Jak připravit kávu ve French pressu

Zobrazit katalog

Článek

Aktualizováno

Příprava kávy ve French pressu je velmi jednoduchá a poměrně rychlá. Pomocí skleněné konvičky s filtrem oddělíte lógr od nápoje a je to. Abyste však získali opravdu chutnou kávu, je třeba dodržet správnou hrubost kávy, poměr vody a kávy a dobu louhování. Jak na přípravu kávy ve French pressu, abyste dostali opravdu to, co chcete?

Příprava kávy ve French pressu

Historie French pressu a jeho země původu

Historie prvního French pressu sahá do 19. století (když nepočítáme vyprávění o muži z Provence, který při přípravě kávy poprvé použil sítko) a je spojena s mužem jménem Jean Beptiste de Belloy-Morangle. Ten v roce 1800 zkonstruoval první kávovar fungující na principu filtrace kávy přes sítko.

V dalších letech se French press různě upravoval, ale výsledná káva stále nebyla tak lahodná, jako ji známe teď. Až v roce 1929 si nechal italský designér Attilio Calimani patentovat ten pravý French press.

Toto zařízení na přípravu kávy tedy nepochází z Francie, k čemuž by mohl svádět jeho název, ale z Itálie.

NÁVOD: Postup přípravy kávy ve French pressu

  1. Do skleněné nádoby vložte hrubě namletou kávu (do French pressu o objemu 250 ml použijte přibližně 15 – 17 g kávy, na jeden litr vody použijte 60 gramů kávy).
  2. Zalijte kávu horkou vodou o teplotě kolem 95 ºC (vodu stačí nechat projít varem a počkat cca 1 minutu) a promíchejte.
  3. Nechte louhovat po dobu 3–4 minut.
  4. Zmáčkněte píst dolů, abyste kávu zbavili lógru, a pár vteřin počkejte až se usadí zvířený kávový prach (pokud je ho hodně, zkuste příště hrubší mletí kávy).
  5. Ihned přelévejte do šálků a podávejte.
i

Zrnkovou kávu si můžete namlít i v pohodlí domova pomocí ručního či elektrického mlýnku na kávu. Vodu použijte filtrovanou nebo balenou, docílíte tak ještě lepší chuti kávy.

Výhody přípravy kávy ve French pressu

  • Rychlá a jednoduchá příprava kávy
  • Píst na rozdíl od filtračního papíru nezachytává kávové oleje a výsledná káva neztrácí chuť
  • Nesetkáte se zde se spálenou chutí, jako tomu může být u moka konvičky
  • Praktická velikost
  • Jednoduchá údržba
  • Nízká cena
Káva z French pressu
Káva z French pressu chutná lépe než z moka konvičky a udržuje si své aroma i plnost.
i Aby byla káva připravená přes French press opravdu lahodná a příjemně krémovitá, je nutné mít správně umletou kávu – zrna by měla mít strukturu krystalového cukru.

French press se hodí zejména těm, kteří mají rádi jemnější kávu a nechtějí se zdržovat zdlouhavým procesem její přípravy. Také je cenově dostupnou a přitom účinnou alternativou k dražším kávovarům.

Vytisknout
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací