Vyberte prvek na stránce, kterého se chyba týká
Produkty ihned k odběru HP Digitalizace školství

Borderlands 3 (NOVINKA) – První příběhové DLC vás pošle do vesmírného kasína

Zobrazit katalog

Recenze

Aktualizováno

Včera v podvečer proběhla v pořadí již třetí kapitola internetového pořadu The Borderlands Show, kde tentokrát přišlo na přetřes především první příběhové DLC Borderlands 3. Kam se v něm vydáte, co bude vaším úkolem a kdy toto rozšíření vlastně vyjde, se dozvíte v naší novince.

NovinkyRecenze (PS4)Dojmy z Gamescomu 2019


• Žánr: FPS • Multiplayer: Ano (online, co-op) • Vývojář: Gearbox Software • Vydavatel: 2K Games • Platformy a Datum vydání: PC – Epic Games, PS4, Xbox One, Stadia (13. září 2019); PC – Steam (2020) Homepage • Čeština: ?


Části článku:


Borderlands 3 – Novinky

  1. (21. 11. 2019) Moxxi by pro vás měla jednu takovou prácičku
  2. (19. 11. 2019) Borderlands 3 – DLC coming soon
  3. (23. 9. 2019) Borderlands 3 dostane děsivou dávku nového obsahu
  4. (11. 9. 2019) Borderlands 3 – pořád vše při starém, i u nového dílu
  5. (9. 9. 2019) Vzhůru do lootovacího chaosu se skupinou Queen
  6. (5. 9. 2019) Budete muset ztrácet čas stahováním Borderlands 3, nebo ne?
  7. HW nároky pro Borderlands 3 PC

Moxxi by pro vás měla jednu takovou prácičku

• Novinka: 21. 11. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Moxxi's Heist of the Handsome Jackpot. Takto (poněkud krkolomně) se bude nazývat první ze tří plánovaných příběhových rozšíření Borderlands 3, jak studio Gearbox Software oznámilo v rámci svého pravidelného pořadu The Borderlands Show. DLC by vás mělo zavést do obřího vesmírného kasina, ze slovíčka „heist” v názvu už spousta z vás tuší, že nepůjde o čistě rekreační návštěvu, ale spíše o starou dobrou vloupačku. U podobných úkolů je ale nejdůležitější znát odpovědi na otázky „kam, pro koho a za kolik”, než se vůbec pustíte do akce.

Tuto „zakázku” vám do rukou svěří smyslná Moxxi, přičemž ono zmíněné kasino je ve vlastnictví legendárního záporáka z Borderlands 2 – Handsome Jacka. Pro Moxxi je tato záležitost osobní, Jack totiž toto galaktické centrum hazardu nechal kdysi vystavit podle plánů nebohé Moxxi a pak jí sprostě ukradl. Půjde tedy o jakési napravování křivd z minulosti, i když velmi svérázné. A nelegální.

Borderlands 3 – Moxxi's Heist of the Handsome Jackpot (Trailer)

Mrkněte na oficiální trailer prvního DLC k Borderlands 3.

Vyloupit kasino – taková věc se snadno říká a hůře dělá, celý komplex je totiž pod úpornou ochranou společnosti Hyperion, navíc se přímo hemží vyšinutými návštěvníky, kterým z automatů, pokeru a žetonů už definitivně hráblo. O napínavé přestřelky tedy určitě nebude nouze, ovšem jediné, čeho se zde asi nedočkáte, je boss fight s Handsome Jackem, který na konci Borderlands 2 tak trochu zaklepal bačkorama. To není spoiler, hra vyšla před sedmi lety a o událostech v ní se učí i ve škole v dějepisu. A jestli ne, tak by mělo.

Takže co vám Moxxi slíbí, aby vás přesvědčila se do tak náročného úkolu vůbec pouštět? Odměnou vám samozřejmě bude spousta lootu, ať už v podobě kosmetických předmětů (skiny, hlavy, emoty) či legendárních zbraní a výbavy, velkým lákadlem bude ale jistojistě i sejf k prasknutí narvaný vzácným a drahým Eridiem. Jestli tohle není dostatečně motivující, tak už nevím, co.

Ať už se ale na tuto vesmírnou vloupačku vydáte z jakýchkoli pohnutek, nebude to dříve než za měsíc. Moxxi's Heist of the Handsome Jackpot vychází 19. prosince 2019 pro PC (zatím pouze na Epic Games Store), PS4 a Xbox One.

• Zdroje: borderlands.com, YouTube (Borderlands)



Borderlands 3 – DLC coming soon

• Novinka: 19. 11. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Podle tiskové zprávy českého distributora, společnosti Cenega, dojde 20. 11. 2019 v 17:00 k odhalení příběhového DLC, a to přímo na oficiálním Twitch kanále Borderlands 3 v rámci 3. epizody pořadu The Borderlands Show. Slova se ujmou CEO společnosti Gearbox Software Randy Pitchford, Greg Miller a Fran Mirabella a buďte si jisti, že detaily o nejnovějším rozšíření třetích Borderlands tito pánové šetřit nebudou.

Komentovaného sdílení tohoto přenosu se pak na svých Twitch kanálech ujmou dva přední čeští streameři ArcadeBulls a Mazarini, kteří třetí epizodu The Borderlands Show dozajista opatří trefnými glosami v českém jazyce. Takže jestli chcete vědět, co v budoucnosti čeká Borderlands 3, 20. 11. 2019 si určitě nezapomeňte zapnout Twitch.

• Zdroje: Tisková zpráva



Borderlands 3 dostane děsivou dávku nového obsahu

• Novinka: 23. 9. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Měsíc říjen je díky našim Dušičkám (především ale kvůli americkému Halloweenu) odjakživa spojován s duchařskými a jinak nadpřirozenými záležitostmi. To se velmi často odráží i v herním průmyslu – spousta herních studií tuto příležitost ráda využívá a přidává do svých her časově omezený obsah se strašidelným nádechem. A Gearbox Software a Borderlands 3 zjevně nebudou výjimkou.

První časově limitovaný event v Borderlands 3 ponese název Bloody Harvest a hráčům bude dostupný pouze v případě, že už ve hře poprvé opustili planetu Pandora a nastoupili na vaši domovskou loď Sanctuary. Na její palubě se objeví nová postava – Saurian jménem Maurice, který vám představí nové úkoly a zároveň by měl sloužit jako průvodce všemi nadcházejícími eventy.

Borderlands 3 - Official Cinematic Launch Trailer: "Let's Make Some Mayhem"

Kreativní ředitel Borderlands 3 Paul Sage mluví v první epizodě The Borderlands Show o eventu Bloody Harvest

Bloody Harvest vám odemkne zbrusu novou misi plnou rovněž dosud neviděných nepřátel, kteří budou hráče postihovat „terorem”, efektem částečně omezujícím vaše vidění a znemožňujícím přesné míření. Hra vám zároveň ale nabídne i možnosti, jak se s tímto nepříjemným efektem vypořádat. Podle kreativního ředitele Paula Sage, jak to uvedl v rámci první epizody The Borderlands Show na YouTube (viz video nad odstavcem), event Bloody Harvest dorazí koncem října a mimo jiné představí i novou oblast zvanou Heck a nového bosse jménem Captain Haunt. Borderlands 3 tak bude velmi brzy o poznání děsivějším místem.

• Zdroje: PC Gamer, YouTube (Borderlands), Vlastní



Borderlands 3 – pořád vše při starém, i u nového dílu

• Novinka: 11. 9. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Od oznámení Borderlands 3 a prvních trailerů nám v redakci tak nějak bylo jasné, že velká evoluce v sérii se zjevně konat nebude. A na tom se také zatím shoduje většina dosavadních recenzí. Asi nejhůře zatím hru oznámkoval americký server PC Gamer, který nejnovější počin studia Gearbox ohodnotil lehce nadprůměrnou známkou 63 ze 100 a dovětkem, že se jedná o hru tak trochu ztracenou v čase. Naproti tomu ale server IGN sáhl po vysoké známce 9/10 a titul hodnotí jako úžasný arzenál zbraní, humoru a zábavných misí.

Borderlands 3 - Official Cinematic Launch Trailer: "Let's Make Some Mayhem"

Mrkněte se na oficiální Launch trailer, který u hráčů ždíme poslední kapky natěšenosti před pátečním vydáním.

V podobném duchu se vezou i redaktoři Game Informeru. Ti Borderlands 3 vlepili 8/10 a popisují tento titul jako osvědčený recept, který stále dobře funguje a o nějaké zásadní inovace se ani nesnaží. Na serveru Metacritic si Borderlands 3 zatím drží průměrné hodnocení kritiků na 85 %, což je velmi slušné číslo. Jak s tím ovšem zahýbají další recenze, je zatím ve hvězdách svítících nad planetou Pandora. Jak to ovšem vypadá, situace kolem novinářských kopií určených pro recenze je v tomto případě poněkud podivná, alespoň podle serveru Kotaku.

Proč některá média nedostala standardní novinářskou kopii?

Standardní kód pro stažení v obchodech na PC nebo konzolích či fyzický promo disk se tentokrát nekonal, vybraným médiím totiž distributor 2K Games poskytl zbrusu nový účet v Epic Games Storu, kde měli přístup ke hře, byla to ovšem pouze jakási rozpracovaná verze, tedy nikoli finální podoba Borderlands 3.

Což je samozřejmě nepříliš šťastná varianta, jelikož tento „early build” třeba podle serveru Polygon často padal, trpěl všemožnými chybami a jejich redaktor dokonce přišel o několik hodin hraní a musel začít hezky od začátku.

Nejsme si úplně jistí, čeho touto prapodivnou praktikou chtěl distributor 2K dosáhnout, údajně se tak dělo kvůli vyšší bezpečnosti a zabránění potenciálního „úniku” hry na internet ještě před vydáním. Jsme ale přesvědčeni, že toto jednání může Borderlands 3 v hodnocení tak akorát uškodit. A nakonec jsme vlastně i rádi, že jsme tohoto procesu ušetřeni a budeme testovat opravdu finální verzi hry, která vychází 13. září pro PC, PS4 a Xbox One. Recenzi vám přineseme hned, jak nám to náš spánkový deficit dovolí.

• Zdroje: PC GamerKotakuGame InformerIGN, YouTube



Vzhůru do lootovacího chaosu se skupinou Queen

• Novinka: 9. 9. 2019 • Autor: Jiří Fait

Jak jsme vás již informovali v předešlé novince, slova Tima Sweenyho se nakonec nepotvrdila a Borderlands 3 si opravdu budete moci stáhnout 2 dny před datem vydání i na Epicu. Kluci a holky z Gearbox zřejmě zůstali přes víkend v práci a dali tak možnost vlastníkům pomalejšího internetu dotáhnout se na ostatní hráče. Takže konec dobrý, všechno dobré. Navíc zde máme launch trailer, což v podstatě znamená to, že hře již nic nebrání v tom, aby v klidu přistála všem na pevných discích počítačů a konzolí.

Borderlands 3 - Official Cinematic Launch Trailer: "Let's Make Some Mayhem"

Launch trailer jak se patří. Má prostě všechno. Skvělou hudbu, velké zbraně a oslnivé výbuchy.

Video samotné je už pomalu taková gearboxovská klasika. Zábavně výbušný a kvalitně sestříhaný spektákl se spoustou zbraní, výbuchů a navíc také legendárními Queeny. Skladba Seven Seas of Rhye pěkně doprovází všechen ten chaos kolem a ještě více navnazuje na nadcházející loot’n’shoot akci. Teď už tedy nezbývá než jen čekat do 13. září, kdy to lootovací šílenství propukne naplno. Recenzi pro vás samozřejmě chystáme.

• Zdroje: PC Gamer, YouTube



Budete muset ztrácet čas stahováním Borderlands 3, nebo ne?

• Novinka: 5. 9. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Jestli dáváte přednost digitálním verzím oproti fyzickým kopiím, na Borderlands 3 se těšíte, zároveň ale nemáte superrychlý internet jako třeba náš šéfredaktor Dominik, možná máte ze dne vydání i trochu obavy. Nebudete nakonec v den vydání akorát pozorovat pomalu se posunující stav stahování, zatímco hráči s krabicovou verzí prostě jen strčí disk do mechaniky a pustí se do hraní?

Borderlands 3 – Official Reveal Trailer

Tento trailer naše nadšení k Borderlands 3 nastartoval a za pár dní už je tu den vydání. Jak ten čas letí...

Pokud takto uvažujete i vy, můžu vás naštěstí uklidnit. Borderlands 3 bude naštěstí disponovat takzvaným pre-loadem, celou hru si tedy budete moci stáhnout už 48 hodin před vydáním a jakmile hodinky ukážou 13. září, můžete začít hrát klidně minutu po půlnoci.

A jaké má Borderlands 3 vyhlídky do budoucna?

Na den vydání si ale ještě budeme muset chvíli počkat, když už jsme tu ale nakousli věci budoucí: vývojáři ze studia Gearbox Software na nedávném eventu PAX West odhalili nové endgame herní módy a naznačili své dlouhodobější plány s Borderlands 3.

Po dohrání příběhu tak na vás čeká takzvaný The True Vault Hunter Mode, což je vlastně variace na klasickou New Game +, kde budou nepřátelé tužší, výzvy vyšší a odměny sladší. Progress vašeho charakteru bude sdílený napříč standardní hrou a režimem The True Vault Hunter, postup v jednotlivých misích už ale nikoli.

Dalším zpestřením endgame části hry bude i Mayhem Mode, který se rovněž zpřístupní až po dohrání hlavního příběhu. Mayhem bude mít 3 nastavení obtížnosti, přičemž jeho aktivace zvýší rizika napříč všemi planetami, které ve hře budete moci navštívit. Nepřátelé budou silnější, budou mít více štítů i zdraví, na druhou stranu vy za jejich poražení budete dostávat více peněz, zkušeností a lepší loot. A o ten jde přeci především, ne?

Borderlands 3; screenshot: Mayhem mode
Mayhem Mode by měl být jedním z nástrojů, který vám poskytne zábavu i po dohrání hlavního příběhu Borderlands 3.

Pojďme ale na plány nad rámec základní hry. Do konce letošního roku se plánují 3 větší obsahové updaty. 2 z nich budou zcela zdarma, jedná se o halloweenský event Bloody Harvest, přičemž po něm přijde ještě expanze zvaná Maliwan Takedown. Ta by měla do hry přidat kompletně novou lokaci, nepřátele, zbraně a bosse.

Do konce roku se můžeme těšit na první z řady větších příběhových DLC, které do hry přinesou mnohem více nového obsahu než zmíněné bezplatné updaty. Také už se jedná o placené dodatky, které ale spadají do Expansion Passu. Takže pokud jste si pořídili Deluxe Edici Borderlands 3, jež tento Pass obsahuje, jste v suchu a všechna placená DLC se vám zpřístupní automaticky.

Tím ale budoucnost Borderlands 3 zdaleka nekončí, na rok 2020 má studio Gearbox s touto značkou velké plány, konkrétní detaily ale známy nejsou, respektive zatím nebyly představeny hráčské veřejnosti. Můžeme předpokládat, že vývojáři z Gearboxu už asi něco málo tuší. To vše je ale ještě daleko před námi, veškerou naši pozornost si teď zaslouží hlavně 13. září, kdy Borderlands 3 vychází pro PC (Epic Store), PS4 a Xbox One.

• Zdroje: Borderlands.com, Gamespot, vlastní



Borderlands 3 – když streameři mají vyšinuté fanoušky

• Novinka: 20. 8. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Během rozhovoru s Randym Varnellem ze studia Gearbox bylo opět zdůrazněno, že se během příběhu a průběhu Borderlands 3 podíváme hned na několik odlišných planet, prach a vyprahlé planiny Pandory tedy už zdaleka nebudou hrát prim. Což je jedině dobře, protože každá planeta se časem tak trochu omrzí, neřku-li po dvou dílech série.

Randy během povídání s moderátorkou také slovem zavadil o dvojici ústředních záporáků – dvojčata Calypsovy. Díky streamování a populárním živým vstupům se těmto bídákům podařilo získat opravdu masivní zástupy fanoušků, které díky šikovné manipulaci přeměnili na své věrné uctívače.

Inside Xbox – Gamescom 2019

Mrkněte na rozhovor o Borderlands 3… nebo rovnou na kompletní Xbox konferenci.

V předchozích dílech série běžnou sortu standardních nepřátel tvořili všemožní postapokalyptičtí bandité, chaotičtí a nesjednocení zločinci a šílenci. V Borderlands 3 se ale tuto rozevlátou chásku podařilo sourozencům Calypsovým sjednotit do jednoho masivního kultu zvaného Children of the Vault, jež své pokřivené modly na slovo poslouchá. A vzhledem k tomu, že vám i rodině Calypso půjde o tu samou věc – tedy nalezení bájných vaultů a získání pokladů v nich ukrytých – buďte si jisti, že proti vám dvojčata vrhnou veškeré své síly až do posledního mrzkého pěšáka.

Borderlands 3 – za lepším lootem vede více cest

Během prvního dne GamesComu 2019 se také na blogu studia Gearbox objevila informace ohledně koncového obsahu Borderlands 3. Hra bude totiž obsahovat zbrusu nový herní režim zvaný Proving Grounds, který se hráčů zpřístupní až po nalezení všech Eridianských Spisů (Eridian Writings) roztroušených po galaxii.

Tyto spisy vlastně slouží jako souřadnice míst, kde se budete moci pustit do obtížných misí, na jejichž konci na vás bude čekat samozřejmě o to sladší a hodnotnější loot. Proving Grounds by z velké části měly být postaveny na časových limitech a spoustě bonusových úkolů, jako je splnění dané mise bez jediné smrti či s určitou časovou rezervou.

Borderlands 3 – Proving Grounds (gameplay)

Kompletní záznam jednoho celého kola režimu Proving Grounds na internet zveřejnil například server IGN.

Mimo Proving Grounds ale ve hře také najdete i speciální arény zvané Circle of Slaughter, které vás postaví proti mnohočetným vlnám nepřátel rozdělených do několika kol, kde vás každá sebemenší chyba může stát život a vidina pohádkové odměny se v mžiku rozplyne. Stejně jako v režimu Proving Grounds pak zde můžete plnit i vedlejší podúkoly, které ve výsledku jen navýší vaši vítěznou kořist.

Režimy Proving Grounds a Circle of Slaughter tak zřejmě budou regulérním způsobem získání prvotřídní výbavy v konečné fázi hry a jejího příběhu. Dobrá zpráva je, že si tyto herní módy půjde vyzkoušet již velmi brzo, Borderlands 3 totiž vychází už 13. září 2019 pro PC, PS4, Xbox One, později i pro Google Stadia.

• Zdroje: YouTube (Xbox, IGN), Borderlands.comIGN



Jaké zvěsti se o Borderlands 3 šíří na síti?

• Novinka: 15. 8. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

V rámci preview eventu Borderlands 3 měli novináři možnost vyzkoušet samotný úvod hry (prvních pár hodin), načež nakoukli i do pozdějších fází s postavou na levelu 22. To je poměrně solidní základ na vytvoření si nějakého názoru či pohledu na věc – jak se tedy nové Borderlands zatím tváří?

V první řadě je asi potřeba ujasnit si jednu věc. Pokud se bojíte, že Borderlands 3 projdou nějakým zásadním vývojem a ztratí svou vlastní identitu, zjevně to není na místě. Hra totiž zůstává věrná svým kořenům a náladou a hratelností se od svých starších sourozenců příliš neliší. Což je na jednu stranu dobře, na tu druhou se ale nabízí otázka, jestli B3 nehraje až příliš na jistotu?

Borderlands 3 Gameplay (Kotaku)

Mrkněte na 40 minut záběrů z preview eventu, který na svém youtube kanále zveřejnil server Kotaku.

Roli ústředních záporáků na svá bedra vezmou dvojčata Troy a Tyreen Calypso, streameři, kteří skrze popularitu svých online přenosů dokázali vybudovat masivní kult svých vyšinutých uctívačů a agresivních následovníků. Tvůrci se tak pouští do poměrně odvážné paralely současnosti, kdy streameři a influenceři získávají čím dál větší vliv a počty jejich followerů často nabírají až obludných rozměrů. Zároveň se ale pro udržení popularity musí ve svých videích a online přenosech dopouštět čím dál větších extrémů.

V duchu série Borderlands ale dvojčata budou pěkně ulítlé postavičky, které se navzdory tomu zároveň profilují i jako pár poměrně předvídatelných egomaniaků. Alespoň tak se o této dvojici vyjádřil server PC Gamer. Nenucenému charismatu Handsome Jacka z druhého dílu se tak zřejmě nevyrovnají, doufejme tedy, že se alespoň stanou protagonisty v zajímavém příběhu, když už vlastního šarmu zřejmě mnoho nepobrali.

Společnou konstantou pro naprostou většinu vedlejších (ale i hlavních) postav bude pak již fanoušky téměř vyžadovaný humor s kulometnou kadencí hlášek a gagů, který skvěle fungoval před lety v prvním a druhém díle série, bude ale na nás působit i teď, když jsme všichni o pár let starší?

Borderlands 3 – mraky zbraní a variabilních skillů

Série Borderlands položila základy žánrů looter-shooter, v Borderlands 3 na vás tedy budou čekat přímo mraky lootu a nejrůznějších zbraní. Střílení je prý stejně povedené a uspokojivé jako kdysi, opravdová přednost se ale skrývá především v obrovské variabilitě všech zbraní. Server Kotaku například vyzdvihuje různorodost jak režimů střelby, tak všemožných alternativních funkcí a vlastností. Za zmínku stojí rozhodně pistole mimo jiné střílející rakety, zbraň, kterou při přebíjení odhodíte, čímž se z ní stane granát, či pochodující turrety, případně jakási řetězová puška s odjímatelnou sekundární hlavní.

Zásadního přepracování se dočkalo i pojetí skillů všech hratelných postav. V Borderlands 3 má každý charakter tři akční skilly, mezi kterými můžete libovolně přepínat a prostřednictvím pasivních upgradů i velmi významně ovlivňovat jejich chování, efekty a použitelnost. Díky tomu si svého oblíbeného protagonistu můžete přizpůsobit opravdu podle svého herního stylu a můžete nechat volný průchod vlastní kreativitě.

Borderlands 3 - "The Borderlands Are Yours" Trailer

A jako bonus ke zveřejněným gameplay závěrům tu máme i zbrusu nový nadupaný trailer.

Borderlands 3 – evoluce se nekoná?

Co se grafické stránky hry týče, podle serveru GameSpot se hra samozřejmě dočkala značného vylepšení, především typicky komiksová cel shadingová grafika udělala velký krok vpřed. Na druhou stranu ale animace postav vypadají jako by vypadly přímo z Borderlands 2, které vzniklo před deseti lety. Postavy se toporně pohybují, a pokud spolu komunikující mimo předem sestříhané filmečky, jejich prázdné výrazy a prapodivná gestikulace zrovna nevytvářejí dojem skutečných lidí.

Naopak zvuková část hry si odnáší pochvalu, zejména díky nasazení a profesionálnímu výkonu všech dabérů, kteří jednotlivým postavám opravdu vdechují život a částečně tak kompenzují strnulé animace. Borderlands 3 si tak prostě uchovává šarm a osobitost celé série, se všemi klady a zápory.

I přes značné množství vylepšení, nové hratelné postavy a další změny tak Borderlands 3 nepředstavuje nijak zásadní vývoj a posun dopředu oproti druhému dílu. Opět se můžeme těšit na ztřeštěný příběh plný bizarních postaviček, spoustu zbraní a speciálních dovedností, nevycválaný humor a typický vizuální styl. Žádná evoluce a znovuzrození série se tedy zřejmě konat nebude, takže se nabízí otázka, zda-li se to nebude dlouholetým fanouškům zdát málo. To se dozvíme už 13. září 2019, kdy Borderlands 3 vyjde pro PC, PS4, Xbox One a Google Stadia. A ještě předtím můžeme slušnou dávku informací očekávat během pořádání Gamescomu 2019, kam se s naší redakcí i letos podíváme.

• Zdroje: Kotaku, GamespotPC Gamer



Lov je všechno a smečka je vždy připravena

• Novinka: 9. 8. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

FL4K The Beastmaster, tak zní jeho celé jméno, je nelítostný lovec a vůdce smečky perfektně vycvičených bestií. Právě jeho tři mazlíčci budou klíčovou složkou při hraní za tento charakter, v čele s košatým stromem dovedností se třemi hlavními kategoriemi – Hunter, Master a Stalker.

Borderlands 3 – FL4K Character Trailer

FL4K je lovcem a novodobým pánem šelem, což krásně předvádí v novém traileru.

Kategorie Hunter vám umožní ovládat pavoukomravence Rakka, který na své nebohé oběti mimo jiné plive kyselinu, jinak je ale tato větev stromu dovedností zaměřena především na kritické zásahy, hlavně díky spoustě pasivních vlastností. Po úspěšném kritickém zásahu se vám klidně může automaticky doplnit zásobník, případně o polovinu snížit cooldown vašeho akčního skillu.

Při zaměření na větev Master se vaším nejlepším přítelem a mazlíčkem stane zmutovaná variace na hlídacího psa Skag. Tato kategorie bude hodně zaměřená na vaše zvířecí pomocníky, investováním získaných skill pointů tedy budete moci přímo podpořit vašeho čtyřnohého mazlíčka zvýšením jeho rychlosti a damage, novými útoky či prohloubením pouta mezi pánem a zvířetem, což oběma zajistí zvýšenou regeneraci zdraví.

A konečně poslední skill kategorií je Stalker v čele s dovedností Fade Away a bestií jménem Jabber na povel. Fade Away vám umožní stát se na chvíli neviditelným, což z nic netušících nepřátel dělá poměrně snadné cíle. Použití tohoto skillu vám také zaručí vyšší rychlost a regeneraci zdraví, větev Stalker tak bude zaměřena spíše na samotné přežití na bojišti. Jabber vás koneckonců dokáže mimo jiné rovnou i oživit, pokud tedy své skill pointy investujete do patřičných schopností.

Lovec FL4K tedy rozhodně nebude žádné ořezávátko sám o sobě, když se k jeho schopnostem navíc přidá smečka vycvičené a věčně hladové zvěře, osobně bych se raději klidil z bojiště v momentu, kdy v dálce zasvítí jeho jasně zelené robotické oko. A když už jsme se v našich novinkách postupně věnovali Zanovi, Siréna Amaře a teď už i FL4Kovi, byla by škoda opomenout vojandu Moze vybavenou bojovým mechem Iron Bearem, která se svého trailerového představení dočkala začátkem srpna.

Borderlands 3 – Moze Character Trailer

Moze je živoucím příkladem toho, že nepotřebujete mít zástupy přátel – bohatě vám postačí jen několik tun titánia.

Hratelné postavy v Borderlands 3 tedy vypadají jako pořádně ulítlá partička, se kterou si v co-opu s kamarády užijeme spoustu strhující akce a humorem protkaného příběhu. Osobně se nemohu dočkat, zároveň se ale nemůžu rozhodnout, za koho vlastně budu hrát. A co je nejhorší, moc času to rozseknout už mi nezbývá, Borderlands 3 totiž vychází již 13. září pro PC, PS4, Xbox One a Google Stadia.

• Zdroje: Borderlands.com, YouTube (Borderlands), vlastní



Siréna Amara – drsňačka s velkým srdcem a energetickými pěstmi

• Novinka: 7. 8. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Amara je čistokrevná drsňačka se srdcem na správném místě. Neustále pomáhá slabším, zároveň ale v boji vždy hledá nějakou výzvu. Což, vzhledem k tomu, že je jako Siréna obdařena nadpřirozenými schopnostmi, není vůbec nic jednoduchého. Koneckonců, co je Amara zač, vám asi nejlépe napoví nejnovější video lákající na Borderlands 3.

Borderlands 3 – Amara Character Trailer

Amara neustále vyhledává souboje, které naplno prověří její schopnosti. V Borderlands 3 by takových příležitostí mělo být habaděj.

V Borderlands 3 by při potírání bezpráví Amara měla mít dostatek příležitostí použít své 3 odlišné dovednostní stromy – Pěst živlů (Fist of the Elements), Mystický útok (Mystical Assault) a Rvačka (Brawl). Díky Fist of the Elements se Amara stane mistrem elementálních útoků. Phasegrasp Action skill vám umožní své nepřátele sevřít v obří astrální pěsti a zadržet je tak na místě, což vám poskytne čas je v klidu zasypat olovem a dalšími druhy nábojů. Investováním bodů do Fist of the Elements vám postupně zajistí například větší zásobník u elementárních zbraní, schopnost odrážet náboje a mnoho dalších vymožeností.

Mystical Assault vám zpřístupní smršť astrálních pěstí, které zasypou vše v cestě sérií ničivých úderů jako při rvačce v žižkovském baru. Kromě tohoto poměrně přímočarého útoku vám ale tato dovednostní větev zároveň zajistí i spoustu pasivních bonusů, které se aktivují při použití nějakého skillu.

Borderlands 3; screenshot: Amara Borderlands 3; screenshot: Amara
Amara bude mít k dispozici (kromě obligátních zbraní) i spoustu nadpřirozených schopností, jako jsou například astrální pěsti.

A konečně poslední kategorie skillů zvaná Brawl z Amary dělá specialistku na boj zblízka, pokud se tedy rádi vrháte přímo doprostřed bitek a bijete do hlavy vše, co se jen pohne, jste tu na správném místě. Základní dovednost Phaseslam totiž jednou velkou ranou do země katapultuje všechny nepřátele do vzduchu, a pokud tuto pecku vůbec někdo v okolí přežije, se zbytkem se už bezpochyby snadno vypořádáte pomocí palných zbraní. Tato větev je také ideální volbou pro postupné zvyšování zdraví a odolnosti proti poškození, díky čemu se z vás pozvolna stává nezastavitelný živý tank.

Studio Gearbox ale ujišťuje, že nezávisle na tom, jakou dovednostní větev z těchto tří možností budete preferovat, vždy budete moci investovat získané skill pointy zcela svobodně a při tvorbě svého buildu tak můžete naplno projevit svou kreativitu. Což je přesně to, co jsme chtěli slyšet. Borderlands 3 vychází 13. září 2019 na PC, PS4, Xbox One a Google Stadia.

• Zdroje: Borderlands.com, YouTube (Borderlands), vlastní



Dejte si na baru drink se Zanem

• Novinka: 5. 8. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Tento trailer, oficiálně pojmenovaný „Friends Like Zane“, se zaměřuje na pistolníka a taktika Zanea, aneb muže, který během svého života vystřídal bezpočet povolání. Tedy… alespoň to tvrdí tato ukázka odehrávající se převážně v omšelém baru, která již tradičně (na poměry Borderlands) disponuje značnou porcí nadsázky.

Borderlands 3 - Zane Character Trailer: "Friends Like Zane"

Zane je učiněný sympaťák, který má rád kvalitní alkohol, zapadlé bary a velké zbraně. No není rozkošný?

Zane tak během necelých dvou minut humornou a nenápadnou cestou předvede své hlavní přednosti, tedy mistrné ovládání střelných zbraní a schopnost vytvářet energetické bariéry či holografické klony sebe sama. Na bojišti tak zřejmě bude zastávat pozici podpůrného charakteru, který bude vnášet zmatek do řad nepřátel a případně rychle poskytne dočasný úkryt před smrtící palbou.

Tak co říkáte? Vypadá Zane jako šálek vaší kávy, nebo si ze čtyř hratelných postav raději zvolíte nějakou jinou? Nebo vyzkoušíte všechny? Pokud ještě nemáte jasno, doporučoval bych si co nejrychleji utříbit myšlenky, jelikož do vydání Borderlands 3 mnoho času nezbývá. Tato kooperativní akční zběsilost totiž na naše herní mašiny (PC, PS4 a Xbox One) vtrhne už 13. září 2019.

• Zdroje: YouTube



Crossplay dorazí až později

• Novinka: 18. 7. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Multiplayerové hry jsou skvělá zábava, která ještě exponenciálně stoupá při hraní s kamarády. V době několika navzájem si konkurujících herních platforem je ale občas těžké dát do kupy partu lidí hrající stejný titul na stejné herní mašině. A právě proto tu máme skvělou funkci zvanou crossplay umožňující hrát multiplayer společně s ostatními nezávisle na preferovaném stroji. Bude ale touto vymožeností oplývat i Borderlands 3?

Borderlands 3 - "So Happy Together" Trailer

Vault Hunteři, taneční výstup a stylová hudba. Tohle spojení prostě funguje.

Podle tweetu ředitele Gearbox Software Randyho Pitchforda Borderlands 3 funkcí crossplay oplývat nebude, respektive ne hned v den vydání. Tvůrci jsou ale údajně odhodlaní tuto funkci do hry později přidat, a to co nejdříve to bude možné. Což je sice hezké, bohužel to ale nejsou nijak konkrétní vyhlídky a momentálně můžeme jen doufat, že s tímto úkolem nebude Gearbox nijak otálet.

Pro spravení nálady jsem si pro vás připravil alespoň nejnovější trailer nesoucí podtitul „Happy Together“ (šťastně pospolu) ukazující všechny 4 Vault Huntery v efektním tanečním výstupu za doprovodu stylové hudby. Skvěle se na to kouká, to bez debat, jedno mi ale vysvětlete… co mají sakra znamenat ty růže?!

• Zdroje: YouTube, Twitter, vlastní



Claptrap uvádí…

• Novinka: 10. 7. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

S nejnovějším trailerem na Borderlands 3 Claptrap na svém jednom kolečku vjíždí do zelí těm nejslavnějším dokumentaristům světa. National Geographic se mohou jít rovnou zahrabat, protože tento oprýskaný robot natočil a zveřejnil první epizodu pořadu Claptrap’s Interplanetary Series věnovanou planetě Pandora.

Borderlands 3 – Claptrap Presents: Pandora Trailer | PS4

Upovídaná Claptrapova nátura je ideální pro kariéru budoucí televizní hvězdy.

V krátkém videu se dozvíme spoustu užitečných informací o prostředí a fauně této fanouškům série dobře známé planety, zároveň ale vyplave na povrch, že si Claptrap pro tento náročný úkol možná nezvolil úplně nejprofesionálnější realizační tým. To vede k typicky humorným momentům, kterými je Borderlands proslulé.

V rámci propagace hry se ale jedná o příjemnou změnu, navíc v blízké době nejspíš můžeme očekávat pokračování této ambiciózní dokumentární série zaměřené na další planety a prostředí, kam se podíváme v plné verzi. Ta na pulty obchodů (ať už kamenných či digitálních) dorazí 13. září 2019 ve verzích pro PC, PS4 a Xbox One.

• Zdroje: YouTube, vlastní



Borderlands 3 – nové detaily, malé úpravy a vstřícný přístup

• Novinka: 12. 6. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Ambiciózní titul studia Gearbox na PC Gaming Show neměl vlastní prezentaci v pravém slova smyslu, přibližně ve dvou třetinách celé show na pódium vstoupil kreativní ředitel Borderlands 3 Paul Sage a ve spolupráci s moderátorem začal odpovídat na otázky zvídavých diváků. A co jsme se přesně v těch přibližně 3 minutách dozvěděli nového?

V první řadě – maximální dosažitelný level postavy bude 50. Badass Ranky známé z druhého dílu, tedy jakési perky zvyšující atributy vaší postavy, se v Borderlands 3 budou jmenovat Guardian Ranky a i když se budou chovat dost podobně, měly by být výrazně vylepšeny a zesíleny. Všechny dosažené Guardian Ranky navíc budou společné pro všechny postavy na vašem účtu.

Borderlands 3; screenshot: beast master
Plánujete hrát za Beastmastera, ale v průběhu hry vám budou padat zbraně spíše pro ostatní charaktery? Není problém, prostě je pošlete tomu, komu bude potřeba.

Podobně „sdílný” přístup platí i pro všechny zbraně, které ve hře naleznete. Budete je totiž moci bez problémů převádět mezi inventáři všech vašich charakterů, a to ihned po startu hry. Vývojáři z Gearbox Software si tedy rozhodně kladou za cíl hru co nejvíce ulehčit těm hráčům, co mají v plánu vyzkoušet všechny hratelné postavy, což je podle mého názoru jedině dobře.

Podle Paulových slov v kampani Borderlands 3 navíc narazíme i na pamětihodné bossfighty, kterých nebude zrovna málo a budou vícefázové, máme se tedy rozhodně na co těšit. Přišla i otázka na nějakou podobu PVP režimu, dočkali jsme se ale bohužel jen mnohoznačné odpovědi „ano i ne”. Tak uvidíme. Nutno ale podotknout, že Borderlands 3 s každým novým střípkem informací vypadají stále lépe a lépe, snad nás tedy 13. září 2019, kdy dorazí na PC, PS4 a Xbox One, nezklamou.

• Zdroje: Twitch, vlastní



Borderlands 3 – svěrací kazajka při hraní nutná

• Novinka: 10. 6. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Jedno je jisté – Borderlands 3 umí probudit čiré nefalšované nadšení. Nejnovější trailer šlape jako hodinky a zaměřuje se především na 4 hratelné postavy a každé z nich nechá alespoň na malou chvilku zazářit. Moze tak předvede svého bojového mecha, FL4K smečku vycvičených mazlíčků, Zane Flynt ukáže svůj perfektní taktický výcvik a Siréna Amara zase 6 energetických paží (lépe řečeno pěstí). Zároveň se ale potvrzuje, že tahle hra nebude tak úplně normální. A my s tím nemáme vůbec žádný problém.

Borderlands 3 – We Are Mayhem E3 2019 (trailer)

Borderlands 3 bude zřejmě nespoutaně šílená jízda. No a co? To my v redakci rádi.

Fanoušci série ale určitě zajásali, neb se na pár vteřin objevilo hned několik postav z předchozích dvou dílů. Nadupaná hudba a rytmický střih pak na ploše 2 a půl minuty vytvořily skutečně efektní trailer plný dynamické akce, ujetého humoru, WTF momentů, stylové grafiky a především velice sympatické nadsázky.

Podle dostupné ukázky to navíc vypadá, že ústřední duo záporáckých dvojčat si kolem sebe vytvoří až náboženský kult, budeme se tedy muset proklestit/prostřílet stovkami, až tisíci jejich přívrženců, pokud se jim budeme chtít dostat na kobylku. Že to zní jako námaha? Ano, nebude to zřejmě nic jednoduchého. Ale vsadím se s vámi o cokoli, že to bude námaha až nekřesťansky zábavná.

• Zdroje: Youtube (Borderlands), vlastní



Borderlands 3 se předvedlo v pohybu a stálo to za to

• Novinka: 2. 5. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Jisté je, že téměř hodinový stream 100% potvrdil jednu konkrétní věc – typicky ujetý humor a koncentrované šílenství se ve 3. díle rozhodně neztratilo, naopak možná ještě umocnilo. Vyšinutí nepřátelé, ujeté zbraně (v čele s turety pochodujícími na dvou nožičkách) a všudypřítomný nadhled hraničící až s parodií mě okamžitě donutilo nostalgicky zavzpomínat na první a druhý díl. Z každého záběru bylo prostě okamžitě poznat, že se jedná o staré dobré Borderlands, pouze s jinou číslovkou na konci.

Borderlands 3 – Gameplay Reveal Event Trailer

Tímto trailerem studio Gearbox lákalo na představení oficiální gameplay Borderlands 3.

Hratelnost je tedy přesně taková, jakou jsme asi všichni kolektivně doufali – cell-shadingová grafika, spousta střílení, explozí a nepřátel v otevřeném světě, pamětihodné momenty (boss fight v nočním klubu plném neonů a obřích reprobeden) a především mraky lootu v podobě nových zbraní a výbavy. Těch bude v plné hře opravdu nechutné množství a budou oplývat i několika různými režimy střelby, navíc je budete moci i všemožně modifikovat a vylepšovat.

Potěší, že během toho všeho střílení, násilí a chaosu se v Borderlands 3 budete moci hýbat o něco svižněji a plynuleji, do hry totiž přibyl rychlý skluz po zemi a také možnost šplhat či přeskakovat přes různé překážky. Což rozhodně není na škodu, protože samotný pohyb mi v sérii Borderlands vždy přišel maličko prkenný. Tyto změny tedy rozhodně vítám.

A když už jsme u toho lootu, Borderlands 3 nabídnou svým hráčům systém scalování jak lootu, tak i levelů v případě, kdy se v jedné partě sejdou hráči na zásadně odlišných úrovních. Díky tomu tak budou 2 hráči moci sebrat tu samou zbraň, ta ve výsledku ale bude mít pro každého z nich jiné statistiky, jelikož se přizpůsobí jejich aktuálnímu levelu.

Borderlands 3 – Worldwide Gameplay Reveal Livestream

Hodinová ukázka z Borderlands 3 vypadá velice slibně. Zábavná hratelnost, stylová grafika, humor a celková šílenost naznačují, že se v září dočkáme pořádně divoké jízdy.

Borderlands 3 – menší změny i novinky většího rázu

Vedle určitých úprav systému lootu a scalování se změn dočká i dovednostní strom všech 4 hratelných postav. Každý charakter začne hru hned se třemi skilly (namísto jednoho jako v předešlých dílech), přičemž další a další skilly si budete průběžně odemykat společně v levelováním vaší postavy. Na většinu dovedností ještě posléze půjdou aplikovat dodatečné elementární efekty.

Jedním z největších překvápek hratelného dema bylo představení hvězdného plavidla zvaného Sanctuary 3, které bude sloužit jako centrální hub a zastane roli domova vašeho, ale i všemožných NPC, jenž se k vám během hraní Borderlands 3 přidají. Naleznete zde i customizovatelné kajuty pro všechny 4 hráče (pokud budete hrát v partě), ale také ošetřovnu, bar a kiosek „Ztrát a nalezů”, kde najdete veškerý loot zapomenutý na bojišti. Tato loď ale bude zároveň sloužit i jako fast travel bod, ze kterého budete moci podnikat výpravy do zbytku galaxie, třeba na zbrusu novou planetu Promethea.

Borderlands 3; screenshot: nepřítel Borderlands 3; screenshot: dvojčata Borderlands 3; screenshot: pes
Borderlands 3 bude z hlediska lokací mnohem rozmanitější a během svých cest potkáte kromě pamětihodných míst, postav a soubojů i spoustu starých známých tváří.

Futuristická vesmírná metropole Promethea ve mne vyvolala až neskrývané nadšení. Neříkám to jen proto, že se zde v samotném závěru prezentace jako NPC objeví nájemný zabiják Zer0, jenž byl v předchozím díle hratelnou postavou (a samozřejmě jsem za něj hrál), ale protože toto místo svými barevnými neony, vysokými budovami a až blade-runnerovskou atmosférou ostře kontrastuje s vyprahlou planetou Pandora, na které se odehrávala většina děje předchozích dílů série. V Borderlands 3 nás tedy zřejmě čeká minimálně z vizuální stránky o mnoho rozmanitější zážitek.

Randy Pitchford, CEO a prezident studia Gearbox, během prezentace také prohlásil, že Borderlands 3 „nebude obsahovat mikrotransakce, nebo žádné podobné nesmysly”. To rozhodně rádi slyšíme a podobné informace vítáme, Randy si ale tak trochu protiřečí, jelikož kosmetické mikrotransakce už byly potvrzeny. Zřejmě tedy měl na mysli nechvalně proslulé “pay to win” systémy a loot boxy, jak moc ale jeho prohlášení bylo či nebylo zavádějící se pravděpodobně přesvědčíme až 13. září 2019 (anebo ještě předtím na E3 2019), kdy hra vyjde pro platformy PC, PS4 a Xbox One.

• Zdroje: YouTube (Borderlands)Vlastní



Borderlands 3 – známe datum vydání

• Novinka: 4. 4. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Proč to protahovat – Borderlands 3 dorazí 13. září 2019 na PC, PS4 a Xbox One. PC verze bude až do roku 2020 k dostání pouze na Epic Games Store, zapřísáhlí fanoušci Steamu si tedy budou muset ještě pár měsíců počkat.

Po boku těchto informací se zároveň objevil i nový trailer, který se zaměřuje především na 4 hratelné postavy a ústřední duo záporáků – dvojčata Calypsova. Ještě více detailů o Borderlands 3 se dozvíme 1. května, kdy Gearbox v rámci živě streamovaného eventu odhalí oficiální gameplay záběry.

Borderlands 3 – oznámení (trailer)

4 noví Vault Hunteři a nesympatická dvojčata v roli záporáků. Tohle nemůže dopadnout dobře.

Již teď ale Gearbox blíže představil čtveřici hratelných hrdinů, takzvaných Vault Hunterů, kteří se v Borderlands 3 objeví a do jejichž rolí se budete moci vžít. Oficiální popis těchto značně odlišných postav zní následovně:

  • Moze alias The Gunner je ostrá holka, jež si do boje v nebezpečných chvílích na pomoc povolává po zuby ozbrojeného mecha.
  • Amara alias The Siren je sebevědomá bojovnice schopná vyvolat éterické pěsti, kterými zlomí nejednu nosní přepážku svých nepřátel.
  • The Beastmaster FL4K žije lovem, stejně jako jeho vycvičené bestie, které ho poslouchají na slovo a jejich oblíbenou kořistí jsou nic netušící bandité.
  • A konečně Zane jako The Operative, jehož specializací jsou všemožná vojenská udělátka. Zanův obvyklý postup je, že rychle vtrhne na bojiště, vyvolá chaos a pak se vypaří jako pára nad hrncem.
Borderlands 3; screenshot: moze Borderlands 3; screenshot: parta Borderlands 3; screenshot: Clap trap
Stejně jako předchozí Borderlands bude i třetí díl pořádně zběsilá jízda plná starých známých i úplně nových tváří.

Vývojáři z Gearbox Software také naznačují, že bychom v Borderlands 3 měli navštívit i jiné světy, než tradiční Pandoru. Dobrou zprávou je, že se při vývoji myslelo i na kooperativní hraní a dosažené levely jednotlivých hráčů v co-opu se budou automaticky dorovnávat.

Kolik edicí máš, tolikrát jsi AAA titulem

Borderlands 3 jde s dobou, dočkáme se tak Season Passu a hned několika různých edic, které si budeme moci pořídit. Kromě základní verze za 59.99 amerických dolarů máte na výběr ještě z Deluxe edice za 79.99 USD, která vám zajistí bonusový digitální obsah (kosmetické skiny a XP a loot boosty, atd…). Super Deluxe edice zahrnuje stejný digitální obsah jako Deluxe, navrch ale přihazuje Season Pass, který svým majitelům zajistí přístup ke 4 plánovaným DLC, dalším skinům a speciální modifikaci granátu. Zmíněné XP a loot boosty člověka trochu nutí přemýšlet, jestli se Gearbox Software neschylují k nechvalně proslulému pay to win systému, vzhledem k nedostatku bližších informací ale budeme zatím ctít presumpci neviny a počkáme si, až budeme vědět víc.

Opravdovým přehrotem je ale edice Diamond Loot Chest Replica obsahující všechen výše zmíněný obsah, k tomu 3 figurky hlavních charakterů, plastikový model Sanctuary, 4 klíčenky, látkovou mapu galaxie a dokonce i litografické tisky klíčových postav. A steelbook navrch. Má to ale jeden háček, tato verze vás přijde na šílených 250 dolarů (bez 1 centu).

Já osobně si vyberu nějakou nižší verzi, ačkoli to množství bonusů a hraček a je na papíře impozantní. Ať už ale zvolíte jakoukoli edici, máme se rozhodně na co těšit. Borderlands 3 vychází 13. září 2019 pro PC, PS4 a Xbox One.

• Zdroje: PolygonCenega

Obsah recenze Borderlands 3 (PS4)

  1. Příběh v Borderlands 3 bohužel nenadchne
  2. Borderlands 3 čtyřikrát jinak
  3. Střílení, náboje, mraky zbraní!
  4. Borderlands 3 – evoluce se nekoná
  5. Borderlands 3 – vylepšená grafika a rozmanitější vesmír
  6. Borderlands 3 jsou kvalitním pokračováním série, ale ...
  7. Recenze Borderlands 3: závěrečné hodnocení
  8. HW nároky pro Borderlands 3 PC

Příběh v Borderlands 3 bohužel nenadchne

• Recenze: 18. 9. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Borderlands 3 vás, typicky v duchu této série, jakožto jednoho z mála Vault Hunterů pošle na výpravu za legendárním Vaultem skrývajícím nezměrná bohatství a neutuchající moc. Bohužel pro vás vám v cestě stojí páreček vyšinutých streamerů – dvojčata Tyreen a Troy Calypso. Ti si díky své masivní popularitě vybudovali nebezpečný kult pomatených přívrženců nazývaných Children of the Vault, kteří skáčou, vraždí a plení tak, jak sourozenci Calypsovi pískají. A jelikož z historie víme, že zástupy omezených fanoušků dokážou natropit pěknou neplechu, budete muset najít bájný Vault jako první a srovnat s potrhlými dvojčaty účty. Už teď si ale můžete být jisti, že vaše dobrodružství nebude žádnou procházkou růžovým sadem.

Borderlands 3; screenshot: logo
Čtyři Vault Hunteři v celé své kráse a logem hry nad hlavami!

Abych byl upřímný, dějová linie „trojky” vás na zadek nejspíše neposadí. Za prvé při hraní Borderlands 3 téměř s jistotou už dávno sedíte, za druhé je příběh asi tou nejméně výraznou složkou hry. Prostě tak nějak plníte nějaké úkoly, protože si to scénárista žádá, ale vlastně je vám jedno proč, pro koho a z jakého důvodu se to vlastně děje. Tento dojem nijak nepomáhají vylepšit ani nepříliš zajímavé vedlejší postavy, v čele se značně nesympatickou dvojicí ústředních zlosynů, jejichž nulové charisma je oproti Handsome Jackovi z Borderlands 2 takřka alarmující. O to více pak nedává smysl, že by se těmto nudným egocentrikům podařilo získat tak obří fanouškovskou základnu.

Na druhou stranu, příběh nikdy nebyl nejsilnější devizou série Borderlands, studiu Gearbox Software se ale vždycky dařilo příběhové nedostatky maskovat stylem, šarmem a především ulítlým humorem. A to platí i v tomto případě. Humor v Borderlands 3 sází na kulometnou taktiku a pálí na vás jeden vtipy, popkulturní narážky (Hipster Barista rules!) a fanouškovská pomrknutí (camea známých postav) v šíleném tempu. Nutno podotknout, že kvalita jednotlivých vtípků je poněkud kolísavá, je jich ale takové množství, že čas od času se prostě zadaří a vyprsknete smíchy. Není to příliš často, je ale dobře, že Borderlands 3 si stále drží tu sobě vlastní úroveň nadhledu, ačkoli humor je často infantilní a vy se občas cítíte provinile, že se vlastně vůbec smějete. Nefunguje už to sice tak dobře jako v dobách Borderlands 2 (jsem asi dospěl, nebo co?), ale stále to má své kouzlo. Místy.

Borderlands 3; screenshot: calypso twins Borderlands 3; screenshot: ellie Borderlands 3; screenshot: zero
Poněkud nezajímavý příběh v čele s nezajímavými záporáky by skalní příznivce mohl potěšit alespoň velkým množstvím postav z předešlých dílů.

Borderlands 3 čtyřikrát jinak

Dobrou zprávou je, že hratelnost je stále vynikající, ať už v jednom hráči, zejména ale v kooperativním režimu, který faktor zábavy vystřeluje velmi vysoko. Na začátku si vyberete jednu ze čtyř postav: ostřílenou vojandu Moze disponující vlastním bojovým robotem, pána všech šelem Pandory FL4Ka, magickou silou nadanou Sirénu Amaru nebo bojového taktika a agenta Zanea. Každá z postav má rozsáhlý dovednostní strom čítající 3 košaté větve skillů a perků, které vylepšují vlastnosti vaší postavy. Všechny charaktery pak ještě disponují unikátními akčními skilly, které samozřejmě můžete prostřednictvím investování dovednostních bodíků modifikovat a měnit jejich chování či atributy.

Osobně jsem si jako svou výchozí postavu zvolil Moze, jejíž akční skill umožňuje do bitevní vřavy povolat a následně pilotovat bojového mecha, což je zatraceně cool a navíc to do Borderlands 3 v mých očích přidává i bonusový Titanfall feeling, což je vždycky plus. Moze pak může svého kovového přítele vybavit granátometem, kulometem, laserometem, přidat mu energetický štít, dokonce mu aktivovat autonomní režim, díky kterému se po bojišti dokáže krátkou chvíli pohybovat samostatně, zkrátka je toho dost. A obdobnou variabilitou tvorby vašeho buildu oplývají všechny charaktery.

Borderlands 3; screenshot: classes
Všechny hratelné charaktery hezky pohromadě u táboráku.

Gearbox Software dovednostní stromy všech postav opravdu promysleli a díky nim si můžete postupem času vše upravit podle svého herního stylu, za což si zaslouží obdiv. Každá z postav navíc působí opravdu unikátně – ať už budete jako Moze brázdit bojiště ve svém mechovi, v roli Beastmastera FL4Ka pátrat po legendárním Vaultu v doprovodu svých věrných zvířecích mazlíčků, či jako Amara své nepřátele drtit astrálními projekcemi, anebo v kůži Agenta Zanea využívat všemožné technické vychytávky ke zmatení nepřátel, budete se skvěle bavit a především nikdy neztratíte pocit, že máte nad tvorbou své postavy plnou kontrolu.

Střílení, náboje, mraky zbraní!

Borderlands 3 je looter-shooter par excellence, honba za lepšími zbraněmi a výbavou je tak hlavním motorem celé hry. Ze zabitých nepřátel vám  neustále vypadává ohromné množství kvérů různých kvalit, které jsou stále silnější přímo úměrně rostoucímu levelu vaší postavy. A je to skvělý pocit. Neustále totiž obměňujete svůj arzenál a vyloženě cítíte, jak jste stále silnější a silnější.

V Borderlands 3 je podle tvůrců více než miliarda zbraní, jakkoli se toto číslo zdá na první pohled absurdní, po několika desítkách hodin strávených ve hře už mi to zas tak nereálné nepřipadá. Spousta z těchto kousků navíc oplývá i různými elementárními útoky (hráči předchozích dílů vědí), ale i vyloženě dadaistickými vedlejšími schopnostmi, jako je například z trailerů proslulý kráčející kulomet.

Borderlands 3 Killowolt Boss Fight PS4 | Alza Magazín (Gameplay)

Bossfight s padouchem Killovoltem ve spolupráci s redakčním kolegou Kubou Němcem.

Podstatné ale je, že pocit ze střelby, odezva zbraní, přebíjení, míření a všechny tyto aspekty, které dělají obyčejnou akční hru skvělou akční hrou, jsou opravdu vynikající a střílet ty hromady variabilních nepřátel a monster je prostě radost. Tohle všechno ale už víceméně bylo v minulých dílech, jaké novinky v rámci série Borderlands 3 přináší na stůl?

Borderlands 3 – evoluce se nekoná

Smutnou zprávou je, že za 7 let od posledního dílu se série Borderlands na evolučním žebříčku neposunula ani o píď. Ano, soubojový systém je svižnější a máte nyní možnost za běhu provádět efektivní skluzy či přelézat a vylézat na různé objekty. Také jsme se dočkali dvou nových end-game režimů Circle of Slaughter a Proving Grounds, kde ve skupině 4 hráčů bojujete s vlnami nepřátel a obtížnými bossy pro získání, jak jinak, lepších zbraní a lootu. Jinak se ale jedná o velmi podobnou hru jako Borderlands 2, pouze s mnohem lepší grafikou.

Což je škoda, protože prostor pro zlepšení by se našel, zejména co se interfacu týče. Inventář a veškerá menu jsou totiž po čertech neohrabaná, kostrbatá a dost pomalá. Animace postav jsou prkenné a nepřirozené. Navíc se tvůrci nevyvarovali ani některých technických chyb. Během psaní recenze se občas pomalu načítaly textury, některé ikonky v menu podivně problikávaly, navíc při hře občas docházelo k nepříjemnému klesání počtu snímků za vteřinu a následnému sekání obrazu. Což jsou neduhy, které by se prostě ve finální verzi AAA hry objevovat neměly.

Borderlands 3 – vylepšená grafika a rozmanitější vesmír

Pochválit ovšem musím audiovizuální zpracování. Komiksově stylizovaná grafika se dočkala mnohem ostřejších textur, světelných efektů a celkového upgradu, díky čemuž Borderlands 3 vypadá parádně. Samotná hra je navíc vizuálně mnohem rozmanitější. Během svého putování poměrně rychle opustíte pouštní planetu Pandora, kterou už každý fanoušek zná jako své boty, a vypravíte se hlouběji do vesmíru. Díky tomu navštívíte neony zalitou futuristickou metropoli/planetu Promethea, originální řecko-asijskou fúzí protkanou mapu Athenas a vlhkem nasáklé močály Edenu-6.

Pochvalu si zaslouží i samotný level design jednotlivých planet, což jsou vlastně jednotlivé open-worldy o slušné rozloze, plné všemožných zkratek, nadchodů, podchodů, jeskyní, vedlejších uliček, zkrátka a dobře jsou velmi členité a člověka jen tak neomrzí. Zároveň by si ale také zasloužily i o něco přehlednější mapu…

Borderlands 3; screenshot: promethea Borderlands 3; screenshot: athenas Borderlands 3; screenshot: pandora
Rozmanitá prostředí jsou velkou předností Borderlands 3. Ne, že by snad Pandora byla nehezká planeta, ale ten písek se dostane opravdu všude.

Vedle grafiky je podobně vydařená i audio stránka hry. Ulítlý dabing neméně ulítlých postav je bezesporu kvalitní, za zmínku stojí ale i příjemně řízná elektronická hudba, která sice na první poslech není příliš nápadná, při troše soustředění si ale uvědomíte, že samotné hudební motivy jsou velmi chytlavé.

Borderlands 3 jsou kvalitním pokračováním série, ale ...

Borderlands 3 jsou prostě… další Borderlands, se všemi kladnými i zápornými vlastnostmi. Fanoušci série si nejnovější díl bezesporu užijí a díky solidní hratelnosti a výbornému kooperativnímu režimu tato hra určitě získá i spoustu nových duší. Je ale velká škoda, že vývojáři z Gearbox Software nevyužili příležitosti a nevychytali pořádně všechny herní mechaniky a pozůstatky z předchozích částí Borderlands, které dnes působí už trochu zastarale.

Samotné jádro hry je ale natolik zábavné, že si nedovolím Borderlands 3 fanouškům akčních her nedoporučit. Pokud máte tuto sérii studia Gearbox Software rádi a nečekáte nijak razantní krok kupředu, budete pravděpodobně z výsledku nadšení. A pokud Borderlands rádi nemáte, nejnovější díl vás na stranu příznivců určitě nepřetáhne. I přes všechny nedostatky se ale jedná o zábavnou akční hru s krásnou stylizovanou grafikou, výbornou hratelností, zajímavými hratelnými charaktery a poněkud unylým příběhem.

Tato recenze byla napsána pro PS4 verzi.

• Zdroje: Vlastní

Recenze Borderlands 3: závěrečné hodnocení

    Hodnocení 78 % Alza.cz
Hlavní parametry: Hratelnost
85 %
Audiovizuální zpracování
85 %
Znovuhratelnost
80 %
Borderlands 3; recenze

Klady

  • Výborná hratelnost
  • Skvělá zábava v kooperativním režimu
  • Moc hezká stylizovaná grafika
  • Spousta zbraní
  • Zábavné hratelné postavy a jejich schopnosti

Zápory

  • Technické nedostatky
  • Pomalý a neohrabaný inventář
  • Nudný příběh
  • Novinek je opravdu pomálu
Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

Jmenuji se Štěpán Lenk a videohry jsou součástí mého života takřka od nepaměti. Myslel jsem, že z toho časem vyrostu a tuto zábavu nahradí jiné, dospělejší aktivity, ale zatím se tak naštěstí nestalo. Mým milovaným žánrem jsou RPG a upřednostňuji hratelnost před grafickým zpracováním.

Jakub Němec

Jakub Němec

Borderlands 3 – z Pandory až na konec galaxie


Pátek třináctého si někdo spojuje se smůlou, jiný si vzpomene na děsivou filmovou sérii, ale já budu vzpomínat na vydání Borderlands 3, protože půjde o jeden z herních vrcholů letošního podzimu. Už asi tušíte, že já nebudu patřit k těm, kteří spílají oheň a síru za neoriginální přístup k hratelnosti třetího pokračování, protože já se u projektu studia Gearbox báječně bavím. Možná je to tím, že si ho dávkuju postupně kvůli jiným povinnostem, ale pobíhání s Beastmasterem FL4Kem po kvalitně navržených planetách si užívám do posledního výstřelu.


Destrukce je stále tak boží jako před lety, střelbou uspokojivě zlikvidujete všechny bídáky před muškou v krvavé spršce a neustále nacházíte nové zbraně s šílenými vlastnostmi. Je sice pravda, že z praštěného humoru jsem asi trošku odrostl a ústřední záporáci nesahají Handsome Jackovi ani po konec jeho ponožek, ale o to více jsou některé propracovanější vtípky zásahem do černého. Paradoxně se nejvíc směju důmyslně skrytým narážkám, jež „rychlohráči“ nikdy nepoznají, protože je minou bez povšimnutí.


Spokojen jsem také s postavou FL4Ka, kterého doprovází všechny potvory Pandory a budou vám věrně sloužit, zatímco vy budete nepřátele posílat do věčných lovišť z bezpečí pomocí své odstřelovačky. Beze sporu za to může velká dávka nostalgie, protože jsem u svého počítače strávil desítky hodin jako Vault Hunter Zero z druhého dílu, jenž se uměl ohánět svou sniperkou jako nikdo před ním. Vzpomínky při hraní Borderlands 3 nabývají reálných kontur na každém kroku, protože se setkáte s většinou starých známých ve větších či menších cameo rolích. Proto mi dovolte, abych vám třetí výlet do šíleného světa Sirén doporučil s tím, že s sebou musíte mít tak kvalitního parťáka, jako je Štěpán, s nímž bylo hraní jedna radost.

Borderlands 3 – Dojmy z Gamescomu 2019

  1. Do třetice všeho dobrého
  2. Borderlands 3 vylepšují pocit ze střelby
  3. 4 postavy a desítky způsobů, jak Borderlands 3 hrát
  4. Borderlands 3 opět sází na RPG prvky
  5. Povedený návrat
  6. HW nároky pro Borderlands 3 PC

Do třetice všeho dobrého

• Dojmy z GC 2019: 2. 9. 2019 • Autor: Filip Němec

Nechtěl bych čekání na třetí Borderlands přirovnat k úmornému vyčkávání na Half-Life 3, protože srovnávat 7 let a doslova věčnost není zrovna přímá úměra. Pro fanoušky druhého dílu Borderlands, potažmo celé série, se těch 7 let ale jako věčnost zdát mohlo. Nyní jsou Borderlands 3 těsně před vydáním a je vidět, že autoři už jsou připraveni ve startovních blocích a čekají pouze na den D. Zatímco na E3 totiž hra ukázala novou bažinatou planetu, na novinářské akci v Londýně to byl několikahodinový úvod a na Gamescomu jsme dostali k dispozici zase úplně jinou část hry.

Borderlands 3; screenshot: posezení
Zhruba asi takto jsme si nejprve s autory poseděli u prezentace a vyslechli si, co na třetím díle udělali jinak. A pak… pak to přišlo. Téměř celá hodinka pouze ve spárech Borderlands 3.

K mojí smůle to bohužel byla Pandora. Nemohl jsem si vyzkoušet žádnou z nových planet a potvrdit si tak jednu ze svých domněnek. Z mnoha gameplay videí jsem totiž nabral pocit, že Borderlands 3 se budou hrát jinak, díky většímu příklonu k vertikálnímu pohybu. Ten jsme mohli vidět právě na E3 ukázce, kde šlo v opičím městě šplhat nahoru a zase dolů, což je pro tuto looter shooter sérii odehrávající se na pouštní a často prázdné planetě velký rozdíl.

Borderlands 3 vylepšují pocit ze střelby

Po téměř hodince strávené ve společnosti Borderlands 3 už však vím, že tomu tak není a třetí díl nabízí téměř stejnou hratelnost, které možnost vylézt na budovy či vyšší objekty pouze prospěla, ale nijak výrazně ji nemění. Vlastně mi to celé připadá neskutečně přirozené a nedokážu pochopit, že předchozí díly se držely až tolik při zemi. Doslova. Vylézt na rezavý přístřešek a skropit ostatní pod sebou je něco, co do Borderlands 3 vyloženě zapadá. Ihned jsem si ale všiml jiné novinky, kterou snad autoři ze samé skromnosti zmínili při prezentaci jen letmo, já jsem však zaznamenal propastný rozdíl.

Jde samozřejmě o střelbu, která je pro žánr looter shooter důležitým prvkem a v případě předchozích dílů se ne vždy dalo říci, že pocit ze střílení byl vyloženě dobrý. Snad za to mohlo množství procedurálně generovaných zbraní, s nimiž se nešlo vyřádit tak, jako když jednu po druhé ručně pipláte. Tento problém je však pryč (přestože procedurální generování zůstává). Každá zbraň má skvělý zvuk, odlišný zpětný ráz a je zkrátka radost z ní střílet. V tomto směru se Borderlands 3 přiblížil hrám jako je Destiny či třeba Doom, kde vás střelba neuvěřitelně baví a je pak skoro jedno, po čem pálíte.

Borderlands 3 - FULL Presentation | Gamescom 2019 | Opening Night Live

Na Gamescomu se třetí Borderlands ukázal také v rámci show Opening Night Live, kde autoři předvedli novinky a přiblížili příběh, na který kladou velký důraz.

Zbraně samotné pak dostaly výrazná vylepšení, naprostá většina z nich totiž nabídne alternativní palebné módy a jak je u Gearboxu zvykem, nepůjde o klasickou změnu kadence či podobné přízemnosti. Většina zbraní se v takovém případě změní k nepoznání, takže třeba klasická brokovnice po zmáčknutí levého dolního triggeru začne pálit holografické tenisové míčky. Celkově se na šílenosti celé hry neubíralo, spíše naopak. Neskutečně mě pobavil plamenomet, který po přehřátí klasicky nezůstane jen u zrudnutí hlavně, jako v jiných hrách. Nutný cooldown prostě jen nudně nepřečkáte, ale budete se kochat zábavnou animací, kdy vaše postava z kapsy vytáhne vodní pistolku a tou si plamenomet ochladí. Geniální.

4 postavy a desítky způsobů, jak Borderlands 3 hrát

Základ tedy máme dobrý. Zbraně jsou skvělé a pocit ze střelby jakbysmet. Nové planety jsem si sám ozkoušet nemohl, ale po všech těch letech už zkrátka vývojářům z Gearboxu věřím. Kromě prostředí však proměnlivou hratelnost dodají také rozličné postavy a ty už jsem si mohl otestovat velmi detailně. Na výběr jsem totiž dostal z celé čtveřice: nedávno představeného FL4Ka, s nímž se na dobrodružství vydá i jeden z jeho mazlíčků, Borderlands verzí agenta 007 Zanea, obrovským mechem vybavenou Moze a mou hlavní favoritku – Amary.

Borderlands 3; screenshot: postavy
Když autoři představovali jednotlivé postavy, hned u té první jsem si myslel, že to je charakter přesně pro mě. A pak přišla další a další postava a já jsem nevěděl, jakou si dříve vybrat. Jinak řečeno, všechny působí velmi dobře a vybíraní mezi nimi bude hodně složité.

Právě Amara přináší do série drobnou novinku (magické schopnosti), a tak jsem zákonitě sáhl právě po této sympatické čarodějce. Její hlavní doménou jsou pochopitelně střelné zbraně, ale zvládá například i výskok se zničujícím magickým dopadem, jenž odhodí všechny protivníky do dáli. Autoři mi pak potvrdili, že by v rámci jejích schopností mělo dojít například i na vrhání fireballů, na což se neuvěřitelně těším. Do mého herního stylu pak sedí i velmi silný útok na blízko, který rovněž využívá jakousi magickou sílu a nejde o obyčejnou ránu pěstí. Neměl jsem však pocit, že by Amara díky své kouzelné podstatě měla nižší výdrž, jak to bývá u kouzelníků v RPG hrách.

Borderlands 3 opět sází na RPG prvky

Jak už jsem naznačil, všechny postavy jsou především dobrými střelci a tyto speciální schopnosti je nevyhraňují tak výrazně, jako v případě právě zmíněného RPG žánru. Přesto se právě k tomuto směru přiklonili autoři ještě více než v dílech předchozích, protože po rozkliknutí nabídky se skilly na vás nečeká jeden strom dovedností, jako tomu bylo doposud, ale rovnou tři. Samozřejmě to ale neznamená, že budeme moci využívat tři stromy současně. Vždy je třeba vybrat jeden, který přisoudí vaší postavě jednu zásadní charakteristickou speciální dovednost, jako je právě tzv. „slam“, kdy Amara vší silou praští svými magií nasáklými pažemi do země a vše se rozletí.

Borderlands 3; screenshot: claptrap
Autoři hodně sází na příběh a pracují v něm i s dobře známými postavami. Chybět tak nebude ani Claptrap, který spíše než postavou je otravnou Borderlands verzí C3PO, ale za ty roky si získal mou náklonnost.

Vybaven několika desítkami volných skill pointů jsem mohl Amaru vylepšit libovolným směrem téměř na maximum a sám jsem si tak vyzkoušel, že díky trojici rozličných stromů dovedností si lze každou postavu, která je unikátní už sama o sobě, ohnout ještě více podle svých potřeb. Budete mít opravdu co dělat, abyste se dokázali rozhodnout, jaký směr pro vás bude lepší. Variabilnost třetího dílu jsem si pak potvrdil i pří druhém průchodu misí, na který jsem si vzal Moze, ženskou mechaničku. Ta je schopná ve stylu Titanfallu během sekundy naskočit do obrovského mecha. Tomu můžete navolit pro každou paži jinou zbraň a dále specifikovat jeho arzenál, naopak FL4K nabídne strom dovedností pro svého mazlíčka, takže já osobně se o variabilitu a tím pádem také znovuhratelnost Borderlands 3 rozhodně nebojím.

Povedený návrat

Mrzí mě, že jsem si nemohl vyzkoušet kooperaci, která zatím působí jako jeden z hlavních taháků hry a užít si ji budou moci až 4 hráči zároveň, ve dvou pak hra nabídne také splitscreen. Co jsem však mohl posuzovat plnými doušky, je grafické zpracování, které se opět nese ve stejném duchu. Charakteristický vizuál hraje na estetickou a humornou notu, a přestože si ihned všimnete kvalitnějších textur, cenu za nejúchvatnější grafické zpracování Borderlands 3 nezíská. Když ale přijde řeč na umělecký styl, zde už by se nějaká ta pozlacená soška našla. Všiml jsem si však například nových částicových efektů a věřím, že když se v kooperaci sejde více hráčů se zbraněmi chrlící lasery, oheň a rakety, bude o vizuální podívanou také postaráno.

Borderlands 3; screenshot: grafika
Vizuálně ctí třetí díl své kořeny a pouze vylepšuje zaběhnutý styl.

Pokud jsem v úvodu trošku neohrabaně přirovnal třetí Borderlands k vysněnému Half-Life 3, fanoušci Valve by byli neskutečně vděční za to, kdyby třetí dobrodružství Gordona Freemana dopadlo právě takhle skvěle. Borderlands 3 sérii rozhodně ostudu neudělají, a přestože se v plné hře může ještě hodně věcí pokazit, zatím to vypadá, že milovníci ukecaného Claptrapa dostanou opět přesně to, po čem touží. Pravdu poznáme už 13. září, kdy Borderlands 3 vychází na PC, PS4 a Xbox One (později také na Google Stadia).

• Zdroje: Vlastní (Gamescom 2019)

HW nároky pro Borderlands 3 PC



Minimální HW požadavky Doporučené HW požadavky
Operační systém Windows 7/8/10 64-bit Windows 7/8/10 64-bit
Procesor Intel Core i5-3570 3.4GHz / AMD FX-8350 Intel Core i7-4770 4-Core 3.4GHz / AMD Ryzen 5 2600
Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 680 / Radeon HD 7970 NVIDIA GeForce GTX 1060 / Radeon RX 590 8GB
DirectX DirectX 11.0 DirectX 11.0
Operační paměť 6 GB 16 GB
Pevný disk 75 GB 75 GB

S jakým herním PC na Borderlands 3?

Chcete si ulehčit výběr? Níže pro vás máme tipy na vhodné herní počítače podle náročnosti.

Alza GameBox GTX1660 Lite

Minimální požadavky:

Alza GameBox GTX1660 Lite

Alza GameBox RTX2060

Doporučené požadavky:

Alza GameBox RTX2060

Alza BattleBox RTX2080S Cougar

Pro náročné:

Alza BattleBox RTX2080S Cougar

i Mohlo by vás zajímat

Související články

Hodnocení metacritic

Alza Magazín

Jsme Alza Magazín

Všechny naše články, kde se dočtete nejen o informacích ze světa her, herního hardwaru a mobilních technologií naleznete na stránkách Alza Magazínu. Naše herní recenze a zpravodajství sledujte také na kanále Alza Gaming (facebook, instagram), kde se kromě denního přídělu novinek, dojmů, recenzí a memů můžete těšit také na pravidelné soutěže.

Borderlands 3 vychází 13. září 2019 na PC – Epic Game Store, PS4, Xbox One a Google Stadia. Na steam dorazí až v roce 2020. O novinkách vás budeme informovat.

Borderlands 3 – Oznámení

Borderlands 3: Vault Hunteři – do boje!

• Oznámení: 29. 3. 2019 • Autor: Štěpán Lenk

Borderlands 2 do dnešního dne patří mezi ty nejlepší a nejzábavnější zástupce žánru looter shooter. Akční zběsilostí se stylovou grafikou a díky všudypřítomnému humoru velmi odlehčenou atmosférou se mnoha hráčům vryla do paměti a dlouhá léta přemítali, zda se ještě někdy dočkáme pokračování. A jak to tak vypadá, čekání je u konce.

Borderlands 3 – developer trailer

První oficiální trailer Borderlands 3 sice ničím extra nepřekvapí, zvědavost ve vás ale probudí bez problému.

V rámci herního festivalu PAX East studio Gearbox Software v technicky naprosto nezvládnuté prezentaci natěšeným fanouškům pustilo 1. oficiální trailer Borderlands 3. Krom toho, že se video viditelně trhalo, ale zveřejněný materiál vypadá více než slušně. Příběh (o kterém zatím nevíme skoro nic) se opět odehrává na planetě Pandora, kde budou udatní žoldáci zvaní Vault Hunteři bojovat proti obřím korporacím a zároveň pátrat po bájných bunkrech plných nedozírného bohatství a lootu.

Trailer předvedl hned několik různých prostředí (sníh, poušť, travnaté planiny, futuristickou metropoli), ale přivedl zpět i spoustu starých známých tváří. Ukáží se tak všechny hratelné postavy z předchozích dílů (Lilith, Maya, Brick, Mordecai a Zer0), ale i spousta vedlejších postav, jako je Tiny Tina, Marcus, Ellie, Sir Hammerlock a Claptrap.

Borderlands 3; screenshot: původní hrdinové Borderlands 3; screenshot: staří známí
Borderlands 3 bude nepochybně oplývat velkou spoustou nových postav, objeví se ale spousta starých známých.

Borderlands 3 bude looter shooter jako řemen, můžeme tedy s klidným svědomím očekávat kvanta nových zbraní všemožné kvality se záplavou nejrůznějších efektů a schopností (třeba chodící kulomet). Za zmínku stojí i jakýsi mech/exosuit, který se v traileru objevil na pár vteřin, není ale jasné, jestli se jedná o nový dopravní prostředek nebo třeba o abilitu některé z hratelných postav. Kdo ví?

Ačkoli Borderlands 3 ve svém traileru nijak zásadně nepřekvapilo, příjemně nás navnadit se mu zcela určitě povedlo. Kooperativních akcí totiž není nikdy dost a ačkoli nevíme, kdy by tato akční sci-fi akce měla dorazit na disky našich herních mašin (ani platformy nejsou jasné), tento titul si naši pozornost bezpochyby zaslouží. Jakmile se dozvíme něco nového (autoři slibují další nálož informací na 3. dubna), buďte si jisti, že si o tom budete moci u nás přečíst.

Borderlands 2, The Pre-Sequel a The Handsome Collection v novém kabátku

Mimochodem, aby těch zpráv o Borderlands nebylo málo (7 let nic a teď najednou záplava), Gearbox Software během několika příštích dnů vydá zdarma balíček 4K textur pro Borderlands 2 a The Pre-Sequel na PC a pro Borderlands: The Handsome Collection na PS4 a Xbox One. Tyto balíčky budou obsahovat vizuální vylepšení postav, vozidel a vlastně všeho, neomezují se ale pouze na textury, dočkáme se i přepracovaných stínů s vyšším rozlišením, lepšího anti aliasingu a dalších drobných grafických vychytávek. Pokud se tedy chystáte oprášit předchozí díly v rámci příprav na „trojku”, máte jedinečnou příležitost si to celé užít znovu a v lepším rozlišení. Oba packy budou ke stažení od 3. dubna 2019

Borderlands 3; screenshot: hrdinové
O partě nových Vault Hunterů zatím skoro nic nevíme, už 3. dubna by Gearbox Software o svém slibně vypadajícím titulu měl vypustit nálož nových informací. Snad tedy padne pár slov i o této partičce.

• Zdroje: YouTube (Gearbox Official)GamespotPC Gamer

Borderlands 3 - Xbox One - Hra na konzoli
-53%
Borderlands 3 - Xbox One
Hra na konzoli - Xbox One S / Xbox One X, krabicová verze, žánr: akční a FPS, pro online hraní vyžaduje předplatné Xbox Live Gold originální střílečka s oslnivým grafickým stylem. Připravte se na zcela nové dobrodružství naplněné chaosem.

-53% 1 499,-
699,- bez DPH 578,-
Koupit
Akční cena
Skladem 3 ks
Můžete mít dnes od 8:00
Objednací kód: MXO579
Borderlands 3 - PS4 - Hra na konzoli
-53%
Borderlands 3 - PS4
Hra na konzoli - PS4 / PS4 Pro, krabicová verze, žánr: akční a FPS, pro online hraní vyžaduje předplatné PlayStation Plus originální střílečka s oslnivým grafickým stylem. Připravte se na zcela nové dobrodružství naplněné chaosem.

-53% 1 499,-
699,- bez DPH 578,-
Koupit
Akční cena
Skladem > 5 ks
Můžete mít dnes od 8:00
Objednací kód: MSX619
Borderlands 3: Season Pass - Xbox One Digital
Herní doplněk / DLC -, Xbox One S/Xbox One X, elektronická licence, klíč pro Xbox Live, žánr: Akční a FPS, pro uplatnění je vyžadována základní hra, pro online hraní vyžaduje předplatné Xbox Live

1 299,- bez DPH 1 074,-
Koupit
Ihned ke stažení
Objednací kód: MXESD1278
0
Vytisknout
Zkuste nové Alza Premium Moje Alza Přihlásit Pro organizace Jak nakoupit
P-DC1-WEB22
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi