Někteří z nás si jistě vzpomenou na víkendové vaření v dětství: hovězí vývar v tlakovém hrnci na plotně a poskakující vypouštěcí ventil, který jsme pozorovali s vrozenou nedůvěrou – a někteří dokonce s vlastní špatnou zkušeností doprovázenou následným malováním celé kuchyně. Jenže mezi tehdejším tlakáčem a dnešními tlakovými hrnci je propastný rozdíl. A přestože je „papiňák“ znám už přes tři sta let, jeho princip je aktuální i dnes.
Díky většímu tlaku uvnitř zavřeného hrnce lze dosáhnout vyšších teplot vaření. A vyšší teplota znamená rychleji uvařené potraviny: tím šetří nejen čas, ale i energii a peníze a je rovněž šetrnější k potravinám. Rychlejší vaření přispívá k zachování přirozené chuti a nutričních hodnot pokrmů. A vařením v páře – v přiloženém parním košíku – uchovává ještě více vitamínů a antioxidantů obsažených v surovinách. Můžeme tedy říci, že pokrmy vařené pod tlakem jsou chutnější i zdravější.
Podobně jako v případě jiného nádobí (pánví a hrnců) si musí budoucí uživatel nejprve odpovědět na otázky, co bude vařit, jak často, pro koho/v jakém množství a také na jakém sporáku. A v neposlední řadě i kolik je ochoten za tlakový hrnec vydat. Vaříte-li často a více, jste gurmán, který rád tráví v kuchyni více času a svým uměním se rád pochlubíte ostatním, zvolte sofistikovanější model se snadným otevíráním/zavíráním poklice jednou rukou, například Tefal Clipso Minut Perfect.
Při časté práci v kuchyni oceníte komfortní ovládání i přidané funkce jako je například automatická elektronická minutka a parní košík. Minutka se sama spustí, jakmile v hrnci stoupne tlak a teplota, začne unikat pára, a tedy začne i samotné vaření. Zvukový signál vás upozorní, když nastavená doba varu uplyne, abyste potraviny zbytečně nerozvařili. Dokonalý výsledek zaručen.
I začátečník ale ocení novinku Tefal Clipso Minut Duo. První hrnec a tlakový hrnec Tefal 2v1. Umožňuje nejen běžné vaření pod tlakem, ale i pomalé vaření bez tlaku (ideální pro pomalé dušení). Oproti jiným tlakovým hrncům je opatřen nepřilnavým povrchem, který poskytne podobné vlastnosti jako nepřilnavá pánev: na začátku vaření můžete rychle opéct cibuli, nechat zatáhnout třeba maso na guláš a teprve později hrnec uzavřete poklicí a vařením pod tlakem recept dokončíte. Hovězí guláš v tlakovém hrnci tak bude chuťově dokonalý.
A vaříte-li občas a málo, jen pro sebe či pro partnera, bude vám stačit jednodušší a levnější tlakový hrnec se stranovým otevíráním, například Tefal Secure 5. Můžete rovněž zvolit i menší kapacitu nádoby, přičemž řada Secure nabízí objem už od 6 do 8 l.
Většina moderních tlakových hrnců, především ty od značkových výrobců, je kompatibilní i s moderními indukčními sporáky, a tedy i se všemi ostatními typy ohřevu od plynu až právě po indukci. Nicméně je potřeba si vhodnost hrnce na konkrétní sporák při nákupu ověřit, obvykle jsou ikony ohřevu vyznačeny přímo na dně hrnce, na obalu či v návodu k obsluze.
Od dob našich babiček a maminek, syčících a poskakujících ventilů, urazily tlakové hrnce dlouhou cestu. U dnešních výrobků se uživatel už o bezpečnost obávat nemusí a díky moderním funkcím je obsluha a vaření hračkou. Moderní tlakové hrnce mají i pět pojistek/pojistných funkcí, které fungují automaticky – není potřeba je zapínat nebo nastavovat. Pro zajištění jejich správného chodu je jen nutné dodržet pokyny především ohledně údržby a čištění hrnce.
V každém případě platí, že čím více pojistek, tím lépe, a právě jejich počet může být vodítkem k rozeznání dobrého a kvalitního hrnce od těch horších.
Většina tlakových nádob je vyrobena z nerezavějící oceli. Kvalitní nerezová ocel, nejčastěji ve složení 18/10, což značí podíl chromu a niklu ve slitině oceli, je prvním, ale ne jediným předpokladem kvalitního nádobí. I když nelze úplně vyloučit i jiné materiály, nerezová ocel se svými vlastnostmi – pevnost, odolnost, trvanlivost – má navíc i nesporné estetické výhody, a proto je dnes při výrobě tlakových hrnců nejčastější volbou.
Renomovaný výrobce si dá rovněž záležet na správném zpracování oceli, ať už se jedná o broušení či leštění, které může později hrát v odolnosti proti korozi důležitější roli než samotná ocel. Náročnost technologie výroby i celkový design, a v tomto případě nejde jen o vzhled, ale i funkčnost a ergonomii, se sice odráží v ceně tlakového hrnce, ale investice na počátku se bohatě vrátí v podobě dlouhé životnosti, a především radosti z vaření.
Novinkou a zároveň výjimkou je výše uvedený tlakový hrnec Tefal Clipso Minut Duo – 2v1. Ten je oproti běžným zvyklostem vyroben se silného hliníku, který odolá tlakům vznikajícím vařením pod tlakem. Hliník, který je ještě lepší vodič tepla než ocel, poskytne výhodu rovnoměrného ohřevu právě při delším a pomalém vaření. Nepřilnavý povrch je pak obohacen titanem, je tedy podobný povrchu, kterým disponují i nepřilnavé pánve Tefal, takže je zdravotně nezávadný, netečným k všem typům potravin i čisticích prostředků a díky své odolnosti posílené titanovými částicemi také slibuje dlouhou životnost.
Doba vaření jednotlivých pokrmů je závislá na více faktorech. Abyste věděli, jak dlouho vařit třeba hovězí na houbách v papiňáku, připravili jsme přehlednou tabulku nejčastějších typů pokrmů a orientační dobu jejich vaření v tlakovém hrnci.
Tabulka doby vaření v tlakovém hrnci
Pokrm | Orientační doba přípravy v minutách |
---|---|
Hovězí v papiňáku (vcelku) | 40-50 |
Hovězí plátky v papiňáku | 30 |
Hovězí guláš v tlakovém hrnci (kostky) | 20-30 |
Hovězí vývar v papiňáku | 60-70 |
Kuře v papiňáku | 15-20 |
Kuřecí vývar v tlakovém hrnci | 30 |
Králík v papiňáku | 35-40 |
Ovarové koleno v tlakovém hrnci | 40-50 |
Vepřový guláš v tlakovém hrnci | 30-40 |
Jistě jste už někdy natrefili na recepty typu svíčková v papiňáku, vepřové na houbách v papiňáku nebo třeba kuře na paprice v tlakovém hrnci. Říkáte si, v čem se recepty z papiňáku liší od těch klasických? Rozdíl je především v době přípravy, v papiňáku uvaříte oběd mnohem rychleji, než v hrnci. Svoji roli ale hraje i plnohodnotnější chuť pokrmů, protože se jídlo dusí pod tlakem ve vlastní šťávě. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte naše recepty z papiňáku.
Suroviny pro 4-6 porcí:
Postup:
Všechny ingredience na polévku vložíme do tlakového hrnce, uzavřeme a postavíme na sporák. Jakmile začne papiňák syčet, necháme vařit přibližně 60 minut. Tlakový hrnec otevřeme, vývar scedíme, obereme maso a nakrájíme kořenovou zeleninu. Do polévky můžeme přidat zavářku, například nudle, kapání nebo knedlíčky.
Suroviny pro 4 porce:
Postup:
V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo a na něm opečeme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a ze všech stran ho opečeme. Poté ho zaprášíme mletou sladkou paprikou, přidáme rajský protlak, bobkový list, nové koření, osolíme a opepříme. Základ zalijeme dvěma hrnky horké vody, přidáme scezené a překrájené zelí, promícháme a tlakový hrnec uzavřeme. Dusíme přibližně 30-40 minut, poté hrnec otevřeme a guláš zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně. Povaříme 10 minut, případně dochutíme a podáváme s houskovým knedlíkem.
Suroviny pro 4 porce:
Postup:
Hovězí roštěnou nakrájíme na plátky, ty z obou stran nařízneme, aby se maso nekroutilo. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. V tlakovém hrnci rozpálíme sádlo a hovězí plátky v papiňáku prudce z obou stran opečeme a dáme stranou. Do výpeku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme do hněda, vrátíme zpět maso, zalijeme horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme víko tlakového hrnce a dusíme přibližně 45 minut. Po otevření tlakového hrnce vyndáme maso a vzniklou šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody, krátce povaříme a vrátíme zpět maso. Podáváme s rýží, bramborami nebo hranolkami.
Podívejte se do našeho průvodce výběrem tlakových hrnců. Prodloužená záruka na kovové části tlakových hrnců vás jistě přesvědčí
Podívali jsme se, jak si usnadnit vaření pomocí tlakového hrnce, na co se při jeho koupi zaměřit i na to, jak vařit v papiňáku. Přidali jsme také pár osvědčených receptů. Co si dát v sobotu k obědu segedínský guláš a mít uvařeno do hodiny, lákavé že? Dobrou chuť!