Zacapa

Zacapa: Umělecké dílo ze světa rumů
„Vytvářet rum je jako malovat obraz. Stejně jako si malíř hraje s barvami, vytváří master blender unikátní paletu vůní a chutí.” To jsou slova Loreny Vásquez, master blenderky, která pro značku Zacapa pracuje již 30 let. Rum Zacapa Centenario 23 pomohl vybudovat kategorii prémiových rumů, v níž se stal neoficiálním měřítkem kvality. Po jeho pětinásobném vítězství na mezinárodním rumovém festivalu byl také zapsán do Síně slávy této prestižní soutěže. Základem rumu je spojitost mayské kultury a typických symbolů Guatemaly, jejichž příkladem jsou tradiční, ručně vyráběné mayské pásky zvané petate, které zdobí lahve Ron Zacapa.

Rum Zacapa a jeho historie
Zacapa vznikla při 100. výročí založení stejnojmenného města, v němž se rum vyráběl již po desítky let. Historie značky sahá do roku 1976, důležitou proměnou však prošla roku 1990, kdy se Lorena Vásquez stala master blenderkou a pozvedla každou výrobní fázi na její maximum – od použití té nejlepší cukrové třtiny přes jedinečný kmen kvasinek z ananasu až po specifický způsob zrání. Tato mistrovská práce uvedla rum Zacapa na první příčku těch nejkvalitnějších rumů.
Jak se rum Zacapa vyrábí?
Rum Zacapa je destilován z čistého panenského medu cukrové třtiny. K fermentaci neboli kvašení se používá vlastní kmen kvasinek z ananasu a zrání probíhá v nadmořské výšce 2 333 metrů metodou „Sistema Solera”. Ta je typická pro výrobce Sherry, ale Zacapa jí využívá k blendování různě starých rumů. V průběhu let vystřídá rum několik sudů, kde dříve zrály whiskey, jemné sherry a delikátní vína Pedro Ximénez, které mu dodají neobyčejné aroma a chuť.


Perfect serve aneb jak podávat rum Ron Zacapa
Pití rumu Ron Zacapa není pouze o požitku, skrze svou kvalitu představuje také neobyčejný zážitek. Jeho lahodnou chuť a aroma nejlépe pocítíte v čisté formě. Vedle klasického servisu vynikne unikátní charakter rumu Zacapa také v mnoha sofistikovaných koktejlech, do kterých jej doporučuje sama destilérka.