Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších cukrovinek a není se čemu divit – hořká, mléčná, bílá, s oříšky, ovocem, plněná – kdo by odolal klasickým i výjimečným spojením dobroty z kakaových bobů s dalšími surovinami. Přečtěte si o nich více a nalaďte své chuťové buňky.
PokračovatCo je čokoláda?
Ptáte se, co je čokoláda? Jde o oblíbenou sladkost vyráběnou z kakaových bobů. Ty se praží, kvasí a melou, následně míchají s kakaovým máslem, cukrem a dalšími surovinami, jejichž výsledkem je tabulka či nápoj v podobě kakaa či horké čokolády oblíbené po celém světě. Čokoláda má svůj původ ve střední Americe, kde Mayové a Aztékové z kakaových bobů vyráběli placky a nápoje.
Budete-li pátrat ve slovnících, dozvíte se, že čokoláda je intenzivně ochucená hořká potravina.
Kolik obsahuje čokoláda kakaa?
Čokoláda obsahuje různý podíl kakaa, správně řečeno kakaové sušiny, která obsahuje kakao a kakaové máslo. Každý z druhů čokolády má daný obsah kakaové sušiny, který by měla obsahovat. Čím je vyšší, tím je čokoláda kvalitnější, pokud je vyrobená z kvalitních kakaových bobů a nenahrazují se suroviny.
Druhy čokolády, které můžete koupit
Existují různé druhy čokolády, liší se obsahem kakaové sušiny, obsahem cukru či dalších ingrediencí. Tím je také určena jejich chuť. Při výběru se zaměřte na obsah kakaové sušiny, který může určovat kvalitu čokolády.
Hořká čokoláda na vaření i na chuť
Hořká čokoláda obsahuje alespoň 35 % kakaové sušiny, ta opravdu kvalitní pak má více jak 50 %. Krom kakaového másla, kakaové hmoty a cukru v ní nenajdete nic dalšího, ale může být doplněna ovocem či ořechy. Zkuste také hořkou čokoládu bez cukru – buď je zcela bez cukru, nebo obsahuje sladila a můžou ji i diabetici.
i
Jaké má mít čokoláda na vaření složení?
Pokud se vám v obchodě dostala do ruky čokoláda na vaření, složení si pečlivě zkontrolujte. Opravdu kvalitní čokoláda by měla obsahovat minimálně 50 % kakaa a 31 % kakaového másla. Jakýkoli olej nebo ztužený tuk by se v ní nacházet neměl.
Nejoblíbenější mléčná čokoláda
U nás asi nejoblíbenější mléčná čokoláda musí obsahovat minimálně 25 % kakaové sušiny, kvalitní druhy ještě o 5 % více. Obsahuje také mléčné složky (sušené či kondenzované mléko), a to v podílu 15 až 25 %, a cukr. Ten by měl být nejlépe nerafinovaný třtinový. Mléčnou čokoládu na vaření můžete použít i ke zdobení.
Bílá čokoláda neobsahuje kakao
Bílá čokoláda má ve složení kakaové máslo (nejméně 20 %), ale neobsahuje pevné kakaové přísady, najdete v ní dále cukr a sušené nebo kondenzované mléko. Kvalitní druhy obsahují alespoň 25 % kakaového másla i mléka. Bílá čokoláda na vaření je skvělá ke zdobení, jen dejte pozor při rozpouštění, ráda se připaluje.
Rubínová čokoláda je známá teprve od roku 2017. Má přírodní růžovou barvu a chutná po lesních plodech, obojí vzniká díky klimatickým podmínkám.
Hořká čokoláda
Mléčná čokoláda
Bílá čokoláda
i
Corverture čokoláda pro profesionály
Corverture je ta nejkvalitnější čokoláda, lépe řečeno čokoládová poleva, do které je použito kakaové máslo nejvyšší jakosti. Jeho obsah musí být nejméně 31 % a používají ji hlavně profi cukráři, protože se snadno roztéká a má plnou chuť.
Další druhy čokolád
Krom tohoto typického rozdělení můžete najít i další druhy čokolád, které mají netypickou chuť ovlivněnou přísadou nebo způsobem výroby. Základem ale bude vždy hořká, mléčná nebo bílá čokoláda.
- Ledová čokoláda v ústech vytváří chladivý efekt, a to díky obsaženému nerafinovanému kokosovému tuku.
- Bublinková nebo také porézní čokoláda se vyrábí vháněním vzduchu do čokoládové hmoty.
- Čokoláda s dodatky obsahuje navíc různé ovoce, koření, ořechy nebo želé, sůl či další ingredience.
- Plněná čokoláda obsahuje náplň z krému, karamelu, ovoce, sušenek apod.
Čokoládové speciality na párty nebo oslavu
Oblíbené čokoládové speciality v podobě fondue či fontány si nemusíte užívat jen na večírcích, ale klidně i doma. Originální dezert určitě potěší každého člena domácnosti, stačí jen si pořídit tu správnou nádobu a čokoládu.
Vhodná čokoláda do fontány
Čokoláda do fontány se musí dobře roztékat, rozhodně kupte kvalitní čokoládu s obsahem alespoň 33 % kakaového másla, která neobsahuje rostlinné tuky. Ty můžou ucpat trysky. Její konzistenci můžete upravit přidáním kakaového másla. Použít lze hořkou, mléčnou i bílou čokoládu.
Čokoláda na fondue se musí také dobře roztékat. Míchá se s máslem nebo smetanou a můžete přidat i různé likéry nebo jiná dochucovadla. Pak už do ní jen namáčíte různé ovoce či sušenky.

I česká čokoláda má svou tradici a na trhu je mnoho firem, které ji vyrábějí řemeslným způsobem z kvalitních surovin v tradičních verzích i v těch nejneobvyklejších kombinacích.
Čokoládové pralinky potěší vaše chuťové buňky
Pralinky jsou známé už od 17. století, kdy se tak ve Francii nazývaly mandle potažené karamelizovaným cukrem. Tak, jak je známe dnes, vyrobil čokoládový bonbon s náplní z drcených ořechů Jean Neuhaus roku 1912 v Belgii.
Pravé belgické pralinky
Pravé belgické pralinky mají čokoládovou skořápku, která skrývá měkkou nebo tekutou náplň. Nejčastěji v ní najdete celé i drcené ořechy, mandle či různé krémové náplně. Možnosti jsou dnes už neomezené.
Další druhy pralinek
Krom belgických pralinek existují i další druhy, které se odlišují jak používanými náplněmi, tak konzistencí, které určilo místo jejich prapůvodu. Rozdíly se ale dnes už mnohde stírají a vše se různě kombinuje.
- Americké pralinky mají měkčí konzistenci, často se v nich spojují ořechy se sirupem či krémem.
- Francouzské pralinky věrné své historii obsahují hlavně mandle a karamelizovaný cukr.
- Lanýž je pak druh pralinky, která se obaluje v kakau, název získal díky podobnosti se stejnojmennou houbou.
i
Pikantní pralinky s alkoholem
Pralinky s alkoholem mají v čokoládě skrytou náplň z různých druhů alkoholu, čímž vzniká jedinečné spojení. Používá se brandy, koňak, ale i ovocné pálenky či likéry, bylinné i ty ostatní, a whiskey. V Česku se vám jako první asi vybaví klasické rumové pralinky.
Vyrobte si vlastní čokoládu i pralinky
Pokud si rádi vše vyzkoušíte na vlastní kůži, můžete se i do výroby čokolády nebo pralinek pustit doma. Stačí mít ty správné suroviny a pomůcky a hotový výrobek klidně poslouží jako originální dárek.
Domácí čokoláda za pár minut
Láká-li vás domácí hořká čokoláda, stačí si pořídit základní suroviny v podobě kakaového másla a kakaového prášku či hmoty a můžete se pustit do tvoření. Poté ji snadno doladíte ovocem nebo kořením podle chuti. Na výrobu mléčné budete potřebovat ještě sušené mléko nebo smetanu.
Máte rádi pralinky? Recept najdete
Jsou-li vaší vášní pralinky a chcete vyzkoušet jejich výrobu, recept určitě najdete a můžete si je dle libosti tvořit doma. K jejich výrobě budete potřebovat krom formiček a dalších pomůcek čokoládu, kakaové máslo a suroviny na vybranou ganache neboli náplň. Může to být smetana, čokoláda, oříšky, pyré z ovoce, likéry atd.
Jaká je nejlepší čokoláda na světě?
Chcete vědět, jaká je ta nejlepší čokoláda? Hodnotí ji Academy of Chocolate a hledí přitom na pečlivost zpracování a také výběrové a exkluzivní suroviny, které dávají vzniknout férové a kvalitní čokoládě.
Skrýt popisPokud máte dotaz k produktům, službám, dopravě či jiný požadavek, využijte zákaznické podpory.
Nejprodávanější