Zadejte název zboží
Semínka dýňová, lněná, chia, slunečnicová a další – existuje jich nespočet druhů, avšak jedno mají společné. Jsou zásobárnou důležitých živin a energie a mají příznivý vliv na lidský organismus. Jaká semínka najdete v nabídce a jak je správně konzumovat? Čtěte dále a vše se dozvíte.
PokračovatSemínko je ve skutečnosti rostlina v zárodečném stavu. Obecně se semínka vyznačují vysokým obsahem proteinů, vitamínů, minerálů, antioxidantů a zdravých tuků, takzvaných omega mastných kyselin. Jsou vhodným zdrojem energie pro sportovce, vegany, vegetariány a všechny příznivce zdravé výživy.
Lněná semínka jsou k dostání ve hnědé a zlaté variantě. Obsahují množství zdravých tuků, proteinů, aminokyselin, vlákniny a vitamínů komplexu B. Zároveň jsou také nejbohatším rostlinným zdrojem lignanů (rostlinné látky s vlastnostmi antioxidantů) a vhodnou alternativou k mořským rybám.
Lněné semínko je již po staletí známé pro své široké využití. Aby však bylo zažívacím traktem plně využito, je potřeba jej před konzumací rozdrtit nebo důkladně rozkousat.
Chia semínka představují nejbohatší rostlinný zdroj omega 3 mastných kyselin. Obsahují také spoustu vlákniny, bílkovin a antioxidantů, díky čemuž jsou skvělým doplňkem při hubnutí. Nastartují energii a při pravidelném užívání pomohou tělo ochránit před vážnými nemocemi. Přispívají také ke snížení bolesti kloubů.
Před použitím chia semínka namočte ve vodě. Zhruba po 10 minutách vytvoří gel, který je skvělý pro dlouhodobou hydrataci organismu. Vhodné jsou také jako příměs do jogurtů, kaší, nápojů, smoothies, pro zahuštění polévek i pro pečení. Před použitím se nemusí drtit.
i
Výhodou je, že chia semínka neobsahují lepek. Mohou si je tak bez obav dopřát i celiaci (osoby s intolerancí na lepek).
Dýňová semínka můžete získat jednoduše tím, že vydlabete tykev. Je to však zdlouhavý proces, než semínko dobře vyschne, a tak je snazší sáhnout po těch balených, které jsou navíc často i loupané. Tento chutný snack s jemně oříškovou chutí představuje nejlepší přírodní zdroj zinku.
Lněná semínka
Chia semínka
Dýňová semínka
Konopná semínka jsou bezlepková a mají vysoký podíl proteinů skládajících se z 20 aminokyselin – z toho jich je 8 esenciálních, které naše tělo nedokáže samo produkovat a můžeme je doplnit pouze stravou. Jejich složení dále zahrnuje optimální poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, které mají silné protizánětlivé účinky. Konopné semínko představuje také výborný zdroj lecitinu, který příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu.
Semena konopí patří mezi takzvaný brainfood. Je to označení pro potraviny, které slouží jako prevence, zdroj výživy nebo stimulant mozkových funkcí. Je to tedy něco jako „potrava pro mozek“.
Slunečnicová semínka mají blahodárné účinky na mnoho funkcí organismu. K velmi oblíbeným patří však zejména kvůli vynikající chuti. Obsahují pestrou škálu vitamínů, minerálů a stopových prvků, a kromě toho se vyznačují také vysokým podílem tuků. Přestože jsou tyto tuky zdravější než ty ze smažených chipsů a tyčinek, jejich vysoký obsah dělá ze semínka slunečnice kalorickou potravinu a obzvláště v dietě se musí konzumovat s mírou.
Sezamová semínka jsou oblíbeným zdrojem zdravých tuků a proteinů zejména veganů, vegetariánů a sportovců. Považují se za jedny z nejzdravějších semínek. Jsou prospěšná při léčbě osteoporózy a zlomenin, prospívají srdci, cévám a zlepšují látkovou výměnu. Sezam mívá okrovou, nebo černou barvu a má výbornou chuť.
Konopná semínka
Slunečnicová semínka
Sezam světlý
Sezam černý
i
Maková semínka patří mezi tradiční suroviny české kuchyně. Používají se při výrobě sladkých náplní do koláčů a závinů a jako posyp na pečivo. Jsou bohatým zdrojem vápníku, podporují zdraví mozku a působí příznivě proti stresu.
Aby byla konzumace semínek zdravá, měli byste je jíst vždy přirozeně za syrova. Jakmile je totiž vystavíte nadměrnému teplu, dochází u nich k takzvané denaturizaci, vlivem které přicházejí o důležité živiny. Pražená semínka jsou sice výborná delikatesa, ale mají nulové množství nutričních hodnot.
Jak na pražená dýňová semínka? Nejdříve je očistěte a namočte na několik hodin do osolené vody. Poté vodu slijte, dýňová semínka osušte a okořeňte dle chuti. Následně je rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se semínka vzájemně nepřekrývala a pražte při 200 °C zhruba 30 minut dle požadované křupavosti.
Pražená semínka a ořechy jsou oblíbeným svátečním pohoštěním.
Nenaklíčená semena jsou sama o sobě skvělým zdrojem hodnotných živin. Při klíčení se ale semínka doslova probouzí. Dochází v nich ke přeměně organických látek a obsah živin vzrůstá o 50–200 %. Čerstvé klíčky jsou vhodné jako hodnotný zdroj živin při léčbě některých chorob, nadváhy či poruchy metabolismu. Kromě toho mají vynikající chuť, skrze kterou se s oblibou využívají při přípravě zdravých pokrmů.
Nejméně náročné na klíčení jsou luštěniny. Můžete však využít i slunečnicová či dýňová semínka, sezam či konopná semínka. Namočte je nejdříve na několik hodin do vody, aby nabobtnala. Poté vodu slijte a semena udržujte ve vlhkém prostředí, 2× denně proplachujte. Většina semen vyklíčí během několika málo dní.
i
Zajímá vás, kde výhodně pořídit levná semena? Sledujte výprodej a akce, které zahrnují zboží za sníženou cenu.
V kategorii Semena a semínka máme právě teď na Alza.cz celkem 15 produktů.
Zadejte název zboží