Proč si pořídit kráječ chleba?
Kráječ chleba nejenže ulehčí práci a šetří čas, ale také zařídí naprosto precizní krájení potravin na přesné plátky. Kráječe na chleba jsou primárně určeny ke krájení chleba a pečiva. Je možné jej ale také využít na krájení knedlíků, masa, zeleniny, sýrů nebo salámů.
i
Jaký kotouč by měl kráječ na chleba mít?
U kráječů na chleba se nejčastěji setkáte se dvěma typy kotoučů. První typ disponuje hladkým ostřím, druhý má ostří ozubené. Hladký kotouč je vhodný ke krájení na velice tenké plátky, ozubené kotouče se využívají zejména pro krájení pečiva.
Jak vybrat kráječ na chleba?
Před nákupem si ujasněte, jak plánujete kráječ využívat, zda jen pro krájení pečiva, nebo i jiných potravin. Podle toho se při výběru zaměřte na možnou tloušťku řezu a další funkce, které při krájení více druhů potravin zajisté oceníte. Poté se podívejte po vzhledu, kvalitě materiálu kráječe a jeho případné spotřebě.
Příkon kráječe na chleba
Díky příkonu zjistíte, jaké náklady na energii bude mít váš nový elektrický kráječ chleba. Příkon kráječe se pohybuje nejčastěji od 140 Wattů do 200 W. Čím nižší příkon, tím bude spotřeba pomocníka nižší. Spotřeba energie u kráječů chleba bývá však stále oproti ostatním kuchyňským spotřebičům téměř zanedbatelná. Na trhu je nabízená i mechanická verze kráječe, která na svůj provoz žádnou elektrickou energii nepotřebuje.
Pokud chcete profesionální kráječ na chleba s řadou dalších funkcí jako třeba regulací otáček, je třeba počítat i s větším příkonem.
Kráječ chleba a jeho materiál
U materiálu se zajímejte v prvé řadě o zdravotní nezávadnost, jelikož kráječe přicházejí s potravinami do přímého styku. Nože, kotouče i struhadla by měly být vyrobeny z nerezové oceli. Je podstatná i kvalita materiálu, ze kterého je vyrobeno samotné tělo kráječe. Nebojte se připlatit za použití kvalitních plastů, nebo za celonerezové provedení, které kromě lepšího vzhledu nabídne často i delší životnost.
- Plastové modely bodují nižší pořizovací cenou. Často bývají skládatelné, ušetříte tak i místo v kuchyni.
- Celonerezové kráječe jsou těžší, nabízejí však zdravotní nezávadnost, dlouhou životnost a zajímavý design.
Krájecí kotouč
Řezací kotouč je nejdůležitější částí kráječe na chleba. Materiálem, ze kterého je kotouč vyroben, by měla být ideálně zdravotně nezávadná ocel. Kotouče nejčastěji najdete ve dvou průměrech – 170 mm a 190&nbp;mm. Větší průměr je vhodný pro krájení větších surovin, například větších bochníků chleba či masa.
Tloušťka řezu kráječe na chleba
Tloušťka řezu určuje jak tlusté nebo naopak tenké plátky je kráječ schopen ukrojit. Některé typy kráječů umožňují jen jednu tloušťku řezu, nicméně většina disponuje určitým rozsahem. Tloušťka řezu bývá v rozsahu od 1 do 20 mm. Čím větší rozsah přístroj nabízí, tím variabilnější je jeho použití.
i
Pokud je kráječ schopen ukrojit plátek o síle 2 centimetry, můžete jej využívat i pro krájení masa. Naopak úzký řez ocení při přípravě pochutinových sýrových či uzeninových talířů.
Bezpečnost kráječe na chleba
Při výběru kráječe na chleba vezměte v potaz i bezpečnost samotného přístroje. Pro největší míru bezpečnosti by měl spotřebič disponovat bezpečnostním spínačem s pojistkou, bezpečnostním odnímatelným krytem, funkcí automatického vypnutí, chráničem prstů a pogumovanými nohy, pomáhajícími lepší stabilitě. Bezpečnostní spínač s dvojitou pojistkou ocení zejména lidé s malými dětmi. Díky těmto funkcím můžete předejít nechtěným úrazům.
Velmi praktickým příslušenstvím u kráječů chleba bývá tác na nakrájené potraviny. Ten oceníte zejména proto, že nemusíte shánět jiný vhodný tác či podložku.
Ruční vs. elektrický kráječ chleba
- Ruční kráječ na chleba, jak už z názvu spotřebiče vypovídá, je poháněn fyzickou silou. Ruční kráječ obsahuje kličku, která pokud je s ní otáčeno, pohání krájecí kotouč. Mechanický kráječ chleba je vhodným spotřebičem například na chalupy. Oceníte u něj zejména jeho cenovou dostupnost.
- Elektrický kráječ chleba vše zvládá elektricky. U tohoto typu jsou největší výhodou bezpečnostní prvky, kterými disponuje, ale také vás určitě potěší jeho výkon, rychlost i možnosti krájení, které mnohdy nabízí. Nevýhodou elektrického kráječe na chleba bývá jeho cena a vyšší hmotnost.
Ruční kráječ na chleba
Elektrický kráječ na chleba
i
Jak se starat o kráječ chleba?
Jako u každého kuchyňského spotřebiče je i u kráječe na chleba třeba občasná péče. Naštěstí není údržba nijak náročná, krájecí kotouč stačí po použití otřít vlhkým hadříkem, při větším znečištění jej lze umýt pod tekoucí vodou.
Skrýt popis