Zadejte název zboží
Sušené maso jerky si oblíbí zejména milovníci outdoorových aktivit. Je to bezlepková potravina vhodná na výlety i do extrémních situací, kdy vám poskytne potřebnou dávku energie a bílkovin. Zajímá vás, jaké výhody sušené maso nabízí a jaké druhy jsou k dostání? Čtěte dále a vše se dozvíte.
PokračovatSušené maso jerky představuje tence nakrájené plátky masa, které mohou být dále jakkoliv kořeněné, marinované či zauzené. Kromě originální a velmi intenzivní chuti nabízí sušené maso také důležitou porci energie a bílkovin, což oceníte nejen na dlouhých túrách a výletech, ale třeba i při hektickém dnu v práci.
Sušené maso nemusíte jíst pouze v dehydrovaném stavu. Takzvanou rehydratací (uvařením ve vodě) získá určitou část vody zpět a bude mít téměř totožné vlastnosti jako čerstvé maso.
Sušení je jednou z nejstarších technik úpravy jídla, kterou v minulosti využívaly lovecké národy napříč celým světem. Sušené potraviny mají dlouhou trvanlivost, a tak není divu, že je tato metoda oblíbená i dnes. Označení jerky sušené maso získalo od amerických indiánů. Vedle jerky, což je americké sušené maso, existuje také biltong. Jedná se o africkou variantu, při jejíž přípravě se navíc používá ocet.
Na sušené hovězí maso pravděpodobně narazíte nejčastěji. Patří k nejchutnějším a má vynikající výživové hodnoty. K sušení je však vhodné téměř jakékoliv libové maso. Podívejte se, jaké druhy najdete v nabídce.
i
Původ masa je dalším faktorem, který může při výběru jerky rozhodovat. K dostání je zejména české sušené maso pocházející výhradně z českých chovů.
Sušené maso jerky je oproti syrovému lehčí a menší, avšak živin obsahuje stejné množství. Pro srovnání jsme pro vás připravili přehled mas, ze kterého se dozvíte, který druh má nutričně nejhodnotnější složení.
Druh masa | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energie |
---|---|---|---|---|
Hovězí sušené maso | 50 g | 1 g | 4 g | 1 015 kJ (242,59 kcal) |
Krůtí sušené maso | 77 g | 1 g | 3 g | 1 419 kJ (339,15 kcal) |
Kuřecí sušené maso | 53 g | 1 g | 4 g | 1 066 kJ (254,78 kcal) |
Vepřové sušené maso | 50 g | 1 g | 4 g | 1 015 kJ (242,59 kcal) |
Sušené maso – tuňák | 73 g | 0 g | 4 g | 1 434 kJ (342,73 kcal) |
Sušené maso – zvěřina | 43 g | 0 g | 13,5 g | 1 245 kJ (297,56 kcal) |
Zakoupit můžete jak neochucené sušené maso, které vám dovolí užít si originální chuť daného masa, tak i různě kořeněné varianty. Kromě pepřové příchutě narazíte také na BBQ, medovou, chilli a další. K dostání jsou pak také varianty se sníženým obsahem soli.
Pokud se chystáte na výlet a zvažujete každý gram obsahu batohu, pak vás jistě zajímá, v jakých baleních seženete sušené maso jerky. 25g balení je nejběžnější a nezabere téměř žádné místo. K dostání jsou však i větší gramáže. Vyrážíte-li na výlet s celou rodinou nebo hledáte cenově výhodnější řešení, zvolte velké balení.
Sušené maso je dehydrovaný výrobek, který se vyznačuje delší trvanlivostí než čerstvé potraviny. A protože se k jeho výrobě zpravidla nepoužívá tučné maso, které by se vlivem žluknutí tuku brzy zkazilo, vydrží vám balíček jerky při dodržení pravidel pro skladování i déle než půl roku. Po jeho otevření se však po mase jen zapráší.
i
Hledáte levné sušené maso? Akce a výprodej často ukrývají skvosty za sníženou cenu.
Nakonec pro vás máme kuchařský recept na domácí sušené maso jerky. Jak jej připravit v pohodlí domova?
Aby se vám doma povedlo to nejlepší sušené maso, recept není tím nejdůležitějším, co budete potřebovat. Výsledek se odvíjí od správně vybraného kusu masa. V základu musí být libové, tedy bez tuku, pojiv a šlach. Pak už záleží jen na vaší chuti. Nejoblíbenější jsou usušené tence nakrájené marinované plátky, dalším způsobem je sušené maso v soli, kdy se suší celý kus masa najednou.
Sušička na maso je praktickým pomocníkem, pokud se chcete pustit do výroby domácích jerky. K sušení potravin se však běžně využívají sušičky ovoce.
Skrýt popis
V kategorii Sušené maso (Jerky) máme právě teď na Alza.cz celkem 73 produktů.
Zadejte název zboží