Ostrý nůž je základem rychlé a hlavně bezpečné přípravy potravin. Jedině s ostrým nožem docílíte dokonale nakrájené zeleniny, masa a čehokoliv dalšího. Tupý nůž, ačkoliv by to tak nemuselo vypadat, nejen že zbytečně přidělává práci, ale může být i nebezpečný. Na broušení nožů není vlastně nic složitého. Existuje hned několik způsobů, jak nůž nabrousit. V tomto článku je najdete hezky na jednom místě.
Ostření nožů můžeme podle typu použitého nástroje rozdělit do dvou skupin. Buď použijeme brousek (klasický nebo kamenný), nebo tzv. ocílku. Oba způsoby jsou v zásadě velmi podobné – vždy je v podstatě potřeba upravit úhel ztupeného ostří tak, aby zase řezalo tak, jak má. Nicméně pozor – oba způsoby broušení nožů, či přesněji údržby, nejsou vzájemně zaměnitelné: brousek slouží k nabroušení tupého nože, kdežto úkolem ocílky je údržba již nabroušeného nože. Jaké jsou tedy mezi nimi rozdíly?
Klasický brousek – nepostradatelný pomocník, který s trochou cviku udělá z tupého nože ostrý, byť se nejedná o zcela jednoduchou činnost. Výsledky broušení kamenem jsou výborné, pozor ale například na příliš jemný kámen, který tupý nůž příliš nenaostří. K dispozici jsou přírodní umělé brusné kameny, které se od sebe liší i hrubostí. Kameny je potřeba jednou za čas zarovnat – a to i před prvním použitím (k tomu dobře poslouží například rubová strana běžné přebytečné obkladačky). Pokud ale potřebujete jen občasné přibroušení nože v kuchyni a tak říkajíc „nic neřešit“, zvolit můžete i jednoduchý mechanický brousek, kterým stačí nůž několikrát protáhnout.
Ocílka – kovový nástroj, který je primárně určen k udržování již nabroušené čepele. Vyhlazuje drobné nerovnosti, zuby a plošky. Pravidelné použití ocílky výrazně prodlužuje životnost celého nože tím, že de facto umožňuje dělat delší rozestupy mezi klasickým broušením.
Základem úspěchu broušení nožů je klasický kamenný brousek.
Důležitý parametr: úhel nabroušení
Naprosto zásadní pro správně nabroušený kuchyňský nůž (či jakýkoliv jiný) je tzv. úhel nabroušení. Při samotném broušení je to úhel, který svírá nůž s brouskem. Pokud jste se svým nožem spokojeni a chcete jej mít nabroušený tak, jak jste zvyklí, je ideální se pokusit zjistit, kolik tento úhel činí. Obvykle tento údaj najdete v návodu k danému noži nebo vám jej sdělí zkušený obchodník.
Při broušení nožů však obecně platí, že čím menší bude úhel, tím bude i nůž ostřejší, ale rychleji se ztupí. A obráceně, číselně větší úhly déle vydrží. Nejčastěji se pohybujeme v rozmezí 10° až 30°, pokud si ale nejste jistí přesnou hodnotou, doporučujeme zlatou střední cestu, tedy úhel mezi 15 a 20 stupni.
Úhel se zároveň i liší podle toho, pro jaký účel je nůž určen.
Úhel 30° – určen pro pracovní nože používané v náročných podmínkách, např. řezání koberců, lepenky atd.
Úhel 25° – ideální pro nože, které vyžadují vysokou odolnost, např. outdoorové nebo lovecké.
Úhel 20° – nejběžněji užívaný, ideální pro kuchyňské nože.
Úhel 17° – extrémně ostré nože, jako jsou skalpely, holicí čepelky atd.
Víte, že jednou z nejčastějších příčin zranění v kuchyni je tupý nůž? Na broušení nožů přitom není nic složitého.
Broušení pomocí klasického brousku
Před prvním broušením s novým brouskem si vždy pečlivě přečtěte příbalovou informaci. Důležité je totiž hned na začátku vědět, jestli se daný brousek používá nasucho, nebo zda se vlhčí vodou či minerálními oleji. Pokud se brousek vlhčí, učiňte tak před začátkem samotného broušení. Zabráníte případnému poškození nože a nůž bude po brousku i lépe klouzat. Důležitým parametrem je i hrubost samotného brusného kamene – u příliš jemného se může stát, že tupý nůž ani nenabrousíte, slouží totiž jen k finálnímu začišťování.
Máte-li k dispozici pomůcku pro udržení správného úhlu nabroušení, použijte ji. Správný úhel je možné držet i prsty, vyžaduje to ovšem trochu cviku.
Vždy začínejte na hrubší straně brousku. Měla by být již od výrobce označena.
Při broušení projíždějte čepelí po brousku opačným směrem, než byste řezali – tedy proti ostří. Prodloužíte tím jak životnost nože (pod čepel se vám nedostanou železné piliny), tak brousku. Využívejte také celou plochu brousku, vyhnete se tak vzniku prohlubní.
V opakování tohoto pohybu pokračujte tak dlouho, dokud jej nezbrousíte až na konec, tj. k rukojeti.
Nůž obraťte a pokračujte na druhé straně, opět až k rukojeti.
Nyní obraťte brousek na jemnější stranu a pokračujte v broušení. Cílem je nyní vyhladit veškeré nerovnosti vzniklé broušením na hrubší straně brousku.
Nůž obraťte a zopakujte vyhlazování na druhé straně.
V závěru broušení začněte po jednom přejetí střídat strany. V broušení pokračujte tak dlouho, dokud nejste se stupněm nabroušení spokojeni.
iTest ostrosti nože To, zda je nůž po broušení dostatečně naostřený, můžete zkontrolovat jednoduchým testem. Nožem řízněte do hrany papíru, např. novin. Ostrý nůž si s tímto úkolem hravě poradí. Pokud ne, broušení je potřeba zopakovat.
Dobře naostřený nůž je v kuchyni nepostradatelný.
Broušení nožů pomocí ocílky
Jak jsme již napsali výše, použití ocílky (tedy broušení oceli o ocel) je způsobem, jak čepel udržovat v pořádku. Na samotném použití ocílky není nic složitého.
Ocílku uchopte do své nedominantní ruky, špička by měla být výše než rukojeť. Úhel je na vás, držte ji tak, aby to pro vás bylo pohodlné.
Nůž pevně uchopte do dominantní ruky.
Vůči ocílce držte nůž přibližně v úhlu 20 stupňů. Úhel samotný není zase tak důležitý, klíčové ale je, abyste ho dokázali udržet po celou dobu broušení. Jedině tak docílíte dobrého výsledku.
Při broušení se držte dolní poloviny ocílky.
Každou stranu nože přejeďte šestkrát až osmkrát vždy tahem rukojeti k sobě.
Tuto údržbu opakujte před každým použitím nože.
Ocílka slouží spíše k údržbě nože než k jeho broušení.
Dobře naostřený nůž je základem kuchyně. Sami uvidíte, jak vám půjde práce od ruky. S broušením nože si navíc v pohodě poradíte sami. Není na tom nic složitého. S trochou cviku se broušení nože na kamenném brousku nebo jeho pravidelnou údržbu pomocí ocílky naučí každý.
Bruska na nože na nože Guzzanti GZ 005, elektrický diamantový brousek určený k broušení ocelových i keramických nožů, 4 diamantové brusné kotouče, správný úhel a rovnoměrný tlak vytvarují perfektní ostří, kryt z nerezové oceli, rozměry 200x79x81mm, váha 0.71kg, max příkon 18W
Nůž v moderním designu, německá nerezová ocel, technologie Ice Force - zajišťuje dokonalou povrchovou úpravu, optimální výkonnost, přidanou pevnost a lepší odolnost vůči korozi, chránič ruky pro větší bezpečnost, záruka na zlomení prodlužena na 10 let
Nůž v moderním designu, německá nerezová ocel, technologie Ice Force - zajišťuje dokonalou povrchovou úpravu, optimální výkonnost, přidanou pevnost a lepší odolnost vůči korozi, chránič ruky pro větší bezpečnost, záruka na zlomení prodlužena na 10 let
Nůž v moderním designu, německá nerezová ocel, technologie Ice Force - zajišťuje dokonalou povrchovou úpravu, optimální výkonnost, přidanou pevnost a lepší odolnost vůči korozi, chránič ruky pro větší bezpečnost, záruka na zlomení prodlužena na 10 let
Na vašem soukromí nám záležíMy, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informacíMéně informací
Na našem webu používáme 8 druhů kategorií cookies:
Technické cookies
Ty jsou nezbytně nutné pro fungování webu a jeho funkcí, které se rozhodnete využívat. Bez nich by náš web nefungoval, např. by nebylo možné se přihlásit k uživatelskému účtu.
Funkční cookies
Tyto cookies nám umožňují zapamatovat si Vaše základní volby a vylepšují uživatelský komfort. Jde například o zapamatování si jazyka či umožnění zůstat trvale přihlášen.
Cookies sociálních sítí
Tyto cookies nám umožňují komfortně Vás propojit s Vaším profilem na sociálních sítích a například Vám umožnit sdílet produkty a služby s přáteli a rodinou.
Personalizace obsahu
Tyto cookies nám umožní zobrazit Vám obsah a reklamy dle údajů, které jsou o Vás dostupné tak, abychom se co nejlépe strefili do Vašich potřeb. Jde zejména o to, jaký obsah jste si zobrazili, či na jakém zařízení na naše stránky přicházíte.
Nepersonalizovaná reklama
Tyto cookies nám umožňují zobrazovat Vám obecnou reklamu na produkty a služby.
Personalizovaná reklama
Díky těmto cookies Vám my a ?naši partneři? můžeme nabídnout relevantní produkty a služby na míru a to na základě Vašich nákupů, Vašeho chování a Vašich preferencí.
Měření publika
Tyto cookies nám umožňují optimalizovat naše stránky pro Vaše komfortní používání a to na základě toho, jak je používáte. Cílem je zapamatovat si či předpokládat Vaše volby. Jde například o využívání funkcí, jejich umístění, chování na stránce.
Cookies třetích stran
Tyto cookies jsou cookies třetích stran, přičemž Víc se o nich a o našich partnerech můžete dozvědět zde.
Udělením souhlasu se zpracováním cookies budou na Váš přístroj, který k prohlížení webu používáte, nainstalovány funkční a analytické cookies (kliknutím na tlačítko "Rozumím" obě kategorie, případně si můžete vybrat jen jednu z kategorií kliknutím na tlačítko "Nastavení"). Technické cookies instalujeme na Vaše zařízení vždy, tedy i bez Vašeho souhlasu, protože bez nich by náš web nefungoval.
Svůj souhlas se zpracováním cookies můžete odvolat. V souvislosti se zpracováním cookies ze strany naší společnosti máte dále práva na: přístup ke cookies, výmaz cookies, úpravu, doplnění a opravu cookies, omezení zpracování a právo podat stížnost k ÚOOÚ. Více o Vašich právech.