Zadejte název zboží
Rum, to je štěstí v láhvi. Každý má nejen svou typickou chuť, ale také příběh. Chcete vědět, kde se vzal, co je důvodem jeho jiskřivě zlatavé barvy nebo čím je výjimečný bílý rum? Proč je někdy na lahvích napsáno rum a jindy ron či rhon? Čtěte dále a vše se dozvíte.
PokračovatRum má velice křivolakou historii, která je úzce svázána s cukrovou třtinou, jejíž kořeny sahají až na Papuu Novou Guineu. Odtud se rozšířila do Číny, Indie a později na západ. Cukr z této rostliny je znám již přes 2 000 let a alkohol se z ní pokoušeli vyrábět snad všichni. Než se ale objevil rum, musela být nejdříve objevena Amerika. Do Karibiku, kolébky rumu, ji totiž přivezl až Kryštof Kolumbus.
Původ slova rum je dodnes zahalen tajemstvím. První zmínky vedou na ostrov Barbados, kde byl v roce 1651 popsán třtinový destilát pod názvem rumbellion (což anglicky znamená burácení). Právě tamní plantážníci jako první zkoušeli kvasit melasu, odpadní produkt z třtiny vznikající při výrobě cukru. Druhou možností je zkrácení latinského názvu pro cukrovou třtinu: Sacharum Officinarium.
Nejlepší rum má nejen skvělou chuť, ale i příběh. Pyšní producenti jej často tisknou na etiketu.
Rum se stal velmi rychle populárním, obzvláště díky tomu, že skvěle doplnil tamní byznys a dovolil maximální využití cukrové třtiny. Z Barbadosu se jeho výroba rozšířila na další ostrovy: Postupně vznikal karibský rum, kubánský rum, jamajský a panamský rum a brzy se přidala celá jižní Amerika. Všechno to byly anglické, španělské a francouzské kolonie. A právě podle nich rozlišujeme tři základní druhy rumu.
i
Na Jamajce se mimochodem zrodil silný námořní rum. Právě zde velitel anglické flotily, jež ostrov v roce 1655 dobyla, vydal své posádce historicky první příděl jamajského typicky drsného rumu. Takzvané „overproof rumy” mají i 75 % alkoholu. Po sto letech opilých námořníků byl opět na lodi a opět na Jamajce vynalezen grog, tedy rum ředěný vodou.
Produkci rumu řídili majitelé plantáží, tedy evropští kolonizátoři. Každá ze tří dominujících kultur (rozdíly jsou ale i na úrovni jednotlivých ostrovů či jen regionů) si rum vyráběla po svém a tyto metody se na daných místech používají dodnes. Liší se zejména zpracováním cukrové třtiny a způsobem destilace.
Kdo by od Španělů čekal divoké slunce, bude zklamán. Jejich rum je lehký a chuťově velice jemný. Typickým představitelem je kubánský rum, dalšími destinacemi jsou Guatemala, Panama, Dominikánská republika, Portoriko, Kolumbie a Venezuela. V názvu má slovíčko Ron.
i
Kubánský rum nebýval vždy to, čím je dnes. I přes neuvěřitelné množství palíren, které tu za španělské koloniální nadvlády vznikly (mluví se až o 1 000), měl nevalnou kvalitu. Jeho pověst změnil až Don Facundo Bacardi Masso, který na konci 19. století použil nový druh kvasnic, rum přefiltroval skrze dřevěné uhlí a nechal jej zrát v sudech z amerického dubu.
Karibský rum z anglických kolonií mívá temnější barvu a bohatou chuť i aroma. Je v něm dobře cítit melasa. Krom Barbadosu na něj narazíte třeba na Jamajce, Trinidadu, Bermudách, Belize a v Guayaně. Nazývá se prostě Rum.
Rum Agricole znamená v překladu zemědělský rum (též plantážnický). Francouzi si totiž potrpí na přepych, rum nevyrábí z melasy, nýbrž z třtinové šťávy, čemuž odpovídá jeho chuť, ale i cena. Je o něco slabší, svěžejší a kyselejší. Setkáte se s ním na Haiti, Guadalupe a Martiniku a poznáte jej podle označení Rhon.
V Brazílii se nepije rum, ale cachaça. Výrobní proces je totožný s rumem, ale stejně jako je tomu u Francouzů, i Brazilci při něm používají místo melasy cukrovou třtinu.
Pravý rum se vyrábí jedině destilací melasy či v případě Francouzů, šťávy z cukrové třtiny. Pojďme se na celý proces podívat podrobněji.
Každý rum se vyrábí z jiné cukrové třtiny, která se i jinak zpracovává. Například rum z Guatemaly je v tomhle velice speciální, protože se u něj používá takzvaný třtinový med, zahuštěný cukrový sirup.
Druhým stádiem pro rum je fermentace. K sladké šťávě přidáte vodu a hlavně kvasinky. Každá palírna si hýčká ty své. Některé svou práci zvládnou během několika hodin. Ty se používají u jemných rumů. Jiným to trvá i několik dní. Výsledkem jsou silnější rumy jako ten na Jamajce.
Pro ocenění rumu jsou důležitá i aromata. Jejich klasifikace je podobně komplikovaná jako u vína.
Rum je pálenka, to znamená, že je nutné jej destilovat. Způsob, jakým se to dělá, je v zásadě dvojí. Starším a jednodušším typem je takzvaná kotlíková destilace (Pot Still), kdy se alkohol pálí v jednoduchém měděném kotli. Pozdějšího data je efektivnější kolonová destilace (zvaná Column, Coffey či Continuous Still). Ta ve světě alkoholu znamenala revoluci, neboť umožňovala výrobu mnohem čistšího destilátu.
V mnoha zemích platí pravidlo, že rum si musí minimálně jeden rok poležet. Zrání (staření) probíhá nejčastěji v dubových sudech, z nichž rum dostává svou typicky nazlátlou barvu. Rozlišujeme dva typy zrání:
?
Protože nezraje v dubových sudech, ale v nerezových tancích. Ani ten nejlepší bílý rum tak nebude mít onu typicky dřevitou barvu a chuť. Většinou pochází z Kuby nebo Portorika.
Na závěr zbývá to nejzásadnější rozhodnutí, totiž zda rum smíchat, či nesmíchat, případně jak. Od toho je tu Master Blender, degustační odborník, jenž rozhoduje o jeho výsledné chuti. Většina rumů patří do kategorie Blended, tedy míchaných, ale výjimkou nejsou ani Single Barrel rumy (nemíchané, z jednoho sudu).
i
V systému Solera prochází rum řízeným stařením. Ze sudů různých ročníků naskládaných na sobě od nejmladšího po nejstarší, se míchá a lahvuje část várky. Jako poslední se z těch nejvyšších pater stočí prémiový rum. Věk na etiketě těchto rumů označuje nejstarší použitý sud. Třiadvacetiletý rum tak může být blendem různých ročníků.
Karibský rum se vyrábí převážně postaru, tedy kotlíkovou destilací, s mírnými vylepšeními. Kotlíková destilace není příliš efektivní, rum se musí destilovat dvakrát a kotel je nutné opakovaně čistit, výsledek ale rozhodně stojí za to. Má nižší podíl etanolu, což dává vyniknout jeho unikátním chutím a aromatům.
Limitované edice rumů jsou vydávané například k různým výročím a speciálním příležitostem. Patří mezi sběratelské artikly, u nichž si Blendmasteři rádi dovolí více experimentovat.
Kubánský rum zpravidla vzniká tou nejmodernější technologií, tedy multikolonovou destilací, která jej dokáže produkovat prakticky nepřetržitě. Výsledný destilát je sice extra čistý, ale také očištěný o své původní složky. Svou chuť získává teprve až v sudu a následným blendováním.
i
Kuba nám nedala jen kubánský rum. Elixír se vyrábí ze zralého rumu añejo, v němž se ještě poté maceruje sušené ovoce (nejčastěji rozinky) a koření. To mu dodává sladkou chuť. Kubánci věřili v jeho povzbudivé, ne-li léčivé účinky. Proto se mu také jinak říká sérum.
Barva vám o rumu hodně napoví. Jedním z kritérií je to, jak dlouho si poležel v sudu (stařený rum nese označení Aged). Neplatí to ale vždy, protože rum často zraje ve vypalovaných sudech nebo sudech po jiném alkoholu (například sherry či brandy), což mu dodá tmavší barvu (a zajímavější chuť). Rumy také bývají dobarvované karamelem. Jaké barvy tedy může rum mít a co to většinou znamená?
Pro správné ocenění rumu jsou důležitá i aromata. Jejich klasifikace je podobně komplikovaná jako u vína či kávy.
V Karibiku platí, že Aged rum si v sudu poležel minimálně tři roky. Čím déle zraje, tím má tmavší barvu a výraznější chuť. Některé prémiové rumy zrají i několik dekád. U nich se můžete setkat s označením XO (Extra Old) pro rumy starší 10 let (nicméně mnozí výrobci je používají velmi volně). U Francouzů se setkáte i s koňakovými zkratkami VS (Very Special) a VSOP (Very Superior Old Pale) pro 2 a 4leté rumy.
i
Reserva označuje vysoce kvalitní rum. Jedná se o nejlepší várku z daného ročníku, kterou výrobce neprodá, nýbrž ji archivuje a vyrobí z ní exkluzivní stařené rumy.
Do další samostatné kategorie spadá ochucený a spiced rum. Do nich se po destilaci uměle dodávají různé příchutě. U těch ovocných jsou to zpravidla nejrůznější druhy ovoce, ale existuje i čokoládový či kávový rum.
Všichni známe tuzemský „rum” neboli „tuzemák”, tradiční český alkoholický nápoj. Kvalitní rum v pravém slova smyslu to ale rozhodně není. Vyrábí se totiž dochucováním řepného líhu rumovou esencí. A jelikož nejde o třtinový rum, EU jej jako rum zakázala označovat.
Nejlepší karibský rum by nikdy neměl přijít do kontaktu s ledem. Pamatujte, že zrál v tropech a v teple je tudíž jako doma. Ochlazovat byste ale neměli ani jiné druhy rumů, nejlépe se totiž jejich chutě rozvinou při pokojové teplotě. Se sklenicí rumu se proto před ochutnáváním nejdříve pomazlete a chvíli ji zahřívejte v dlaních.
i
Typická sklenice na rum neexistuje. Někdo jej má radši z klasické široké whiskovky, jiní si jej vychutnávají z likérové sklenice na stopce. Ideální však je sklenice kónického tvaru, která se směrem vzhůru zužuje. Širší dno totiž dovolí rumu plně rozvinout chuť a úzké hrdlo zajistí dlouhotrvající aroma.
Nestařené rumy nejsou něco, co byste měli pracně ochutnávat (výjimkou může být některý kvalitní kubánský rum). Bílý rum se proto používá převážně na koktejly. Které patří mezi ty nejznámnější?
Chcete si dopřát něco pořádného a zároveň při tom ušetřit? Kupte si některý luxusní rum v akci.
Lahev rumu může mít různý objem. Nejčastěji se setkáte s 0,5–1 l, existují ale i malé degustační lahvičky. K dostání jsou pak také obří 3l lahve pro ty, kteří svůj oblíbený druh rumu již znají. A pokud chcete někoho potěšit lahví kvalitního alkoholu, podívejte se na dárková balení rumů.
Skrýt popis
V kategorii Rumy máme právě teď na Alza.cz celkem 495 produktů.
Zadejte název zboží