F124 Alzaboxy

Knockout City (RECENZE) – Trefa do černého

Zobrazit katalog

• Autor: Štěpán Lenk

Stýská se vám po hodinách tělocviku? Máte silné nutkání po někom hodit něco kulatého? Rádi hrajete týmové sporty na střechách mrakodrapů? Pokud jste alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli „Vybíjená!”, zbystřete. Velan Studios totiž 21. května 2021 vydalo sportovní online týmovku Knockout City, jejíž hratelnost je založená právě na principech oblíbené míčové hry. Jak se naspeedovaný simulátor vybíjené povedl, se dozvíte v naší recenzi.

Knockout City; screenshot: cover

zdroj: Velan Studios

Knockout City (hra)

Akční, sportovní hru Knockout City vyvíjí Velan Studios a vydává společnost Electronic Arts. Hra vychází 21. 5. 2021 na PC, PS4, PS5Xbox One, Xbox Series X/S a Switch bez české lokalizace a obsahuje multiplayeru. | Homepage


Články: | Recenze

Knockout City (RECENZE PS5) – Obsah článku

  1. Vybíjená na futuristický způsob
  2. Nahraj, uskoč, zamiř, střílej!
  3. Knockout City – Za styl se holt platí
  4. Komiksová vybíjená
  5. Knockout City – trefa, nebo netrefa?
  6. Recenze Knockout City: závěrečné hodnocení
  7. HW nároky pro Knockout City PC

Vybíjená na futuristický způsob


Vítejte v Knockout City, městě, kde si namachrovaní floutci nevyřizují účty pěstmi v zakouřených barech, ale raději vezmou do ruky míč a rozdají si to na střeše mrakodrapů v několika kolech futuristické vybíjené. Že to zní jako ulítlý koncept pro sportovní videohru? Možná. Výsledek je ale mnohem lepší, než by se mohlo z předchozích řádek zdát. Ale pěkně popořadě.

Knockout City je jednou z těch her, jejíž principy pochopíte během pár minut a můžete se rovnou pustit do hraní. Základní pravidla vybíjené samozřejmě platí – pomocí míče se snažíte zasáhnout protihráče a tím je vyřadit ze hry, alfou a omegou je tedy zcela pochopitelně házení míčem a jeho chytání, což je zde vyřešeno velice elegantně.

Podržením jednoho tlačítka nabijete střelu a puštěním pak vrhnete balon po svém protihráči, přičemž míření funguje do určité míry automaticky. Při chytání už se ale musíte spolehnout na své vlastní reflexy – je sice rovněž vyřešeno jedním tlačítkem, když už se ale na vás řítí balon, musíte je stisknout ve správný okamžik, jinak nechytíte nic a ještě dostanete pořádnou pecku do hlavy.

Welcome to Knockout City — Official Season 1 Trailer

Oficiální trailer k první sezóně Knockout City.

zdroj: Electronic Arts

Vcelku normálka, chtělo by se říci, vývojáři z Velan Studios ovšem tento koncept obohatili o spoustu dalších prvků, jako jsou například různé typy míčů s odlišnými vlastnostmi. Kromě standardního míče tak po nepřátelích můžete vrhat výbušný Bomb Ball nebo superrychlý Sniper Ball, Moon Ball vám zase umožní skákat výš, Cage Ball zamkne nepřítele na pár vteřin do kulaté klece a po sebrání Multi Ballu budete mít k dispozici hned 3 míče najednou.

K vcelku působivému míčovému arzenálu (na základce jsme měli tak maximálně jeden ošoupaný volejbalák) si připočtěte i slušný výčet možností pohybu – kromě standardního běhu můžete krátce sprintovat, máte skok, dvojitý skok, rychlý úskok, dokonce můžete i chvíli plachtit pomocí kapesního kluzáku. Škála pohybů ale obsahuje i různé techniky házení míčem, naznačením hodu počínaje a všelijakými falšemi konče. Se spoluhráči si samozřejmě můžete navzájem přihrávat a dokonce se můžete i dobrovolně sbalit do kuličky a posloužit jako erární balón.

Tohle všechno dělá z Knockout City až překvapivě hlubokou záležitost, kterou sice pochopíte během vteřiny, než si ale osvojíte všechny triky, pohyby, útoky a podobné záležitosti, nějakou chvíli to pravděpodobně zabere. To vám ale ani v nejmenším nebude bránit užívat si hru od prvního okamžiku, navíc je zde i podpora cross-play, čili ani platforma nebude překážkou dobré zábavě.

Knockout City PS5 | GEM (Gameplay)

Ukázka standardního zápasu 3 na 3 do 10 bodů.

zdroj: vlastní

Nahraj, uskoč, zamiř, střílej!


Hratelnost je parádní, zápasy jsou rychlé a napínavé a díky ve své podstatě vcelku jednoduchým herním mechanismům jsou rovněž i okamžitě zábavné. Každý hráč má dva životy a k získání kýženého bodu ho musíte vybít hned dvakrát, když se tedy v aréně sejde 6 až 8 „vybíječů”, míče létají kolem vaší hlavy a nezřídka na vás míří i několik balónů současně, budete si opravdu připadat jako na vypjatém sportovním klání, ve kterém jde o vaši pouliční pověst.

Knockout City; gameplay: střecha

Kdo říkal, že vybíjená se může hrát jenom v oprýskané tělocvičně? Vemte partu, míč a vyrazte na střechu!

zdroj: vlastní

Jediná věc, kterou bych hratelnosti mohl vytknout, je snad jen poněkud nenápadný indikátor, že se na vás řítí míč mimo vaše zorné pole. Když taková situace nastane, obrazovka nejdříve po krajích zčervená a až těsně před vaším zásahem se objeví vcelku nepatrná bílá záře, která s děním na obrazovce lehce splyne. V tomto ohledu bych se tedy přimlouval za změnu.

Knockout City nabízí slušnou řádku herních režimů, ať už se jedná o variace na klasické mutiplayerové režimy deathmatch, free for all a kill confirmed nebo sbírání mincí vypadlých z knockoutovaných protihráčů, duel jeden na jednoho a tak podobně. Hrát můžete jen tak pro zábavu v pouličních zápasech, nebo se pustit do rankového (hodnoceného) zápolení v lize (League Play), celkově vzato ale Knockout City nabízí solidní repertoár režimů, díky kterému byste u hry mohli nějakou dobu vydržet. Jen matchmaking je někdy poněkud líný a než se dostanete do zápasu, trvá to podezřele dlouho.

Knockout City – Za styl se holt platí


Knockout City, podobně jako naprostá většina online titulů, obsahuje mikrotransakce. Za reálné peníze je možno pořídit si herní měnu Holobux, za které si v herním shopu (Brawl Shop) lze pořídit všemožné kosmetické předměty, ať už se jedná o oblečení, ikonky, kluzáky a podobné záležitosti.

Hraním získáváte zkušenosti, čímž si přirozeně levelujete zdejší obdobu battle passu, takzvaný Street Rank, ve kterém na vás na každé úrovni čeká nějaká odměna, ať už v podobě kosmetického předmětu, herní měny nebo Style Chipu. Pomocí těchto čipů si pak můžete odemykat dodatečné styly pro oblečky svého customizovatelného panáčka (bunda, kalhoty, brýle, rukavice, kluzák, vítězné pózy atd.). Úpravy pro vašeho avatara jsou vcelku ucházející, osobně jsem ale z nabízených neměl pocit, že bych je musel mít, nedej bože že bych za ně byl snad ochoten zaplatit. Skiny nebo oblečky v Knockout City zkrátka nepůsobí tak cool, jako u dalších online titulů (například Fortnite).

Knockout City; gameplay: brawl shop

Knockout City obsahuje mikrotransakce, herní měnu, za kterou si můžete pořídit kosmetické předměty, ale naštěstí získáváte i hraním.

zdroj: vlastní

Tím se dostáváme k otázce, jestli je vůbec přítomnost mikrotransakcí v Knockout City nutná? No, není… Hra se sice prodává za sníženou cenu (cca 600 Kč), do nákupu předmětů vás nikdo nenutí a herní měnu získáváte i hraním, což jsou dobré zprávy, dodatečná monetizace zde ale i tak působí jako pěst na oko. Pokud tvůrci chtěli mermomocí mikrotransakce zahrnout, udělali by podle mého názoru lépe, kdyby svou hru pojali jako free-to-play titul, pak bychom proti jejich přítomnosti mohli máloco namítat.

Komiksová vybíjená


Z audiovizuálního hlediska je Knockout City povedenou záležitostí, která sází hlavně na humor a odlehčenou komiksovou stylizaci a funguje to skvěle. Vývojáři z Velan Studios se nebáli vytáhnout vybíjenou ze zatuchlých tělocvičen a zasadili ji do kulis futuristické metropole, čímž do své hry napumpovali ještě pořádnou dávku stylu navrch. V jednotlivých arénách se tak často mísí street art, zářivé neony a moderní skleněné mrakodrapy, což v kombinaci se svižnou grafikou dává dohromady velice působivý vizuální koktejl.

Knockout City; gameplay: grafika

Po grafické stránce je na Knockout City radost pohledět. Komiksová stylizace vybíjené sluší.

zdroj: vlastní

Na druhou stranu, nemohl jsem se ubránit dojmu, že nabídka map by mohla být o něco větší. V současnosti jich je pět, míče po nepřátelích tedy budete vrhat na střechách mrakodrapu, na staveništi, na kruhovém objezdu, v zadní uličce a provozovně rychlého občerstvení, což je sice fajn repertoár, už po pár hodinách hry si ale uvědomíte, že dvě až tři mapy navíc by ničemu neuškodily.

Knockout City – trefa, nebo netrefa?


Upřímně řečeno, že v roce 2021 někdo vytvoří týmovou sportovní hru založenou na principech klasické vybíjené, to asi čekal jen málokdo. A že to ještě ke všemu bude zábava, to už asi nečekal vůbec nikdo. Velan Studios se ovšem k překvapení téměř všech podařilo tento sport přetavit až do nečekaně zábavného počinu, který nabízí neotřelý koncept, zábavnou hratelnost, slušnou nabídku herních režimů a solidní komiksovou grafiku. Pokud se tvůrci o Knockout City budou náležitě starat a rozšiřovat o nový obsah, mohla by se hra stát opravdovou stálicí mezi online tituly.

Hra vyšla 21. května 2021 pro PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S a Switch.

• Zdroje: Vlastní


Knockout City (RECENZE)


Závěrečné hodnocení

Tato recenze byla napsaná pro PS5 verzi hry. Kopii pro recenzi poskytl distributor ABC.

        Hodnocení8/10 VELMI DOBRÁ
Verdikt:

Velan Studios na principech oblíbené míčové hry postavili až překvapivě zábavnou sportovní online záležitost, která sází na dynamickou a poutavou hratelnost, komiksovou stylizaci a příznivou cenu. Herní mechanismy pochopíte za chviličku, než se ale stanete pánem vybíjené, bude to chtít trochu cviku. Bavit se ale budete okamžitě.

Knockout City; recenze

Klady

  • Neotřelý sportovní koncept
  • Zábavná hratelnost
  • Široká nabídka pohybů
  • Povedená grafika
  • Cross-play
  • Příznivá cena

Zápory

  • Map by mohlo být více
  • Pomalejší matchmaking
  • Zbytečné mikrotransakce
Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

Hraním videoher svůj volný čas trávím už pěknou řádku let, jejich recenzování jsem se ale začal věnovat až kolem roku 2017. Mými oblíbenými žánry jsou RPG a akční adventury, nepohrdnu ale i nějakým tím zápasem o přežití v battle royale titulech nebo čistokrevnou FPS. Obecně u her razím heslo, že skvělá hratelnost je nadřazená nabušené grafice.

HW nároky pro Knockout City PC



Minimální HW požadavky Doporučené HW požadavky
Operační systém Windows 10 64-bit Windows 10 64-bit
Procesor Intel Core i3 6300 Dual Core 3.8 GHz Intel Core i5-6600 Quad Core 3.3 GHz
Grafická karta GeForce GTX 660 2GB GeForce GTX 970 4GB
DirectX DirectX 12.0 DirectX 12.0
Operační paměť 8 GB 16 GB
Pevný disk 15 GB 15 GB

• Zdroj: Steam (21. 6. 2021)

S jakým herním PC na Knockout City?

Chcete si ulehčit výběr? Níže pro vás máme tipy na vhodné herní počítače podle náročnosti.

AlzaPC GameBox Core - i5 / A380 / 16GB RAM / 1TB SSD

Základní sestava:

AlzaPC GameBox Core - i5 / A380 / 16GB RAM / 1TB SSD

AlzaPC GameBox Prime - i5 / RTX4060 / 32GB RAM / 1TB SSD

Optimální sestava:

AlzaPC GameBox Prime - i5 / RTX4060 / 32GB RAM / 1TB SSD

Alza BattleBox Raphael R5 RX7800XT

Sestava pro náročné:

Alza BattleBox Raphael R5 RX7800XT

i Mohlo by vás zajímat
5,0 10×
Nintendo Switch Lite - Coral
Herní konzole - do ruky, 5.5" displej, HDD 32 GB, Slot pro paměťové karty, kapacita baterie 3570 mAh, barva coral
4 999,-
Skladem 3 ks
Do půlnoci objednáš, ráno v AlzaBoxu máš.
Info
Objednací kód: NXHWL005
Vytisknout
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací