Potřebujete své tělo dostat rychle do kondice? Víte, co jsou proteiny a proč jsou důležité? Doposud byly oblíbené především mezi sportovci, ale v době pandemie jsou vhodné prakticky pro každého. Jak je správně používat?
V době masivního šíření koronavirové nákazy je dobré vědět, že lidské tělo potřebuje ke správnému fungování dopomoci například kvalitní stravou nebo různými vitamíny. A rozhodně nesmíte zapomenout ani na proteiny, které doposud kralovaly v jídelníčku osazenstva posiloven nebo profesionálních sportovních nadšenců.
Proteiny, též známé jako bílkoviny, jsou v lidském těle základním stavebním kamenem. Skládají se z aminokyselin, které lidský organismus získává jen prostřednictvím stravy. Proteiny patří mezi strukturální složky všech buněk, mají katalytické účinky a jako protilátky jsou nedílnou součástí imunitního systému.
Obecně tedy platí, že proteiny jsou nezbytné pro regeneraci i růst svalové hmoty, stejně jako pro rychlejší odbourání únavy z organismu. To je v období pandemie COVID-19 mimořádně důležité. Váš organismus tak bude mít k dispozici více energie pro boj s virem.
Proteiny se samozřejmě nachází v živočišné i rostlinné stravě. Zejména živočišné bílkoviny jako vejce, mléko, mléčné výrobky a maso jsou co do obsahu kvalitnější, protože mají výrazně vyšší podíl esenciálních mastných kyselin. Mezi jejich minusy však patří obsah velkého množství tuku a cholesterolu, proto je vhodné volit raději nízkotučné varianty. Řadíme mezi ně obecně libové maso, zejména pak kuřecí a králičí, ryby, zvěřinu, ale chybu neuděláte ani s kvalitní šunkou nebo nízkotučnými sýry a tvarohem.
Mezi potravinami bohatými na rostlinné bílkoviny mají významné zastoupení veškeré luštěniny, mandle, mák nebo sezamová semínka. Popularitu si postupně získaly i sójové výrobky – maso, tempeh, tofu, a dokonce i rostlinné náhrady masa, například v podobě robi masa. Jejich výhodou je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Bílkoviny rostlinného původu však neobsahují kompletní složku nepostradatelných aminokyselin, také proto se označují jako neplnohodnotné bílkoviny.
Na rozdělení proteinů se lze dívat z více úhlů, proto vám přinášíme ještě další přehled těch nejčastěji používaných.
Kromě samotné konzistence je neméně důležitá i příchuť, protože zejména při dlouhodobém používání je vhodné je trošku prostřídat. Mezi neoblíbenější varianty patří proteiny s příchutí banánu, vanilky nebo čokolády.
V první řadě vždy pečlivě pročtěte příbalový leták k zakoupenému proteinu. To je naprosto nezbytné, protože při chybném způsobu dávkování svému tělu příliš nepomůžete. Naopak si můžete přivodit zdravotní komplikace. Dávkování je vždy stanoveno dle celkového doporučeného příjmu proteinů ze všech zdrojů, tedy i z běžné potravy. Na to rozhodně při plánování nesmíte zapomenout. Ostatně je dobré před pravidelnou konzumací proteinů oslovit odborníka na sportovní výživu.
Z praktických zkušeností však víme, že například pro rekreační sportovce je vhodné dávkovat proteiny na úrovni 1,4–2,0 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy. Oproti tomu kulturisté si dopřávají dávky v rozmezí 2,4–3,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.
Proteiny jsou bohatým zdrojem bílkovin a vápníku, díky čemuž mají celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Právě nyní je ten nejlepší čas výrazně posílit svoji imunitu.