Nakupování budoucnosti HP + média 15% sleva LG

Jak na správné broušení nožů (NÁVOD)

Zobrazit katalog

Článek

• Autor: Redakce

Ostrý nůž je základem rychlé a hlavně bezpečné přípravy potravin. Jedině s ostrým nožem docílíte dokonale nakrájené zeleniny, masa a čehokoliv dalšího. Tupý nůž, ačkoliv by to tak nemuselo vypadat, nejen že zbytečně přidělává práci, ale může být i nebezpečný. Na broušení nožů není vlastně nic složitého. Existuje hned několik způsobů, jak nůž nabrousit. V tomto článku je najdete hezky na jednom místě.

Jak nabrosuit nůž

Jak nabrousit nůž (NÁVOD) – OBSAH

  1. Brousek vs. ocílka
  2. Důležitý parametr: úhel nabroušení
  3. Broušení pomocí klasického brousku
  4. Broušení nožů pomocí ocílky

Brousek vs. ocílka

Ostření nožů můžeme podle typu použitého nástroje rozdělit do dvou skupin. Buď použijeme brousek (klasický nebo kamenný), nebo tzv. ocílku. Oba způsoby jsou v zásadě velmi podobné – vždy je v podstatě potřeba upravit úhel ztupeného ostří tak, aby zase řezalo tak, jak má. Nicméně pozor – oba způsoby broušení nožů, či přesněji údržby, nejsou vzájemně zaměnitelné: brousek slouží k nabroušení tupého nože, kdežto úkolem ocílky je údržba již nabroušeného nože. Jaké jsou tedy mezi nimi rozdíly?

  • Klasický brousek – nepostradatelný pomocník, který s trochou cviku udělá z tupého nože ostrý, byť se nejedná o zcela jednoduchou činnost. Výsledky broušení kamenem jsou výborné, pozor ale například na příliš jemný kámen, který tupý nůž příliš nenaostří. K dispozici jsou přírodní umělé brusné kameny, které se od sebe liší i hrubostí. Kameny je potřeba jednou za čas zarovnat – a to i před prvním použitím (k tomu dobře poslouží například rubová strana běžné přebytečné obkladačky). Pokud ale potřebujete jen občasné přibroušení nože v kuchyni a tak říkajíc „nic neřešit“, zvolit můžete i jednoduchý mechanický brousek, kterým stačí nůž několikrát protáhnout.
  • Ocílka – kovový nástroj, který je primárně určen k udržování již nabroušené čepele. Vyhlazuje drobné nerovnosti, zuby a plošky. Pravidelné použití ocílky výrazně prodlužuje životnost celého nože tím, že de facto umožňuje dělat delší rozestupy mezi klasickým broušením.
Jak nabrousit nůž
Základem úspěchu broušení nožů je klasický kamenný brousek.

Důležitý parametr: úhel nabroušení

Naprosto zásadní pro správně nabroušený kuchyňský nůž (či jakýkoliv jiný) je tzv. úhel nabroušení. Při samotném broušení je to úhel, který svírá nůž s brouskem. Pokud jste se svým nožem spokojeni a chcete jej mít nabroušený tak, jak jste zvyklí, je ideální se pokusit zjistit, kolik tento úhel činí. Obvykle tento údaj najdete v návodu k danému noži nebo vám jej sdělí zkušený obchodník.

Při broušení nožů však obecně platí, že čím menší bude úhel, tím bude i nůž ostřejší, ale rychleji se ztupí. A obráceně, číselně větší úhly déle vydrží. Nejčastěji se pohybujeme v rozmezí 10° až 30°, pokud si ale nejste jistí přesnou hodnotou, doporučujeme zlatou střední cestu, tedy úhel mezi 15 a 20 stupni. 

Úhel se zároveň i liší podle toho, pro jaký účel je nůž určen. 

  • Úhel 30° – určen pro pracovní nože používané v náročných podmínkách, např. řezání koberců, lepenky atd.
  • Úhel 25° – ideální pro nože, které vyžadují vysokou odolnost, např. outdoorové nebo lovecké.
  • Úhel 20° – nejběžněji užívaný, ideální pro kuchyňské nože.
  • Úhel 17° – extrémně ostré nože, jako jsou skalpely, holicí čepelky atd.
Jak nabrousit nůž
Víte, že jednou z nejčastějších příčin zranění v kuchyni je tupý nůž? Na broušení nožů přitom není nic složitého.

Broušení pomocí klasického brousku

Před prvním broušením s novým brouskem si vždy pečlivě přečtěte příbalovou informaci. Důležité je totiž hned na začátku vědět, jestli se daný brousek používá nasucho, nebo zda se vlhčí vodou či minerálními oleji. Pokud se brousek vlhčí, učiňte tak před začátkem samotného broušení. Zabráníte případnému poškození nože a nůž bude po brousku i lépe klouzat. Důležitým parametrem je i hrubost samotného brusného kamene – u příliš jemného se může stát, že tupý nůž ani nenabrousíte, slouží totiž jen k finálnímu začišťování. 

  1. Máte-li k dispozici pomůcku pro udržení správného úhlu nabroušení, použijte ji. Správný úhel je možné držet i prsty, vyžaduje to ovšem trochu cviku.
  2. Vždy začínejte na hrubší straně brousku. Měla by být již od výrobce označena.
  3. Při broušení projíždějte čepelí po brousku opačným směrem, než byste řezali – tedy proti ostří. Prodloužíte tím jak životnost nože (pod čepel se vám nedostanou železné piliny), tak brousku. Využívejte také celou plochu brousku, vyhnete se tak vzniku prohlubní.
  4. V opakování tohoto pohybu pokračujte tak dlouho, dokud jej nezbrousíte až na konec, tj. k rukojeti.
  5. Nůž obraťte a pokračujte na druhé straně, opět až k rukojeti.
  6. Nyní obraťte brousek na jemnější stranu a pokračujte v broušení. Cílem je nyní vyhladit veškeré nerovnosti vzniklé broušením na hrubší straně brousku.
  7. Nůž obraťte a zopakujte vyhlazování na druhé straně.
  8. V závěru broušení začněte po jednom přejetí střídat strany. V broušení pokračujte tak dlouho, dokud nejste se stupněm nabroušení spokojeni.
i Test ostrosti nože
To, zda je nůž po broušení dostatečně naostřený, můžete zkontrolovat jednoduchým testem. Nožem řízněte do hrany papíru, např. novin. Ostrý nůž si s tímto úkolem hravě poradí. Pokud ne, broušení je potřeba zopakovat.
Broušení nožů
Dobře naostřený nůž je v kuchyni nepostradatelný.

Broušení nožů pomocí ocílky

Jak jsme již napsali výše, použití ocílky (tedy broušení oceli o ocel) je způsobem, jak čepel udržovat v pořádku. Na samotném použití ocílky není nic složitého.

  1. Ocílku uchopte do své nedominantní ruky, špička by měla být výše než rukojeť. Úhel je na vás, držte ji tak, aby to pro vás bylo pohodlné.
  2. Nůž pevně uchopte do dominantní ruky.
  3. Vůči ocílce držte nůž přibližně v úhlu 20 stupňů. Úhel samotný není zase tak důležitý, klíčové ale je, abyste ho dokázali udržet po celou dobu broušení. Jedině tak docílíte dobrého výsledku.
  4. Při broušení se držte dolní poloviny ocílky.
  5. Každou stranu nože přejeďte šestkrát až osmkrát vždy tahem rukojeti k sobě.
  6. Tuto údržbu opakujte před každým použitím nože.
Ocílka
Ocílka slouží spíše k údržbě nože než k jeho broušení.
i Mohlo by vás zajímat

Dobře naostřený nůž je základem kuchyně. Sami uvidíte, jak vám půjde práce od ruky. S broušením nože si navíc v pohodě poradíte sami. Není na tom nic složitého. S trochou cviku se broušení nože na kamenném brousku nebo jeho pravidelnou údržbu pomocí ocílky naučí každý.

WESTMARK Brusný kámen
Brousek na nože na opravu poškozeného ostří a naostření nože, brusný kámen opatřen protiskluzovou pryžovou podložkou pro bezpečnější použití, složen ze dvou různých vrstev o zrnitosti 400 (červená vrstva) a 1000 (modrá vrstva), hrubší část slouží pro opravné broušení, jemnější část pro konečné naostření čepele, brusný materiál korund

1 199,- bez DPH 991,-
Koupit
Můžete mít dnes do 4:15
Skladem > 5 ks
Objednací kód: WESTB564
TESCOMA Ocílka AZZA 20cm 884550.00
speciální brusířská ocel s vysokým obsahem uhlíku, ergonomická rukojeť, pro broušení nožů AZZA a ostatních kuchyňských nožů s hladkým ostřím

439,- bez DPH 363,-
Koupit
Můžete mít dnes do 4:15
Skladem > 10 ks
Objednací kód: ETS145b
Lansky Deluxe Turn box Crock, 4 tyčky
Brousek na nože - 4 brusné tyčky, Dřevěný stojan, Hmotnost 321g, Rozměry balení 3x23x15cm

899,- bez DPH 743,-
Koupit
Můžete mít dnes od 8:15
Skladem > 5 ks
Objednací kód: SPTzah033
Yato Brousek na nože 2v1 - Brousek na nože
-14%
Yato Brousek na nože 2v1
Brousek na nože na ocelové a keramické nože, opatřeno diamantovou a keramickou čepelí

-14% 320,-
275,- bez DPH 227,-
Koupit
Můžete mít dnes od 8:00
Skladem > 10 ks
Objednací kód: CMP456
VULKANUS Bruska na nože V3090
obrušuje a vyhlazuje ostří, výborně naostří rovné i vlnkové ostří (i ozubení), přizpůsobuje se úhlu břitu čepele

899,- bez DPH 743,-
Koupit
Můžete mít dnes od 8:15
Skladem 2 ks
Objednací kód: VUBNN497
Lansky Universal Mount - kovový
Držák stolní, pro všechny brusné sady Lansky

499,- bez DPH 412,-
Koupit
Můžete mít dnes od 8:15
Skladem > 5 ks
Objednací kód: SPTlan001
Lansky Blademedic
Brousek na nože multifunkční kapesní, 4 brusné mechanismy, keramické materiály - 1000 Grit, diamant - 600 Grit

499,- bez DPH 412,-
Koupit
Můžete mít dnes od 8:15
Skladem > 5 ks
Objednací kód: SPTzah108
Guzzanti GZ 005
Bruska na nože na nože Guzzanti GZ 005, elektrický diamantový brousek určený k broušení ocelových i keramických nožů, 4 diamantové brusné kotouče, správný úhel a rovnoměrný tlak vytvarují perfektní ostří, kryt z nerezové oceli, rozměry 200x79x81mm, váha 0.71kg, max příkon 18W

1 299,- bez DPH 1 074,-
Koupit
Můžete mít dnes od 9:30
Skladem > 5 ks
Objednací kód: GUZBN001
0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Pro organizace Jak nakoupit
P-DC1-WEB12
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi