována základní hra

389,- bez DPH 321,-
Koupit
Ihned ke stažení
Objednací kód: MXESD0399
0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Pro organizace Jak nakoupit
P-DC1-WEB22
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi