Příprava kávy ve French pressu je velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Pomocí skleněné konvičky s filtrem oddělíte lógr od nápoje a je to. Abyste však získali opravdu chutnou kávu, je třeba dodržet správnou hrubost kávy, poměr vody a kávy a dobu louhování. Jak na přípravu kávy ve French pressu, abyste dostali opravdu to, co chcete?
French press je jednoduchý, ale efektivní nástroj pro přípravu kávy, který kombinuje elegantní design s praktickým použitím. Skládá se z nádoby (obvykle skleněné nebo nerezové) a pístu s kovovým filtrem, který umožňuje oddělit mletou kávu od nápoje. Tento způsob přípravy kávy nevyžaduje papírové filtry ani elektřinu, což z něj činí oblíbenou volbu mezi milovníky kávy po celém světě.
Historie prvního French pressu sahá do 19. století (když nepočítáme vyprávění o muži z Provence, který při přípravě kávy poprvé použil sítko) a je spojena s mužem jménem Jean Beptiste de Belloy-Morangle. Ten v roce 1800 zkonstruoval první kávovar fungující na principu filtrace kávy přes sítko.
V dalších letech se French press různě upravoval, ale výsledná káva stále nebyla tak lahodná, jako ji známe teď. Až v roce 1929 si nechal italský designér Attilio Calimani patentovat ten pravý French press.
Toto zařízení na přípravu kávy tedy nepochází z Francie, k čemuž by mohl svádět jeho název, ale z Itálie.
Abyste si kávu z French pressu mohli maximálně vychutnat, zvolte dobrou a kvalitní odrůdu kávy. Pro French press je nejlepší zvolit hrubě mletou kávu, která neprojde kovovým filtrem. Můžete experimentovat s různými druhy zrn a stupni pražení podle své chuti. Nejčastěji se doporučují zrnka s ovocnými nebo ořechovými tóny, které ve French pressu krásně vyniknou.
i
Zrnkovou kávu si můžete namlít i v pohodlí domova pomocí ručního či elektrického mlýnku na kávu. Vodu použijte filtrovanou nebo balenou, docílíte tak ještě lepší chuti kávy.
Aby vám káva z French pressu vždy chutnala, je potřeba nejen postupovat správně při její přípravě, ale věnovat se i údržbě samotného nástroje. Po každém použití důkladně umyjte všechny části French pressu, aby káva nezískala nepříjemné tóny. Dbejte také na kvalitu používané vody, která může jednotlivé části French pressu zanášet. Voda by měla být čistá a ideálně bez chlóru. K přípravě French pressu se skvěle hodí filtrovaná voda, kterou získáte například použitím filtrační konvice.
French press se hodí zejména těm, kteří mají rádi jemnější kávu a nechtějí se zdržovat zdlouhavým procesem její přípravy. Také je cenově dostupnou a přitom účinnou alternativou k dražším kávovarům.