Alza.cz
CZ
Zobrazit katalog

Latte macchiato: recept, díky němuž si tento lahodný nápoj připravíte doma

Slovník

Aktualizováno

Latte macchiato je oblíbený kávový nápoj, jehož základem je kvalitní espresso, navrstvené ve sklenici s našlehaným mlékem. Latté macchiato pochází z Itálie, kde se podle pověsti začalo připravovat kvůli dětem, které vyžadovaly „svůj šálek kávy“. Doslovný překlad znamená „skvrnité mléko“. Zajímá vás, jaký má latté macchiato recept? Čtěte dále a dozvíte se vše o přípravě tohoto lahodného kávového nápoje. 

Jak napěnit mléko do kávy

Co je macchiato?

Zajímá vás, co je latté macchiato? Pojem „macchiato“ znamená v překladu „skvrnitý“ nebo „oskvrněný“. V kávovém světě označuje nápoje, které kombinují espresso s mlékem, ale v různé podobě. Existují dva hlavní druhy macchiata:

  • Espresso macchiato má spíše malé množství mléčné pěny přidané na espresso. Tento nápoj je ideální pro ty, kdo chtějí zmírnit intenzitu espressa, aniž by ztratili jeho charakteristickou chuť.
  • Latte macchiato obsahuje mléka více. Mléko je v tomto nápoji kombinováno s jemně navrstveným espressem a bohatou mléčnou pěnou. Tento nápoj je vizuálně atraktivní a potěší jemnou chutí.

Jak se dělá latte macchiato?

Latte macchiato se podává ve vysokých sklenicích, kde jsou zřetelně viditelné jednotlivé vrstvy mléka, kávy a pěny. Každá z těchto vrstev má svou důležitou roli nejen z hlediska chuti, ale také estetického dojmu.

Latte macchiato – recept

  • Množství kávy pro přípravu: 7–14 g
  • Teplota vody: 88–93 °C u espressa, 58–60 °C u mléka
  • Čas přípravy: do 5 minut
  • Objem: 25 ml espressa + min. 200 ml našlehaného mléka s pěnou
  • Druh šálku: vysoká sklenice o objemu 280 ml

Příprava latte macchiato

  • Ohřejte mléko a pomocí trysky na mléčnou pěnu vytvořte hustou a jemnou pěnu.
  • Nalijte mléko do sklenice tak, aby zabíralo přibližně dvě třetiny objemu.
  • Připravte espresso a pomalu ho nalévejte přes lžičku do mléka, aby vznikly vrstvy.
  • Na závěr přidejte mléčnou pěnu jako vrchní vrstvu.
espresso macchiato recept
Moderní kávovary vám usnadní přípravu mléčných specialit.

Jakou hrubost kávy zvolit?

Pokud vás zajímá, jak udělat latte macchiato dokonalé chuti, zaměřte se i na správnou hrubost mletí kávy. Součástí latte macchiata je espresso, proto je ideální zvolit hrubost mletí odpovídající přípravě espressa. Konzistence by měla připomínat hrubou mouku. Příliš jemné mletí by mohlo vést k přepálení kávy, zatímco příliš hrubé by ovlivnilo intenzitu chuti.

Latte macchiato: příprava podle typu kávovaru

Pro přípravu latte macchiata je nejlepší volbou automatický kávovar. Moderní automatické kávovary totiž dokáží připravit latte macchiato stisknutím jednoho tlačítka. Tyto přístroje mají vestavěné trysky na mléko, které zajistí perfektní našlehání pěny a správné vrstvení nápoje.

Pokud vlastníte pákový kávovar, budete při přípravě latte macchiata potřebovat trochu cviku. Nejdříve připravte espresso a poté našlehejte mléko pomocí parní trysky. Nakonec opatrně nalijte espresso na mléko. Pokud váš kávovar nemá parní trysku, můžete použít například napěňovač mléka.

i

Využít můžete také kapslový kávovar, který vám espresso macchiato rovněž připraví stiskem tlačítka, stačí jen zvolit správnou kapsli.

Jak udělat latte macchiato bez kávovaru?

Nemáte kávovar, ale přesto si chcete vychutnat latte macchiato? Žádný problém! S trochou kreativity a správnými nástroji si tento nápoj připravíte i doma. Potřebovat budete jemně mletou kávu, konvičku na ohřev vody, ruční šlehač na mléko nebo zavařovací sklenici s víčkem a vysokou sklenici.

Latte macchiato: recept bez kávovaru

  1. Příprava kávy: Ohřejte vodu na teplotu přibližně 90 °C. Jemně mletou kávu (cca 7–14 g) zalijte horkou vodou v poměru odpovídajícím espressu (25 ml). Pokud nemáte přístroj na espresso, použijte moka konvičku nebo zalévanou kávu (filtrovanou přes sítko).
  2. Ohřátí mléka: Ohřejte mléko na přibližně 60 °C. Mléko nesmí být příliš horké, aby si zachovalo svou jemnost.
  3. Šlehání mléka: Použijte ruční šlehač na mléko nebo nalijte mléko do zavařovací sklenice, pevně ji uzavřete víčkem a intenzivně protřepávejte, dokud nevznikne pěna.
  4. Vrstvení: Nalijte mléko do vysoké sklenice tak, aby zabíralo dvě třetiny objemu. Poté opatrně přilijte kávu přes lžičku, aby se vytvořily vrstvy. Na závěr přidejte našlehanou pěnu.
i Chcete si vychutnat skutečně kvalitní a chutnou kávu? Podívejte se na naši nabídku výběrové kávy Alza café.

Další variace latte macchiata

Latte macchiato si můžete vychutnat ve více variantách. Oblíbené je třeba vanilkové latte macchiato, které vykouzlíte přidáním vanilkového sirupu před šleháním. Pro přípravu karamelového macchiata rovněž můžete využít karamelový sirup a pokud máte chuť na kokosové latte macchiato, zvolte místo klasického kravského mléka kokosové mléko.

i

Latte macchiato je velmi oblíbeným kávovým nápojem s lahodnou mléčnou pěnou, který si můžete vychutnat nejen v kavárně, ale i v pohodlí domova.

Vytisknout
P-DC1-WEB11
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Zkuste naše cookies My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies a další údaje k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a dalších údajů vč. jejich předání pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací
Alzak icon