Máte rádi šťavnaté propečené kuře s křupavou kůrčičkou, nebo dáváte přednost bezmasé kuchyni a raději si zdravě pochutnáte na zapečeném zeleninovém nákypu? Ať tak či tak, remoska nadchne jak milovníky tradiční české kuchyně, tak vyznavače zdravého stravování, kteří dbají na vaření s minimem tuku a zachování všech důležitých živin a vitamínů. Nezklame však ani při přípravě sladkých jídel, a upeče vám dokonce i vlastní domácí chléb. Remoska je zkrátka nenahraditelný multifunkční pomocník, který zvládne vše, na co si pomyslíte, a proto by se měla stát také součástí vaší kuchyně.
Kdo by si myslel, že je remoska nový model výrobce, který se snaží prorazit na našem trhu, toho vyvedeme z omylu. Již tři generace kuchařů a kuchařek nedají dopustit na oblíbenou remosku, kterou s radostí využívají doma, na chatě, na dovolené v kempu i na kolejích pro studenty. Díky jejímu multifunkčnímu využití v ní lze připravit různé druhy pečeného masa, rozličné zapékané pokrmy, dietní dušenou zeleninu či rýži, zvládne však také usmažit řízky nebo ugrilovat kuře. Upečete v ní sladké dezerty jako například buchty, koláče nebo dorty a rozmrazíte i rozpečete cokoliv vás napadne. Remoska je tu s námi již přes 60 let a v současné době zažívá svoji renesanci.
Remosku lze nejlépe popsat jako elektrickou pečicí mísu nebo malou přenosnou troubu. Její hlavní částí je topná spirála zabudovaná ve vrchním víku, které působí tepelně shora na připravovaný pokrm a teplo dále rozvádí po stěnách remosky. Díky tomu nedochází k připalování spodní části pečicí nádoby.
Vaření v remosce je velice snadné a jídla připravená tímto způsobem jsou nesmírně chutná. Pokrmy vařené při teplotě mezi 160 a 180 °C neztrácejí vodu a nedochází tak k jejich vysychání, díky tomu nepřicházejí o svoji charakteristickou vůni i chuť. Zároveň si pokrmy při vaření v remosce zachovávají všechny důležité živiny i vitamíny a jejich příprava probíhá s použitím minimálního množství tuku, takže lze říci, že takto připravená jídla splňují vysoké nároky zdravého stravování.
i
Víte, že remoska je český vynález s patentem i s celosvětovou ochrannou známkou? Od roku 2001 se může pochlubit cenou za vynález roku, kterou každoročně uděluje anglický časopis Good Housekeeping.
Jak jsme již uvedli, remoska pracuje na principu vrchního ohřevu, takže rozvádí teplo z víka trouby po stěnách hrnce. Díky tomu je připravovaný pokrm rovnoměrně ohříván a nedochází tak k jeho připalování. Vaření v remosce je také velmi ekonomické. Vzhledem k jejím malým rozměrům spotřebujete výrazně méně elektrické energie než při pečení v klasické standardní troubě. Podle výrobce se hodinové pečení v remosce vyrovná deseti minutám, které jsou potřeba na vyhřátí běžné trouby, což se rovná přibližně 80% úspoře elektrické energie.
i
Našli jste na půdě uschovanou starou remosku po babičce? Pokud po připojení do zásuvky zjistíte, že je stále funkční, můžete v ní vyzkoušet připravit nějaký pokrm. Pamatujte však na to, že výrobky starší 50 let nemusí splňovat současné bezpečnostní normy a také povrchová úprava remosky nejspíš nebude odpovídat dnešním teflonovým povrchům.
Rozhodli jste se pro nového člena domácnosti jménem remoska? Pak by vás měla zajímat hlavně její velikost a hmotnost, která se odvíjí od množství připravovaných porcí.
Klasická remoska mívá kruhový tvar, jehož výhoda spočívá hlavně v tom, že se připravovaný pokrm nepřipéká a nezachytává v rozích nádoby. Samotná mísa remosky je vyrobená z teflonu nebo z hliníku. Teflonový povrch mísy je vhodnější pro přípravu masitých a zeleninových slaných pokrmů, naopak hliníkovou formu oceníte na pečení koláčů, moučníků a nákypů, jelikož zajistí rovnoměrné propečení spodní strany pokrmů.
Standardně zakoupíte remosky s příkonem od 400 do 1 700 W, přičemž na velikosti příkonu závisí rychlost ohřevu. Remosku zapojujete do klasické elektrické zásuvky 230 V. Pokud plánujete využívat remosku na cestách, vybírejte model s nízkým příkonem, který je možné zapojit přes 12 voltový měnič na autobaterii. Teplé jídlo pak připravíte kdykoliv a kdekoliv.
Remosku ovládáte klasickým vypínačem umístěném na držadle remosky, které je součástí vrchního víka. Tímto vypínačem uvádíte remosku do chodu a také ji vypínáte. Modernější typy disponují také mechanickým regulátorem varu, který šetří vaši energii, jelikož ne všechna jídla vyžadují při přípravě plný výkon remosky.
Objem remosky závisí na počtu osob v domácnosti. Pro pár postačí remoska s objemem 2 litry, pro čtyřčlennou rodinu lze doporučit spíše remosku o objemu 4 litry. U některých remosek máte možnost dokoupit další nádoby a zvolit tak vždy potřebný objem pro aktuální množství strávníků.
S velikostí remosky souvisí také její hmotnost. Ta se nejčastěji pohybuje v rozmezí od 3 do 4 kilogramů, některé modely mohou být i těžší.
Základní sestavu remosky tvoří horní víko, pečící nádoba a podstavec. K remosce si můžete dále pořídit:
i
Remoska zabodovala také v Anglii, a to hlavně díky tomu, že v ní jednoduše připravíte tradiční anglickou snídani z opečené slaniny, vajec a fazolí.
Jak vyladíte své kulinářské umění k dokonalosti? Také pro vaření v remosce je třeba dodržovat několik důležitých zásad a pravidel.
Na závěr jsme pro vás připravili skvělé Remoska original recepty, které vám přinášíme v podobě instruktážních videí. Remoska recepty neboli recepty pro remosku jsou rozděleny do několika kategorií, podle toho, zda se jedná o vaření v remosce, pečení v remosce nebo případně jinou tepelnou úpravu jídla.
Videorecepty z remosky vám názorně ukáží, jak skvělé a jednoduché recepty remoska nabízí, proto neváhejte a vyzkoušejte si třeba pečená kuřecí stehna v remosce, řízky z remosky nebo francouzské brambory v remosce. Milovníky sladkých jídel nadchne buchta z remosky, například taková bábovka z remosky je upečená za chvilku a chutná vážně skvěle.
Připravovat můžete jídla tradiční české kuchyně, takže guláš v remosce nebude problém, stejně jako sekaná v remosce nebo kachna v remosce. Nemusíte však vždy vařit jen oběd z remosky. Tipy máme i na chutné večeře. Co třeba takové hranolky v remosce připravené s minimem tuku, nebo křupavá pizza v remosce?
V remosce můžete připravit všechny druhy pečených mas včetně masa drůbežího a rybího. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, vkládejte maso do remosky po několika minutách od zapnutí. Maso se tak na povrchu rychle srazí a uvnitř si zachová vlastní šťávu. Díky tomu se můžete těšit na vláčné a šťavnaté maso s křupavou kůrkou na povrchu, kterému při pečení v remosce nehrozí vysušení. V případě hovězího masa se doporučuje jeho naporcování, jelikož bývá tužší. Stejně tak je lepší naporcovat králíka, větší drůbež nebo zvěřinu. Menší kuře v remosce lze připravovat vcelku, musíte však počítat s delší dobou pečení v remosce. Víko remosky odklopujte jen za účelem podlévání masa a také se vyhněte vpichování vidličky do masa při otáčení, ať vám z něho nevyteče chutná šťáva. Ideální bude, když si recepty v remosce sami vyzkoušíte, třeba zrovna podle našeho videoreceptu pečené kuře v remosce na kyselém zelí.
Remoska může s přehledem nahradit také domácí pekárnu. Těsto stačí jednoduše vložit do nádoby, a aby byl chleba z remosky propečený ze všech stran, bude se vám v tomto případě hodit hliníková forma. Upečený chleba z remosky má výtečnou křupavou kůrku, o kterou se postará pečení shora. Více o tom, jak upéct chleba v remosce, vám napoví recept do remosky:
Máme pro vás i další remoska recepty. Moučníky, buchta do remosky i další dezerty se také dají připravit snadno a nemusí to vždy být jen bábovka v remosce, která je asi nejznámější a nejjednodušší na přípravu. Aby byla vaše buchta z remosky krásně propečená a vláčná, doporučujeme místo klasického vymazání a následného vysypání formy moukou vyložit remosku pečicím papírem nebo alobalem. Při pečení v remosce odkrývejte její víko co nejméně, aby z ní neunikala vlhkost. V takovém případě vy vaše buchta z remosky mohla být zbytečně vysušená. Vyzkoušejte klasické Honzovy buchty, k jejichž přípravě vám poslouží videorecept:
Na zapékaná jídla je remoska opravdový mistr. Klasické šunkofleky v remosce chutnají skvěle, stejně jako zapečené brambory v remosce. Zapékat můžete různé druhy zeleninových nákypů i sendviče a velikou lahůdkou jsou pak alobalové placky, do kterých můžete dát cokoliv od masa, přes zeleninu i brambory. Příprava je snadná, stačí je jen důkladně zabalit, aby z nich nevytekla šťáva, o zbytek se postará remoska sama. I samotné pečené brambory v remosce jsou fantastické, kdo by však rád vyzkoušel nějaký netradiční recept, pro toho tu máme jemný a delikátní lososový nákyp z remosky:
Dušení je další z úkonů, který remoska hravě zvládne. Pokud jste zastánci zdravého stravování či vyžadujete ze zdravotních důvodů přípravu jídla bez tuku, můžete remosku využít na dušení masa, zeleniny i luštěnin. Pro všechny pak doporučujeme přípravu rýže v remosce, nebo exotické batátové špízy, k jejichž přípravě vám poslouží natočené remoska recepty:
Smažení v remosce není sice tak zdravé jako vaření a pečení, má však své výhody oproti klasickému smažení na pánvi. Díky teflonovému povrchu remosky k němu nepotřebujte tak velké množství tuku nebo oleje a vyhnete se také nepříjemnému prskání i zápachu ze smaženého jídla, protože je pokrm v průběhu přípravy zakrytý víkem. Na smažené řízky v remosce budete potřebovat sice více času než při smažení na klasické pánvi, zato však budou chuťově lepší a šťavnatější. Podobně jako smažit, můžete v remosce i grilovat. Rozdíl spočívá v tom, že grilovaný pokrm průběžně potíráte olejem ochuceným vhodnou směsí koření.
Jako doplňkové funkce můžete využít u remosky také možnost ohřívání či rozpékání pečiva. Stejným způsobem vám remoska poslouží také při rozmrazování zamražených potravin, které dokáže stejnoměrně rozmrazit.
Zbavte se domácích spotřebičů, které pouze zabírají místo ve vaší kuchyni, a pořiďte si remosku, se kterou připravíte skvělá jídla na mnoho způsobů. Vaření v remosce nabízí nekonečné receptové variace a je jen na vás, jakou delikatesou z remosky překvapíte své blízké.