Kuchyňské nože a jejich typy
Kuchyňské nože se dělí do mnoha odvětví. Každý typ nože má své speciální vlastnosti, mezi které patří například dlouhá a úzká čepel porcovacích nožů nebo ohebná čepel filetovacích nožů. Správný typ vám usnadní přípravu jídla, ovlivní efektivitu v kuchyni, a dokonce zvýší požitek z vaření. Podívejte se na jednotlivé typy.
i
Jak vybrat kuchyňský nůž?
Zajímá vás, jak vybrat kuchyňský nůž? Připravili jsme si pro vás krátké shrnutí, které obsahuje všechny důležité informace, tipy a triky pro výběr kuchyňského nože přesně na míru. Najdete v něm nejen detailní popis každé čepele, ale také rady, jak se o nůž správně starat, a kde ho uchovávat.
Populární volbou jsou kuchařské nože do kuchyně
Kuchařské nože do kuchyně jsou standardem každé domácnosti. Tyto nože jsou populární především pro jejich široké spektrum využití, mezi které patří například jejich schopnost efektivně sekat, krájet či drtit potraviny. Čepel by měly mít pevnou a ostrou, jelikož se hodí hlavně na přípravu masa, zeleniny, ovoce a bylinek.
Na přípravu masa se hodí porcovací kuchyňské nože
Porcovací nože najdou využití hlavně při práci s masem a drůbeží. Jejich čepel musí být dlouhá, úzká, a hlavně ostrá, abyste s ní dokázali přesně nařezat jednotlivé porce. Kuchyňské nože na porcování tedy nejlépe využijete, pokud chcete zachovat vzhled a integritu větších kusů masa. Hojně se využívají v řeznictví a uzenářství.
i
Všestrannost zaručí univerzální kuchyňský nůž
Univerzální nože je možné díky jejich středně velké konstrukci využít prakticky na cokoliv ve vaší kuchyni. Krájení ovoce, zeleniny či masa je s nimi hračka, protože kombinují vlastnosti kuchařských a porcovacích nožů. Tento všestranný kuchyňský nůž využijete při každodenním vaření, kdy potřebujete efektivně zpracovat všechny potřebné suroviny a nechcete špinit více nádobí.
Záruka kvality: Japonské kuchyňské nože
Japonské nože jsou známé svou kvalitou používaných materiálů a výdrží, což také odráží jejich vyšší cenovka. Nože, jako jsou Nakiri a Santoku, jsou velmi populární pro svou specifičnost mezi profesionálními, ale i amatérskými kuchaři. Japonské kuchyňské nože jsou ideální na precizní filetování ryb a krájení zeleniny na tenko.
Mezi robustní kuchyňské nože patří sekáčky
Sekáčky na maso vám pomohou se sekáním kostí a řezáním tvrdých surovin. Tyto těžké a robustní kuchyňské nože obvykle disponují širokou a velmi silnou čepelí, která si snadno poradí se vším, co se jí postaví do cesty. Pokud se tedy chystáte připravovat velký kus masa, tak zaručeně jedině s pořádným sekáčkem.
Kuchařský nůž
Porcovací kuchyňský nůž
Japonský kuchyňský nůž
Sekáček na maso
S čím vám ještě pomohou kuchyňské nože?
Kuchyňské nože nachází využití ve stále více odvětvích, proto se vyrábí mnoho dalších typů, které mají za úkol usnadnit specifické úkony. Nože na ryby, mezi něž patří například filetovací či vykosťovací nože, jsou stále více populární. Pojďme si je představit spolu s dalšími variantami, bez kterých se v domácnosti neobejdete.
Filetovací nože a jejich vlastnosti: Jak má vypadat nůž na kuchání ryb?
Filetovací nože se vyznačují tenkou, pružnou a nekorodující čepelí, která se dokonale hodí na kuchání ryb a přípravu masa. Filetovací nože si zamilujete na jemnou práci, kde je třeba dbát na precizní odstranění kostí a kůže bez poškození masa. Jsou oblíbené hlavně u rybářů, ale najdete je i v každé správné kuchyni.
Velikost suroviny není pro elektrické kuchyňské nože problém
Elektrické nože usnadňují krájení tvrdých a objemných surovin. Spojení elektrického proudu a malého motoru vám umožní jednoduše nakrájet mražené potraviny nebo velké kusy masa. Tyto kuchyňské nože mají i vyměnitelné čepele a mohou být napájeny na baterie nebo ze sítě. Hodí se především do vytíženějších kuchyní, kde je potřeba vše rychle a spolehlivě zpracovat.
i
Sada kuchyňských nožů
Sady kuchyňských nožů nejčastěji zahrnují univerzální nůž, variantu na pečivo a kuchařský nůž, což vám usnadní práci se zdlouhavým výběrem. Navíc je vše v jednom stylu, často také s designovým stojanem. Jsou ideální jako dárek, do nové domácnosti a pro začínající kuchaře, kteří si chtějí osvojit různé typy tohoto nástroje. Praktičnost a všestrannost sady nožů zajisté ocení každý.
Preciznost především – vykošťovací kuchyňské nože
Vykošťovací nože disponují tenkou a špičatou čepelí, která krásně odděluje maso od kosti. Kuchyňské nože tohoto typu se používají především na zpracovávání ryb a spolu s filetovacím nožem je najdete ve výbavě každého správného rybáře. Poskytují kuchaři preciznost a spolehlivost, díky které zůstane maso ryby nepoškozené.
Zdlouhavé krájení ukončí kuchyňské nože na zeleninu
Nože na zeleninu se vyznačují krátkou, ale velmi ostrou čepelí, která vám pomůže s lehkostí nakrájet a oloupat veškeré druhy zeleniny. Rádi připravujete jemné zeleninové plátky, lehké saláty či dekorace z ovoce? Kuchyňské nože na zeleninu vám pomohou urychlit všechny důležité kuchyňské procesy o něco více.
Mezi kuchyňské nože na zeleninu patří například i nůž na rajčata, jenž díky svým malým vlnitým zoubkům snadno rozkrojí rajče bez rozpadnutí.
Kuchyňské nože na pečivo s ozubenou čepelí
Nože na pečivo poznáte podle jejich dlouhé a ozubené čepele. Ta vám ulehčí rozkrajování čerstvého chleba, měkkých bageta a jiného pečiva, které by normální kuchyňský nůž rozdrolil. Neváhejte, vybírejte nože podle svého gusta a pamatujte, že žádná kuchyň se neobejde bez spolehlivého nože na pečivo.
Filetovací kuchyňský nůž
Elektrický kuchyňský nůž
Kuchyňský nůž na zeleninu
Kuchyňský nůž na pečivo
Délka a šířka čepele: Kuchyňské nože a jejich specifika
Správná délka a šířka čepele je pro efektivní práci s nožem důležitá, jelikož některé kuchyňské nože se nemusí hodit do každé domácnosti. Delší čepele (20–30 cm) nejvíce využívají nože na maso, které si potřebují poradit s velkými kusy. Kratší čepele (10–20 cm) využijete na precizní úkoly. Širší čepele vám nabídnou lepší stabilitu a komfort při sekání a řezání, zatímco užší čepele jsou vhodné na precizní práce, jako je oddělování masa od kostí a kůže.
Z jakých materiálů se vyrábí rukojeti pro kuchyňské nože?
Rukojeti pro kuchyňské nože se vyrábí z mnoha různých materiálů, kde každý disponuje unikátními vlastnostmi. Pojďme si všechny materiály představit podrobněji.
- Dřevo se na rukojeti využívá nejdéle, takže pokud vám jde o tradiční vzhled, tak není nad čím přemýšlet. Poskytuje také výborný úchop, ale vyžaduje větší péči.
- Epoxy pryskyřice je vizuálně nejvíce dechberoucí rukojetí pro kuchyňské nože. Nejen, že je pestrobarevná, ale také je velmi hygienická a mnoho vydrží.
- Karbon poznáte podle jeho neskutečné lehkosti a pevnosti. Díky těmto vlastnostem nabízí vynikající komfort při držení a snadnou kontrolu při krájení.
- Laminát je kombinací několika silných materiálů, takže se nemusíte bát, že by se vám kuchyňský nůž při pádu odlomil. Zlepšuje také ergonomii rukojeti.
- Micarta se vyrábí specificky pro namáhané díly. Tato směs pryskyřice a plátna je dostupná v mnoha barvách a je známá svým texturovaným úchopem.
- Ocel je velmi odolná a vydrží nejeden pád, proto se hojně používá na kuchyňské nože. Nevýhodou oceli je její vyšší váha, která zhoršuje manipulaci.
- Plast se vyznačuje svou jednoduchostí. Je cenově dostupný, velmi snadno se čistí a nabízí mnoho designů. Jedinou nevýhodou je jeho menší výdrž.
Sháníte cenově dostupné zboží? Podívejte se na levné kuchyňské nože.
Správný materiál čepele je pro kvalitní kuchyňské nože zásadní
Kvalitní kuchyňské nože musí disponovat spolehlivou, a hlavně kvalitně vyrobenou čepelí. Dobře zpracovaná a ostrá čepel vám vydrží, dokud o ní budete pečovat.
Materiál čepele |
Výhody |
Nevýhody |
Cena |
Ocel |
Pevná a odolná, nabízí tradiční vzhled. |
Vyžaduje pravidelnou údržbu, jinak dochází k poškození. |
Cca. 300–500 Kč |
Nerezová ocel |
Odolná proti korozi, ideální pro každodenní použití. |
Rychleji ztrácí svou ostrost a není tak tvrdá. |
Cca. 500 Kč a více |
Keramika |
Lehká a nevídaně ostrá, ideální pro jemnou práci. |
Keramický nůž je velmi náchylný na poškození. |
Cca. 400–600 Kč |
Damašková ocel |
Krásná a velmi tvrdá, kombinuje více vrstev oceli. |
Její výroba je velmi časově náročná, což se odráží na ceně. |
Cca. 900 Kč a více |
Jak správně (ne)pečovat o kuchyňský nůž?
Každý kuchyňský nůž je třeba pravidelně brousit, aby vydržel ostrý. Pro běžné udržování čepele stačí používat klasickou ocílku, protahovací brousek nebo brusný kámen. Po každém použití je potřeba nůž pořádně omýt, aby se předešlo tvorbě rzi. Nůž nikdy nedávejte do myčky nádobí, jelikož by se mohla poškodit čepel a rukojeť. To se pojí i s posledním pravidlem. Nejlepší ochrana pro vás a váš nůž je magnetická lišta nebo stojan na nože, díky nimž nebude docházet k otupení.
i
Ochrana před poškozením: Stojan na kuchyňské nože
Stojan na kuchyňské nože je vynikajícím pomocníkem do každé kuchyně. Umožňuje bezpečné ukládání vašich nožů, bez jakéhokoliv rizika mechanického poškození. Pomáhá také s organizací vaší kuchyně a svým jednoduchým designem zároveň přidává na její celkové vizáži.
Speciální vlastnosti vylepšující kuchyňské nože
Kuchyňské nože mohou disponovat mnoha různými vychytávkami, které zlehčují jejich používání. Ergonomická rukojeť usnadňuje manipulaci s nožem, antiadhezivní povrch čepele zabraňuje přilepování potravin na čepel. Některé nože se dokonce vyrábí se zabudovanými brusnými kameny nebo magnetickými prvky.
Orientujete se podle popularity a hodnocení ostatních? Nejprodávanější kuchyňské nože vám pomohou najít přesně to, co hledáte.
Skrýt popis