Jaká výčepní zařízení najdete v nabídce?
Výčepní zařízení vybírejte podle příležitosti podávání nápoje a podle toho, jak často jej budete používat. Pivní výčep je tak k sehnání pro velké sudy, malé sudy, a dokonce také pro opravdu miniaturní nádoby.
- Pípa s chlazením na velké KEG sudy, jejichž obvyklý objem činí 15, 30 a 50 litrů.
- Výčepní zařízení na menší soudky, které mají nejčastěji objem 5 litrů.
- Mobilní výčepní zařízení na plechovky běžného typu, tedy 0,33 l, 0,35 l nebo 0,5 l.
Pivní výčep na KEG sudy
Výčepní zařízení na 5 l soudky
Pivní výčep na plechovky
Kolik kohoutů by mělo mít výčepní zařízení?
Výčepní zařízení může mít i několik kohoutů. Počet kohoutů volte podle množství různých nápojů. Čepovat můžete také limonádu či víno. Běžná domácí pípa na pivo mívá jeden až dva. To pokryje potřeby běžného uživatele. Výčepní zařízení do restaurace ale může mít dokonce osm i více kohoutů.
Bez tlaku by to neteklo. Který typ tlakování je pro výčepní zařízení s chlazením lepší?
Výčepní zařízení s chlazením se rozlišuje na dva druhy podle způsobu tvorby tlaku. Právě tlak dostává nápoj z nádoby a přes pípu do sklenice. Který druh je nejvhodnější volbou?
Výčepní zařízení s kompresorem je ideální pro domácí použití
Výčepní zařízení s kompresorem vytváří tlak tak, že do nádoby s nápojem vhání vzduch. Tím pádem se skvěle hodí na různé večírky a další akce. Díky tomu, že se velmi snadno ovládá, je to skvělý přístroj do domácnosti. Mějte však na paměti, že pivo z naraženého soudku je nutné spotřebovat v tentýž den. Již druhý den ztrácí svou pěnivost. Proto tyto modely nedoporučujeme pro profesionální užití.
- Jednodušší princip.
- Nevyužívá těžké plynové bomby.
- Hodí se do domácnosti a na večírky.
- Pivo ztrácí pěnivost a celková kvalita je horší.
Máte rádi nepasterovaná a nefiltrovaná piva? Pořiďte si kvalitní chlazení na pivo s regulací tlaku
Pokud vždy raději sáhnete po nepasterovaném a nefiltrovaném pivě, dejte si na výběru chlazení na pivo obzvlášť záležet. V tomto případě se vám určitě nevyplatí šetřit. Nejlevnější výčepní zařízení nedisponují regulací tlaku. Nepasterovaná a nefiltrovaná piva potřebují tlak až 3 bary. Bez regulace tlaku speciály nenačepujete.
Kompresor může být externí, ale často se setkáte i s integrovanými modely. Výčepní zařízení s vestavěným kompresorem je snadno přenosné a lehce dostupné.
Profesionální chlazení na pivo s důrazem na kvalitu nápoje
Profesionální chlazení na pivo využívají restaurace či hospody a rovněž vyžaduje tlak. Ten je ale tvořen pomocí plynu, který se uchovává v plynových bombách. K tomuto účelu se nejčastěji používá potravinářský dusík nebo oxid uhličitý. Nejlepším řešením je však biogon kombinující oba plyny. Výsledkem je nejkvalitnější nápoj.
- Kvalita nápoje.
- Vhodné pro velké množství piva.
- Použití v hospodách a restauracích.
- Složitější montáž a těžké plynové bomby.
Sládek radí: dávejte přednost mixu dusíku a CO2
Stále se můžete setkat s tím, že se v některých provozovnách používá pouze dusík nebo oxid uhličitý. Nicméně používání těchto plynů samostatně se příliš nedoporučuje. CO2 pivo přesycuje, takže pak může nadýmat. Pokud použijete pouze dusík, ztrácí pivo říz a rychlé zvětrává. Proto je nejoptimálnější kombinace obojího.
Toto výčepní zařízení bez kompresoru načepuje chutnější a kvalitnější pivo. I tak je ale dobré mít pípu s kompresorem po ruce, a to v momentě, kdy vám dojde plyn.
Suché pivní chlazení, nebo kontaktní?
Pivní chlazení vybírejte podle toho, kde a jak budete výčep používat. Suché, tedy integrované chlazení využívá hliníkový blok. Snadno se používá, je lehce přenosné a nevyžaduje vodu. Zároveň však spotřebuje více energie. Vodní chlazení na pivo funguje na principu vodní lázně a používá se v hospodách a restauracích. Je náročnější na údržbu a instalaci, ale z dlouhodobého hlediska je
výhodnější.
i
Externí chlazení na pivo se využívá v podnicích. V takovém případě je třeba zvolit vodní pivní chlazení, ale setkáte se i s chlazením suchým. Lázeň, která pivo obklopuje, produkuje led. Pípa na pivo pak čepuje perfektně vychlazený mok.
Jaké další parametry zohlednit, vybíráte-li pivní chlazení?
Pokud hledáte to nejlepší pivní chlazení, seznamte se i s dalšími body, které je nutné zohlednit.
Výkon chlazení na pivo: Jakým tempem budete čepovat?
Chlazení na pivo má určitý chladicí výkon. Jedná se o velmi důležitý parametr, který určuje, kolik litrů piva je schopno zařízení zchladit. Podle toho rozlišujeme domácí a profesionální použití.
- Domácí chlazení piva na grilovačky apod. doplňte přístrojem, který má výkon 15 až 25 l za hodinu.
- Na různé akce a do podniků se hodí pípa s chlazením o výkonu do 50 l za hodinu.
Sládek radí: pokud rádi zkoušíte nová piva, bude se vám hodit bajonet i plochý narážeč
Rádi ochutnáváte nové značky? V tom případě byste doma měli mít jak bajonet, tak plochý narážeč. Narážeče snadno vyměníte. Díky tomu předejdete možným potížím. Pozor! Narážeč kombi nepředstavuje náhradu za předešlé dva narážeče. Není univerzální. Je to samostatný typ, který není kompatibilní pro jiné uzávěry sudů.
Když už je řeč o chlazení, využít můžete i chlazení piva v mrazáku. Jedná se pochopitelně o jednotlivé láhve. Navlhčete ubrousky a oblepte jimi láhev. Pak ji uložte do mrazáku.
Jak vybrat výčepní zařízení s ohledem na materiál a provedení
Výčepní zařízení se vyrábí z různých materiálů. Pípa na pivo s chlazením a kompresorem se obvykle vyrábí z oceli či nerezu, jelikož se jedná o odolnější materiály. Často se setkáte s částečně plastovou konstrukcí. Profesionální řešení jsou ale téměř výhradně z nerezu. Hledáte-li přenosné výčepní chladící zařízení s kompresorem, tím spíše dbejte na kvalitní provedení. Modely z lacinějších materiálů by časté přenášení nemusely
přežít.
i
Zajímáte se o domácí chlazení piva? A co takhle, kdybyste si zkusili pivo doma i uvařit. V našem článku Domácí vaření piva najdete užitečné tipy a rady nejen pro začátečníky.
Každý sud potřebuje narazit. Vyberte si správný narážeč pro výčepní zařízení
Výčepní zařízení s chlazením potřebuje narážeč, kterým sud narazíte. Rozlišujeme několik druhů:
- Bajonet je nejpoužívanější narážecí hlavou. Také se označuje jako korb.
- Plochý narážeč je druhým nejpoužívanějším narážečem. Často se mu říká žehlička.
- Kombi narážeč je nejméně používaným typem. Nenechte se mýlit, nejedná se o univerzální řešení.
- Narážecí hlava pro 5l soudky je samostatným typem. První tři jsou pouze pro větší nádoby.
Narážeč Bajonet
Plochý narážeč
Kombi narážeč
Jen z čistých trubek teče dobré pivo: Jak na čištění zařízení pro chlazení piva?
Zařízení pro chlazení piva je třeba řádně čistit, a to včetně trubek. Zamezíte tak šíření mikrobů, které mohou být zdraví škodlivé a zároveň negativně ovlivňovat chuť piva. Proto výčepní zařízení s chlazením proplachujte. Ideálně před a po každém použití pomocí sanitačního adaptéru (není součástí balení, musíte jej objednat zvlášť). Nezapomínejte ani na kohouty a narážeče, které se dají rozebrat.
Tipy a rady, jak natočit pivo jako profesionál
Pokud si chcete na natočeném pivu pochutnat jako ve vaší oblíbené hospůdce, musíte dodržovat určitá pravidla.
- Dbejte na řádnou údržbu a čistotu. Proplachujte trubky a pravidelně čistěte také kohouty a narážeče.
- Sud by měl být na místě čepování nejméně jeden den předem, aby odstál. Ideální je chladnější místnost.
- Nejprve narazte sud, mírně odčepujte a teprve potom zapněte chlazení, aby nedošlo k zamrznutí vedení.
- Pivo vždy čepujte do čisté a studené sklenice. Lépe tak udrží teplotu a také pěnu.
- Existuje několik stylů čepování. Pokud chcete, můžete pivo natočit na dvakrát. Nejprve pěnu a pak pivo.
Hledáte levnější výčepní zařízení? Bazar je místem, kde můžete najít skvělé nabídky.
Skrýt popis